Peruskoulussa pinnistelevien luokkia halutaan vähentää pysyvästi Itä-Helsingissä - Kaupunki | HS.fi

Peruskoulussa pinnistelevien luokkia halutaan vähentää pysyvästi Itä-Helsingissä

Helsinkiläispoliitikot päättävät tällä viikolla, lopetetaanko tänä syksynä karsittu joustava perusopetus kokonaan yhdestä peruskoulusta.

Jopo-luokan opettaja Katja Taimiaho Vuoniityn koulun pihalla. Opettajan vierellä on hänen oppilaitaan, jotka tarjoutuivat auttamaan kuvauksissa ettei opettajan tarvitse olla ihan yksin.­

7.12.2020 10:42

Helsinkiläispoliitikot päättävät tiistaina, lopetetaanko Itä-Helsingissä kokonaan joustava perusopetus (jopo) yhdestä sitä tarjoavasta koulusta.

Joustava perusopetus on tarkoitettu yläkoululaisille, joilta peruskoulu uhkaa jäädä kesken esimerkiksi oppimisvaikeuksien tai poissaolojen suuren määrän vuoksi.

HS kertoi viime viikolla siitä, miten jopo-luokkia on tänä syksynä vähennetty, kun niille ei ole tullut tarpeeksi hakijoita kevään poikkeusajalle osuneena hakuaikana. Vuosaarelaiset erityisluokanopettajat kertoivat tuolloin, että jopo-opetusta tarvitsevia nuoria olisi alueella paljon, mutta heitä ei saa syksyllä ottaa vastaan jatkuvan haun kautta kuten tavallisesti.

Tänä syksynä vähennettyjen luokkien kohdalla ei ole tehty poliittista päätöstä asiasta. Nyt sellaista siis ollaan syksylle 2021 tekemässä kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisessä jaostossa.

Esityksessä jopo-luokat lopetetaan kokonaan Porolahden peruskoulusta Roihuvuoresta.

Muihin tätä opetusta antaviin kouluihin eli Vuoniittyyn, Haagaan ja Käpylään suunnitellaan kuhunkin kahta noin kymmenen oppilaan luokkaa. Kummankin luokan erityisluokanopettajan lisäksi kussakin koulussa toimii nuorisotyöntekijä osana samaa tiimiä.

Jopo-opetus lakkaisi näin ollen kokonaan toisesta sitä Itä-Helsingissä antavasta koulusta ja samalla luokkien kokonaismäärä vähenisi kuuteen aiemman kahdeksan sijaan.

Virkamiehet perustelevat esitystä sillä, että paikkoja on useina vuosina aiemminkin jäänyt täyttämättä. Esityksen mukaan myös yhä useampi oppilas haluaa jäädä lähikouluunsa sen sijaan että vaihtaisi joustavaan perusopetukseen toisaalle.

Jopo-opetukseen hakeva ei voi itse päättää, mihin kouluun hänet sijoitetaan, vaan sopivasta ryhmästä päätetään haun yhteydessä. Esityksessä luvataan, että päätöksen seurauksena työt eivät loppuisi yhdeltäkään vakituisessa työsuhteessa olevalta opettajalta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat