Tutkijat selvittivät, kuinka maahanmuuttajien tulot kasvavat verrattuna suomalaistaustaisiin – Tulos: Työpaikan vaihtamisella ei juuri merkitystä - Kaupunki | HS.fi

Tutkijat selvittivät, kuinka maahanmuuttajien tulot kasvavat verrattuna suomalaistaustaisiin – Tulos: Työpaikan vaihtamisella ei juuri merkitystä

Suotuisasta työllisyys- ja tulokehityksestä huolimatta maahanmuuttajien on muita hankalampaa edetä pääkaupunkiseudun työmarkkinoilla.

9.12.2020 10:59

Pääkaupunkiseudun maahanmuuttajien keskimääräinen työllisyys ja työtulot ovat matalammat kuin suomalaistaustaisten, mutta ne kuitenkin ovat lähestyneet suomalaistaustaisten tasoa.

Tämä selviää Helsingin kaupunginkanslian uudesta julkaisusta nimeltä Maahanmuuttajien työllisyys- ja tulokehitys pääkaupunkiseudulla, jossa tutkittiin pääkaupunkiseudun 25–60-vuotiaiden maahanmuuttajien työllisyyden ja työtulojen kehitystä suhteessa alueen suomalaistaustaisiin vuosina 2006–2017.

Tarkastelussa havaittiin eroja paitsi maahanmuuttajien ja suomalaistaustaisten myös miesten ja naisten välillä. Tutkimuksen perusteella maahanmuuttajamiesten työllistyminen oli maahanmuuttajanaisia yleisempää.

Maahanmuuttajamiesten työllisyyden ja työtulojen kasvu kuitenkin painottui maassaolon alkuvuosiin, ja muutamien vuosien jälkeen erot suomalaistaustaisiin miehiin verrattuna eivät enää juuri pienentyneet.

Maahanmuuttajien ja suomalaistaustaisten naisten välinen ero työllisyydessä kaventui kaikkien tarkasteltujen maassaolovuosien ajan. Ero työtuloissa taas ei kaventunut yhtäjaksoisesti, vaan se kaventui huomattavasti heti maahantulovuoden jälkeen mutta jatkoi pienentymistä vasta muutaman vuoden jälkeen.

Maahanmuuttajien työtulojen kehitys muodostui tutkimuksen mukaan lähinnä työpaikkojen sisällä tapahtuvasta suhteellisesta tulokehityksestä. Työpaikan vaihdot taas eivät lisänneet maahanmuuttajien tuloja suhteessa suomalaistaustaisin.

Tätä tulosta voivat tutkimuksen mukaan selittää useat tekijät. Työpaikan vaihtojen yhteydessä maahanmuuttajat ovat esimerkiksi työttömiä suomalaistaustaisia useammin tai heillä voi olla vaikeuksia edetä parempiin työpaikkoihin ajan mittaan.

Ulkomailla syntyneet ulkomaalaistaustaiset muodostavat kasvavan osuuden pääkaupunkiseudun työikäisestä väestöstä.

Tutkimuksen tekijöiden mukaan tulokset voivat mahdollisesti kertoa siitä, että suotuisasta työllisyys- ja tulokehityksestä huolimatta maahanmuuttajien on muuta väestöä vaikeampaa edetä pääkaupunkiseudun työmarkkinoilla.

Tekijät muistuttavat, että työmarkkinoiden kannalta on tärkeää varmistaa, että mahdollisimman monella maahanmuuttajalla on mahdollisuus osallistua työelämään ja edetä työurallaan.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat