Simo Matikainen kylpee arkku­pakastimessa jäisessä vedessä aamuin illoin ja suosittelee sitä kaikille – ”Läheiset ovat sanoneet, että minusta on tullut mukavampi” - Kaupunki | HS.fi

Simo Matikainen kylpee arkku­pakastimessa jäisessä vedessä aamuin illoin ja suosittelee sitä kaikille – ”Läheiset ovat sanoneet, että minusta on tullut mukavampi”

Matikainen uskoo päivittäisen kylmäaltistuksen vaikuttaneen siihen, että hän on nykyään sosiaalisempi ja rauhallisempi sekä parempi isä.

26.12.2020 2:00 | Päivitetty 26.12.2020 8:37

Aamurutiini alkaa kello 5.15. Sängystä ylös ja suoraan pakastearkkuun 0–1-asteiseen veteen.

Simo Matikainen kylpee Nurmijärvellä takapihallaan pakastearkussa aamuin illoin tullakseen mukavammaksi.

Erityisen tärkeää kylpeminen on sellaisina aamuina, kun kylmä vesi ei yhtään houkuta tai sää on erityisen kurja. Silloin Matikainen tietää, että se tekee mielelle poikkeuksellisen hyvää.

Mikään sää ei tosin ole enää Matikaisen mielestä huono. Vaakatasossa tuiskuavat räntähiutaleetkin ovat ”kiva ja raikas henkäys luonnosta”.

Matikainen vaihtaa arkun veden kahden viikon välein. Pistorasian pääkytkin on poissa päältä aina, kun Matikainen käy kylvyssä.­

Kaksi vuotta sitten Matikainen osti muutamalla kympillä nettikirpputorilta arkkupakastimen.

Hän toivoi sen mahdollistavan ympärivuotisen avantouinnin – ja niin myös kävi.

Jotta vesi pysyi arkkupakastimen sisällä, sen saumoja piti eristää. Sähköä hupiin ei kulu paljon, koska pakastimen tarvitsee olla kesäisin vain kerran viikossa yön yli päällä, talvella harvemmin, jotta vesi pysyy kylmänä.

Veden Matikainen vaihtaa parin viikon välein puutarhaletkulla, uusi vesi tulee vieressä olevasta porakaivosta.

Usein Matikainen kastaa päänsä vielä muutamaksi sekunniksi kylmään veteen.­

Päätään Nurmijärvellä omakotitalon pihassa pakastearkkuun jäiseen veteen työntävä mies herättää yhden suuren kysymyksen: miksi?

Matikainen tuntee muuttuneensa ihmisenä kylmäaltistusrutiinin ansiosta.

Hän alkoi keskittymään vedessä tietoiseen ja syvään hengitykseen, oman mielensä hallintaan ja opetteli nopeasti pois paniikinomaisesta pulahduksesta.

”Kun mieltä oppii hallitsemaan kylmässä vedessä, sitä voi käyttää hyväksi myös muissa elämäntilanteissa. Ja käsitellä muitakin pelkoja samalla menetelmällä: rauhoittua, ottaa kiinni mielestä eikä antaa sen viedä.”

Matikainen antaa esimerkin: aikaisemmin kaikki sosiaaliset tilanteet pelottivat ja hermostuttivat häntä, mutta nykyään ihmisten kohtaaminen on hänelle helpompaa. Hänellä on työkaluja hallita jännitystä.

”Läheiset ihmiset ovat sanoneet minulle, että minusta on tullut mukavampi. Itse huomaan olevani iloisempi ja positiivisempi.”

45-vuotiaana kuuden lapsen isällä läheisiä on paljon. Osa lapsista on jo muuttanut pois kotoa.

”Pystyn nykyään paremmin olemaan lasteni kanssa läsnä ja pysähtymään hetkeen. Harmittelen välillä sitä, että olisi jo 15 vuotta sitten pitänyt tulla mieleen tällainen.”

Aikaisemmin Matikainen kertoo olleensa vetäytyvä, omissa oloissaan, ujo ja vältelleensä sosiaalisia tilanteita. Hän keskittyi enemmän omiin juttuihinsa ja eli omissa oloissaan. Nyt hän kertoo osaavansa kuunnella lapsiaan ja olevansa rauhallisempi.

”Saatan nykyisin myös jutella tuntemattomille. Se on todella hauskaa, kun on täysin avoimin mielin. Positiivisuus tarttuu varmasti paremmin kuin koronavirus.”

Arkkupakastin ei ole päällä kuin maksimissaan kerran viikossa 6–7 tunnin ajan. Pistorasian pääkytkin on pois päältä.­

Uunisaaren talviuintiseuran Sonja Virtanen on Matikaisen kanssa samoilla linjoilla: kylmäaltistus vaikuttaa positiivisesti nimenomaan mieleen.

Kylmän veden on kerrottu parantavan myös unensaantia ja vastustuskykyä ja tehostavan lihasten palautumista. Lisäksi kylmän veden on kerrottu esimerkiksi helpottavan lihasten ja nivelten tulehduksia lisäämällä paikallisverenkiertoa.

Virtasella itsellään on selkävaivoja, mutta ei koe kylmän veden auttaneen fyysisiin ongelmiin. Sen sijaan mielialaan toistuvalla tavalla on rauhoittava vaikutus.

”Asun Kalliossa, josta kävelen Uunisaareen, käyn meressä kylmiltään ilman saunaa ja kävelen takaisin. Luonto ja rauhoittuminen on se juttu”, Virtanen kertoo.

Kylmäaltistushetki kestää muutamia minuutteja aamuin illoin.­

Arkkupakastimen avulla Matikainen siirsi harrastuksensa takapihalleen ja ympärivuotiseksi.

Sosiaalisesta mediasta, muun muassa Instagramista, Matikainen on yllätyksekseen löytänyt muitakin ihmisiä ympäri maailmaa, jotka käyttävät arkkupakastinta kylmävesialtistukseen.

”Ihmisiä löytyy ympäri maapalloa, Havaijiltakin. Viikoittain tulee erilaisia pakastinkuvia. Ihmettelen, jos meitä ei ole muita Suomessa.”

Maarakennus- ja metsuritöitä omassa yrityksessään tekevä Matikainen käy kylpemisen lisäksi kiipeilemässä monta kertaa viikossa.

Hän haaveilee hiihtovaelluksesta Lapissa. Kesäisin Matikainen harrastaa rullahiihtämistä vetäen samalla valjaissa perässään autonrengasta.

”Demonstroin sillä sitä, että vetäisin ahkiota. Sen jälkeen kylmä vesi ja saunan laiteet tuntuvat todella hienolta.”

Vuosien kylmäaltistuksen jälkeen Matikaisen varpaat eivät enää palele. Sienimetsässäkin hän käy syksyisin paljain jaloin, se vahvistaa jalkojen ja nilkkojen lihaksia ja poistaa selkäkipuja, Matikainen sanoo.

Jäisen kylvyn jälkeen Matikainen venyttelee terassillaan.­

Kylmässä vedessä Matikainen viettää muutamia minuutteja kerrallaan.

Joulun pyhinä tiedossa on ihan tavallinen, Matikaisen kutsuma ”karu kaurismäkeläinen” kylpy. Ylimääräistä tunnelman luomista esimerkiksi kynttilöiden avulla ei tarvita.

Matikainen muistuttaa, että uuden vuoden lupauksia miettiessä kannattaa pitää mielessä kylmäaltistuminen.

”Jos ei ole mahdollisuutta arkkupakastimeen, niin suosittelen kylmässä vedessä dippaamista meressä tai järvessä. Tekee sen vain eri tavalla kuin koskaan ennen, kohtaa omat pelkonsa sekä keskittyy hengittämiseen ja rauhoittumiseen.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat