Uudenvuodenyö sujui Helsingissä tavanomaista rauhallisemmissa merkeissä, sairaala­hoitoa vaatineita ilotulitteiden aiheuttamia vammoja ainakin neljä - Kaupunki | HS.fi

Uudenvuodenyö sujui Helsingissä tavanomaista rauhallisemmissa merkeissä, sairaala­hoitoa vaatineita ilotulitteiden aiheuttamia vammoja ainakin neljä

Helsingin pelastuslaitosta työllisti yön aikana esimerkiksi parvekepalo. Ainakin Espoossa ilotulitteilla oli sytytetty rakennusten läheisyydessä tai seinässä kiinni olleita postilaatikoita.

Ihmisiä oli kerääntynyt rannalle ampumaan ilotulitteita vuoden vaihtumisen kunniaksi Lauttasaaressa Helsingissä uudenvuodenaattona torstaina.­

31.12.2020 17:55 | Päivitetty 1.1. 11:50

Poliisille ja pelastuslaitokselle riitti uudenvuodenaattona ja -yönä tehtäviä ainakin Helsingissä. Tavalliseen uuteenvuoteen verrattuna yö oli kuitenkin sujunut sekä poliisin että pelastuslaitoksen mukaan rauhallisissa merkeissä.

Poliisi sai viime tipassa ilmoituksen Kansalaistorilla aattoiltana järjestettävästä pienestä mielenosoituksesta. Helsingin poliisin johtokeskuksen viestinnästä kerrottiin perjantain puolella alkuyöstä, että kyseessä oli alle kymmenen hengen kokoontuminen, joka alkoi iltayhdentoista pintaan. Poliisin mukaan torille kokoontuneilla oli musiikkilaitteistoa. Poliisin arvion mukaan mielenosoittajien ydinryhmä pysyi ilmoitetun alle kymmenen hengen kokoisena, mutta kokoontumista kerääntyi Kansalaistorille ja sen laitamille seuraamaan jonkin verran muita ihmisiä.

Johtokeskuksen viestinnästä ei osattu kertoa, minkä asian edestä torilla osoitettiin mieltä, mutta kokoontuminen oli sujunut rauhallisissa merkeissä.

Poliisi pyysi vuoden vaihtumisen jälkeen, että musiikin soitto lopetettaisiin, jolloin torille kokoontuneet ihmiset alkoivat tehdä lähtöä torilta. Ennen kello 1:tä yöllä poliisi twiittasi mielenosoituksen päättyneen.

Helsingin poliisin etukäteistoiveena oli ollut, etteivät ihmiset järjestäisi kokoontumisia, vaan viettäisivät rauhallista iltaa esimerkiksi kotipiirissä.

Johtokeskuksen viestinnän mukaan vuodenvaihteessa oli jonkin verran poliisitehtäviä, mutta Kansalaistorin tapaus oli merkittävin yksittäinen tapahtuma.

Myös Helsingin pelastuslaitokselta arvioitiin yön olleen tavanomaista uudenvuodenyötä hieman rauhallisempi, joskin silti hieman vilkkaampi kuin esimerkiksi tavanomaisena viikonloppuna, arvioi päivystävä palomestari Janne Taskinen aamulla HS:lle.

Pelastuslaitosta oli työllistänyt esimerkiksi ennen kello 5:tä aamulla alkunsa saanut parvekepalo Trumpettitiellä Kannelmäessä. Henkilövahinkoja ei tullut, mutta asunto vaurioitui Taskisen mukaan sen verran, että asukkaat olivat majoittuneet väliaikaisesti muualle.

Helsingin kaupungin pelastuslaitos tiedotti perjantaina Twitterissä, että ensihoitopalvelulla oli ollut uutenavuotena kokonaisuudessaan 255 tehtävää, kun vastaavana ajankohtana vuosi sitten niitä oli 278. Ilotulitteiden aiheuttamia sairaalahoitoa vaatineita vammoja todettiin neljä.

Uudenvuodenaatonkin puolella ilta sujui poliisin mukaan tavanomaista rauhallisemmin.

Päihtyneet ihmiset ja raketteja kielletyissä paikoissa ampuvat kaupunkilaiset olivat työllistäneet poliisia. Poliisi oli puuttunut myös esimerkiksi alkaviin tappeluihin.

Voimassa olevien koronarajoitusten mukaan yökerhot saivat olla auki kello 23:een asti. Anniskelu päättyi kello 22.

Poliisi oli varautunut vuodenvaihteeseen yhtä suurilla resursseilla kuin aiempinakin vuosina.

”Väkeä kyllä on liikenteessä paljon enemmän kuin esimerkiksi vappuna, jolloin oli ihan hiljaista”, Helsingin poliisin tilannejohtaja Johanna Sinivuori arvioi torstai-iltana.

Myös Helsingin kaupungin jalkautuva nuorisotyö kiersi uudenvuodenaattona kaduilla nuorten parissa. Aattona oli töissä lähes 40 nuorisotyöntekijää. Työntekijät ovat jalkautuneet pääosin omilla alueillaan eri puolilla Helsinkiä.

Nuorisoa on ollut liikkeellä jonkin verran, Sinivuori arvioi. Poliisi oli joutunut puuttumaan esimerkiksi tilanteeseen, jossa alaikäisillä oli hallussaan sekä alkoholia että ilotulitteita.

Myös pelastuslaitosta olivat työllistäneet jo aattoillankin puolella pienemmät palot.

STT:n mukaan Helsingin Vesalassa oli kerrostalon rappukäytävässä laukaistu kello 20 jälkeen ilotulite, josta oli tullut savua.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatio­ryhmä oli suositellut, että yksityiset toimijat ja kansalaiset eivät ampuisi ilotulitteita. Suositus perustui siihen, että koronaepidemian takia ihmisten ei haluta kokoontuvan yhteen.

Sinisalon mukaan ilotulituksia ammuttiin Helsingissä illalla lähes tavalliseen tapaan.

Helsingin pelastuslaitos rajoitti ilotulitteiden käyttöä Helsingin kaupungin alueella. Ampuminen oli kielletty Helsingin ydinkeskustan kaduilla sekä useissa keskustan puistoissa, kuten Vanhassa kirkkopuistossa, Kaivopuistossa, Sinebrychoffin ja Kaisaniemen puistoissa sekä tänä vuonna myös Makasiinipuistossa.

Muualla Uudellamaalla Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen alueella oli myöhäisillan ja alkuyön aikana useampi tehtävä. Esimerkiksi Tuusulaan tuli hälytys suuresta rakennuspalosta. Puoli kahden aikoihin aamuyöllä pelastuslaitos kertoi Twitterissä, että tulipalo oli levinnyt rivitalon seinään ja rakenteisiin mopoautosta.

Samalla pelastuslaitos kertoi, että palo oli saatu sammutettua ja jälkiraivaus oli käynnissä. Henkilövahinkoja Tuusulan rakennuspalossa ei tullut. Poliisi selvittää pelastuslaitoksen mukaan tulipalon syttymissyytä.

Mäntsälässä puolestaan oli ammuttu autiotalon ikkunasta ilotulite, joka oli saanut aikaan pienen kytöpalon.

Länsi-Uudellamaalla vuodenvaihteen vietto sujui hieman tavanomaista rauhallisemmin. Ilotulitteista alkunsa saaneita paloja oli pelastuslaitoksen tiedotteen mukaan kolme ja muita tulipaloja 10. Ilotulitteilla oli sytytetty rakennusten läheisyydessä tai seinässä kiinni olleita postilaatikoita Tammisaaressa ja Espoon Iivisniemessä.

Ilotulitteista aiheutuneita silmävammoja ei tullut pelastuslaitoksen tietoon, mutta ainakin yksi niiden aiheuttama palovamma oli vaatinut ensihoitoa.

Ilotulitteet valaisivat Helsingin tummaa taivasta.­

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat