Epidemia kielsi joulujuhlat, mutta helsinkiläisissä päiväkodeissa on käytetty luovuutta – Tältä näyttää koronavuoden juhlava hetki ulkona - Kaupunki | HS.fi

Epidemia kielsi joulujuhlat, mutta helsinkiläisissä päiväkodeissa on käytetty luovuutta – Tältä näyttää koronavuoden juhlava hetki ulkona

Koulujen ja päiväkotien joulujuhlat ovat nyt ulkona, virtuaalisia tai pienelle porukalle.

22.12.2020 10:56

Hei, minä näin sen tontun! Päiväkoti Purjeen lapsista yksi huomaa punaista vilahtavan jossain kaukana vedessä. Tonttu sukelsi, aivan selvästi.

Kävimme kysymässä, millaisia ovat epidemia-ajan joulujuhlat päiväkodeissa ja kouluissa Helsingissä.

Helsingin Pikku Huopalahdessa juhla tapahtuu ryhmä kerrallaan. Lapset käyvät pienissä porukoissa vuorotellen ulkona tekemässä Tiuku-tontun apuna tehtäviä.

Tulva yllätti päiväkoti Purjeen lapset joulupolun alussa. Välillä jouduttiin muuttamaan vähän reittiä, mutta tästä lätäköstä mentiin vielä riemulla yli.­

Tonttuun ollaan yhteydessä kännykkäsovelluksen avulla. Matkan pituus ja tehtävien vaikeus riippuvat kiertäjien iästä. Tiuku tarvitsee apua esimerkiksi tanssimisessa, joululaulujen laulamisessa ja tietokilpailukysymyksissä. Minkä tuoksu esimerkiksi kuuluu jouluun, mansikoiden vai pipareiden?

Tonttu on ovela eikä näyttäydy kertaakaan, kun aikuiset kyselevät, onko sitä näkynyt.

Kun ei kysytä, lapset huomaavat sen monta kertaa. Nyt se livahti tuonne kaislikkoon! Ei kun nyt se on tuolla vastarannalla kaukana, aivan selvästi näkyy jotain punaista.

Koronarajoitusten aikana Helsingissä ei ole perinteisiä joulujuhlia. Kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja Liisa Pohjolainen sanoo, että päiväkoteja, kouluja ja oppilaitoksia on rohkaistu viettämään edes jonkinlainen juhlava hetki.

”Meillä on paljon perinteitä liittyen lukuvuoden loppuun”, Pohjolainen perustelee.

Hirveän yksinkertaista juhlan ideointi ei kyllä ole. Vanhempia ei voi kutsua eikä lapsiakaan koota isoksi joukoksi ahtaisiin tiloihin. Lisäksi kouluja ohjeistettiin juuri tarkemmin esimerkiksi keksimään musiikintunneille joitain muita tapoja toimia kuin laulaminen ja puhallinsoittimien soitto.

Elsa Raittinen näyttää lapsille puhelimesta, mitä tonttu seuraavaksi ehdottaa. Puhelinta katsovat lähimpänä Nova Tuovinen ja Iris Saarinen, takarivissä Anise, Hilja, Aily ja Matilda.­

”Luotamme tässä opettajien omaan harkintaan ja ammattitaitoon. Monessa paikassa onkin keksitty uudenlaisia tapoja juhlia. Ollaan esimerkiksi ulkona, vain oman luokan kesken tai tilaisuus striimataan”, Pohjolainen kuvailee.

Viime viikolla Suomen suurin ammatillinen oppilaitos Stadin ammatti- ja aikuisopisto vietti syksyllä valmistuneiden juhlaa virtuaalisesti.

Pienemmille koululaisille on kehitelty monessa paikassa jotain pienessä porukassa onnistuvaa.

Esimerkiksi Käpylän peruskoulussa ykkös- ja kakkosluokkalaiset käyvät vuorotellen juhlimassa Kumpulan koulukasvitarhalla.

”Se on laaja alue, jossa lapset rakastavat puuhailla muutenkin pitkin vuotta. Keväällä käännetään maata ja istutetaan, syksyllä korjataan satoa”, kuvailee opettaja Mira Tanninen.

Käpylässäkin retki etenee sadun kautta. Koululaiset etsivät tontulle hattua, ja vihjeitä etsiessä taskulamput ovat tarpeellisia varusteita. Lapset ovat myös tehneet jokainen kasvitarhan kuuseen oman koristeen ja kirjoittaneet yhden joulukortin. Kortit kootaan yhteen ja jaetaan niin, että kaikki saavat yhden tervehdyksen.

Joulupolussa on vuorossa jumppa. Nova Tuomista kiinnostavat enemmän edessä olevat merkittävät nähtävyydet, kuten sorsat ja kuralätäköt.­

Maununnevalla Päiväkoti Vuorilinna-Raitissa on keksitty konsti saada vanhemmatkin mukaan juhliin.

Lapset ovat koristelleet päiväkotien ikkunat mutta myös esiintyneet niin, että esitykset on kuvattu videolle. Ohjelmistossa on esimerkiksi Masked Singer -esitys ja perinteisempi Revontulitanssi.

Videoita pääsee puolestaan katsomaan yhdessä lapsensa kanssa kännykällään ikkunaan sijoitetun qr-koodin avulla. Koodit ovat ikkunoissa vain iltapäivisin päiväkodin viimeisten aukiolotuntien ajan, jotta esitykset olisivat oikeasti pelkästään perheiden nähtävissä.

”Me halusimme, että lapset saavat mahdollisuuden tehdä jotain oman ryhmänsä kanssa. Mutta näin vanhemmat pääsevät myös näkemään lasten esitykset”, kertoo päiväkodin johtaja Salla Lintunen.

Matilda, Nova Tuominen ja Enni Mykrä päiväkodin joulupolulla.­

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat