Neuvotteluissa koronakorvauksista erikoinen lopputulos: Hoitajat ja Hus eivät päässeet sopuun, mutta yllättäen Hus lupasikin hieman lisää rahaa - Kaupunki | HS.fi

Neuvotteluissa koronakorvauksista erikoinen lopputulos: Hoitajat ja Hus eivät päässeet sopuun, mutta yllättäen Hus lupasikin hieman lisää rahaa

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) ilmoitti maksavansa lomien siirrosta ja nostavansa ylimääräisen vuoron lisää. Korvaukset jäävät Tehyn mukaan pieniksi.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin näytteenottopaikka Meilahden sairaala-alueella.­

21.12.2020 16:25 | Päivitetty 21.12.2020 18:53

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) sekä hoitajia edustavien ammattiliittojen neuvottelut koronakorvauksista kariutuivat maanantaina. Samana iltapäivänä Husia neuvotteluissa edustanut palvelussuhdejohtaja Mia Lehmusvaara kuitenkin yllättäen kertoi Husin olevan aikeissa nostaa osaa työntekijöiden saamista korvauksista.

”Työnantaja voi yksipuolisesti parantaa ehtoja, vaikka neuvottelut päätettiin tuloksetta”, Lehmusvaara sanoo.

Tehyn aloitteesta neuvottelupöydässä olivat maanantaina esillä korvaus vuosiloman siirrosta tai keskeyttämisestä koronapandemian takia, ylimääräisen työvuoron korvauksen nosto sekä äkillisestä vuoron täyttämisen tarpeesta maksettavan hälytysrahan korotus koronapandemian takia.

Tehyn ohella neuvotteluissa olivat lähi- ja perushoitajien liitto Super sekä JHL, Juko ja Jyty.

Neuvotteluissa läsnä ollut Tehy–Husin puheenjohtaja Reija Sjöholm oli maanantaina alkuillasta yllättynyt Husin ilmoituksesta. Hän sanoo, ettei yksipuolisista korotusaikeista ollut puhetta neuvotteluissa.

Hus on Lehmusvaaran mukaan aikeissa korvata vuosiloman siirron 425 euron kertarahalla. Lisäksi hoitajien ylimääräisen työvuoron korvaus on nousemassa nykyisestä 60 eurosta 85 euroon. Korotus on Lehmusvaaran mukaan määrä tehdä takautuvasti, eli sen saa myös jo vastaavia vuoroja tehnyt työntekijä.

”Aika mielenkiintoista”, Sjöholm sanoo.

”Olemme silti pettyneitä.”

Lue lisää: HS-analyysi: Suomalainen työmarkkinaperinne estää sairaanhoitajien koronabonukset: kukaan ei saa mitään, jos kaikki eivät saa

Miksi työnantajan korotusilmoitus tuntuu Sjöholmista laimealta, vaikka esimerkiksi korvaus vuosiloman siirrosta on hieman suurempi kuin Tehyn aloitteesta neuvotteluihin tuotu esitys 400 eurosta?

Myönnettyjä vuosilomia on Sjöholmin mukaan ensinnäkin joulun aikaan hyvin vähän. Lisäksi jo tähänkin asti perutuista lomista on voinut saada 60 euron korvauksen enintään viideltä päivältä, Sjöholm kuvaa. Yhteensä siis 300 euroa.

”Siksi se on työnantajalta hyvin pieni kädenojennus”, Sjöholm sanoo.

Työntekijät esittivät neuvotteluissa ylimääräisen työvuoron korvaamista 200 eurolla nyt aiotun 85 euron sijaan. Myös hälytysrahakorvaukseksi työntekijät esittivät 200:aa euroa nyt voimassa olevan 90 euron sijaan. Hälytyskorvaukseen ei nyt ole tulossa korotusta.

Lehmusvaara sanoi maanantaina neuvottelujen päätyttyä, että hälytysrahan korotuksesta koronapandemian vuoksi oli juuri uusittu paikallinen sopimus. Pieneen korotukseen olisi Lehmusvaaran mukaan voinut olla valmiutta, jos neuvottelutulos olisi saatu aikaan.

Työntekijät esittivät Sjöholmin mukaan myös tuhannen euron kertakorvausta. Sellainen olisi maksettu keväällä valmiuslain aikana vuorotöihin siirretyille ja vuosilomansa siirtämään joutuneille sekä nyt loppuvuonna koronaosastoilla, teho-osastoilla ja päivystyksessä työskenneille.

”Hus ei suostunut neuvottelemaan tuhannen euron korvauksesta. Se hylättiin myös Husin valtuustossa”, Sjöholm sanoo.

”Jäi ikävä fiilis neuvotteluista. Työnantaja on julkisuudessa puhunut siitä, kuinka tärkeää olisi saada valmiuslaki ja hoitajat jouluksi töihin. Olisimme tällä sopimisella voineet taata sen, että on sitoutunutta henkilökuntaa paikalla riittävästi.”

Husin haluttomuus maksaa sairaanhoitajille erillistä korvausta koronapotilaiden hoidosta ja epidemiasta seuranneista yllättävistä ylitöistä tai esimerkiksi lomien siirroista oli ennen maanantain neuvotteluja herättänyt paljon huomiota julkisuudessa.

Kun osassa Suomen sairaanhoitopiireistä oli myönnytty maksamaan hoitajille erillistä koronalisää tai joulunajan lomien siirrosta erillistä korvausta, paine kasvoi myös Husissa.

Painetta lisäsivät Tehyn julkiset syytökset juuri Husia kohtaan. Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen syytti perjantaina blogissaan Husin toimitusjohtajaa Juha Tuomista siitä, että tämä ajaisi valmiuslakia saadakseen sen avulla sairaanhoitajat joululomilta töihin ilman erillisiä korvauksia.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat