Kynttilät syttyivät Koskelassa surmatun 16-vuotiaan muistolle – ”Tärkeintä on nyt olla läsnä ja kuunnella, mitä nuori haluaa sanoa” - Kaupunki | HS.fi

Kynttilät syttyivät Koskelassa surmatun 16-vuotiaan muistolle – ”Tärkeintä on nyt olla läsnä ja kuunnella, mitä nuori haluaa sanoa”

Koskelan epäilty henkirikos järkyttää koko kaupunginosaa. Nuorten kanssa töitä tekevät asiantuntijat kehottavat aikuisia olemaan nyt läsnä ja valmiina kuuntelemaan.

Ihmiset sytyttivät perjantai-iltana kynttilöitä paikalle, josta surmattu 16-vuotias löydettiin aiemmin tällä viikolla.­

12.12.2020 19:52

”Lepää rauhassa, tämä maailma oli liian julma sinulle.”

Niin lukee ruutupaperille kirjoitetussa viestissä Helsingin Koskelassa paikalla, josta aiemmin tällä viikolla löydettiin surmatun 16-vuotiaan ruumis.

Vierellä paloivat perjantai-iltana sadat kynttilät. Ihmiset kävivät pienissä ryhmissä sytyttämänsä omansa tai muuten vain pysähtyivät hiljentymään hetkeksi.

”Tämä on tiivis yhteisö ja me pidämme huolta toisistamme. Siksi olen tullut tänne itsekin yhdessä naapurini kanssa”, kertoi Iiris, joka tällaisessa yhteydessä halusi esiintyä vain etunimellään. Hänen mukanaan olevista lapsista esikoululainen Edosa halusi kommentoida itse tapahtunutta.

”Se on aika surullinen asia”, Edosa sanoi. Iiris kertoi kuitenkin myös, että esikoulussa ja koulussa oli käyty lasten kanssa tapahtunutta läpi.

Kaupunginosaryhmässä väkivallasta järkyttyneet aikuiset miettivät myös, pitäisikö aikuisten jalkautua kaduille ihan vain näyttääkseen, että alueen nuoret ovat turvassa.

Niin, pitäisikö? Miten asiaa kannattaisi lähestyä nuoren kanssa?

Helsingin nuorisoasiainjohtaja Mikko Vatka sanoo, että aihe selvästi on ollut nuorten omassakin mielessä Käpylässä ja Koskelassa. Mutta tukea ja aikuisia kuuntelijoita on myös paikalla, vaikka nuorisotalo onkin epidemiasyistä sulkenut ovensa.

”Työntekijämme ovat liikkeellä iltaisin ja viikonloppuisin ja tapaavat nuoria siellä, missä he liikkuvat, kuten esimerkiksi tekojääradan luona. Seuraamme tilannetta herkällä mielellä, mutta haluamme toimia hienotunteisesti, koska poliisin tutkinta on kesken”, Vatka sanoo.

Kaupungin sivuilla on myös kerrottu puhelinnumerot ja someprofiilit, joiden kautta tuttuun työntekijään saa tarvittaessa yhteyden. Nuorisotoimi tekee kriisityössä tiivistä yhteistyötä muiden ammattilaisten, kuten seurakunnan ja koulujen kanssa.

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja Liisa Pohjolainen sanoo, että kriisiavulle ihan alkuun olikin selvästi tarvetta, vaikka tilanne on jo hieman rauhoittunut. Kouluille ja päiväkodeille sekä Wilman kautta koululaisten vanhemmille on lähetetty tietoa siitä, mitä kautta apua voi saada.

”Kun tilanne varmaan edelleen jatkuu ja media siitä ihan ymmärrettävästi uutisoi, niin kyllä meillä vielä ensi viikollakin on tällaista suurempaa avun tarjontaa. Kriisiapua on siis tarjolla, ja olemme valmiudessa keskustelemaan lasten ja nuorten kanssa tapahtuneesta”, Pohjolainen sanoo.

Miten kannattaisi toimia, jos omaa nuorta järkyttää tapahtunut?

”Pysähdy ja hengitä hetki. Näytä nuorelle, että elämä jatkuu, sinä olet läsnä ja yhdessä selviätte tästäkin”, ehdottaa Katri Peräaho Mieli ry:stä (entinen Suomen mielenterveysseura).

Mitkä tahansa yhteiskunnassa järkyttävät tapahtumat näkyvät yleensä myös nuorille suunnatussa Sekasin-chatissa ja kaikille tarkoitetussa kriisipuhelimessa.

Aikuinen voi rohkaista puhumaan, mutta siihen ei pidä pakottaa. Kaikki ihmiset reagoivat yksilöllisesti ja omalla tahdillaan. Tapa ilmaista tunteitaan on erilainen: joku haluaa puhua, toinen kirjoittaa tai piirtää.

Vanhemman ei tarvitse itse esittää olevansa kiveä. Nuori hoksaa herkästi, jos vanhempi on oikeasti itsekin järkyttynyt mutta peittelee sitä.

Turvallisuutta tuo se, että arki jatkuu samanlaisena ja rutiineista pidetään kiinni. Nuorelle on tärkeä kertoa, että jos tuntuu pahalta, aikuinen on olemassa. Konkreettisesti voi sanoa, että päivän aikana saa soittaa, jos tuntuu pahalta.

”Osa nuorista voi haluta ihan fyysisesti olla lähellä, siellä kainalossa. Vaikka olisi osana kasvua juuri ottanut vähän etäisyyttä.”

Jos vanhemmalle puhuminen on vaikeaa, nuorelle voi vihjata Sekasin-chatista ja muista paikoista, joissa saa tukea myös vertaisiltaan. Jos nuori reagoi voimakkaasti niin, että esimerkiksi nukkumisesta tai koulunkäynnistä ei tule mitään, on syytä kääntyä matalalla kynnyksellä ammattilaisten puoleen.

Ja sitten Peräaho neuvoo ruokkimaan hyvää. Tekemään yhdessä viimeiseksi illalla jotain, mistä jää hyvä mieli.

Paljon jalkautuvaa työtä tekevästä Aseman lapset ry:stä kerrotaan, että Koskelan tapahtumat eivät juuri ole nousseet puheeksi nuorten kanssa esimerkiksi Helsingin keskustassa.

Käpylä ja Koskela tosin eivät ole Aseman lasten vakituisia paikkoja kiertää.

”Muutamaa nuorta on mietityttänyt tämä tapaus. Kysymykset ovat aika samanlaisia kuin aikuisillakin, nuoret miettivät miten tällaista voi tapahtua”, kuvailee löytävästä nuorisotyöstä vastaava Susanna Ylimys.

Jos asia tulee kadulla puheeksi, nuorisotyöntekijät pyrkivät ainakin katkaisemaan huhuilta siivet ja tarjoamaan faktoja tilalle.

”Juttelemme siitä, että ei kannata luottaa huhupuheisiin. Että useimmille nuorille kaupunki on edelleen turvallinen tila olla, eikä syytä paniikkiin ole.”

Aikuiset voivat myös muistuttaa, että itseään ei kannata kuormittaa kahlaamalla läpi kaikkea, mitä tapauksesta on kirjoitettu mediassa ja somessa.

”Aikuinen voi hyvin myös reilusti sanoa, että ei meillä aikuisillakaan ole kaikkia vastauksia. Tärkeintä on nyt olla läsnä ja kuunnella, mitä nuori haluaa sanoa.”

Paikalle oli tuotu myös kukkia.­

Käräjäoikeus vangitsi torstaiaamuna kolme 16-vuotiasta epäiltynä samanikäisen nuoren murhasta.

Epäilty henkirikos tapahtui viime viikon perjantaina Koskelan sairaalan liepeillä sijaitsevalla rakennustyömaalla. Uhri löydettiin maanantaina, jolloin myös epäillyt otettiin kiinni.

Poliisi tiedottaa asiasta tarkemmin aikaisintaan ensi viikolla. Nuoret nähneiden pyydetään edelleen kertovan havaintojaan Helsingin poliisin nuorisoryhmälle joko sähköpostitse nuorisoryhma.helsinki@poliisi.fi tai soittamalla virka-aikana numeroon 029 547 1200.

Täältä löydät keskusteluapua

12–29-vuotiaille tarkoitettu Sekasin-chat löytyy verkosta osoitteesta sekasin.fi. Chat on avoinna arkisin kello 9–24 ja viikonloppuisin 15–24. Chatin lisäksi Sekasin on nykyisin myös discord-palvelimella toimiva keskustelupalsta, jonka löydät saman osoitteen kautta. Kaiken ikäisille tarkoitettu Mieli ry:n kriisipuhelin päivystää ympäri vuorokauden numerossa 09 2525 0111.

MLL:n lasten ja nuorten puhelin vastaa suomeksi numerossa 116 111 (ma–pe klo 14–20, la–su klo 17–20) ja ruotsiksi numerossa 0800 96 116 (ma–ke klo 14–17, to klo 17–20). Chat löytyy sivun nuortennetti.fi kautta.

Pojille ja nuorille miehille suunnattu poikien puhelin vastaa numerossa 0800 94884 (arkisin klo 13–18). Poikien puhelimen chatin aukioloajat ja pääsyn sinne löydät Väestöliiton sivuilta.

Akuuttia kriisiapua antava Helsingin kaupungin kriisipäivystys palvelee ympäri vuorokauden numerossa 09 3104 4222.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat