Höllennetäänkö joitain rajoituksia tällä viikolla? ”Minusta on täydet mahdollisuudet ajatella, että kevennettäisiin”, sanoo pormestari Vapaavuori - Kaupunki | HS.fi

Höllennetäänkö joitain rajoituksia tällä viikolla? ”Minusta on täydet mahdollisuudet ajatella, että kevennettäisiin”, sanoo pormestari Vapaavuori

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä pohtii tällä viikolla, voisivatko lasten ja nuorten harrastukset käynnistyä ja abiturientit palata lähiopetukseen.

Oppilaita opiskelemassa marraskuussa Ressun lukiossa Helsingissä.­

11.1. 2:00 | Päivitetty 11.1. 9:43

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä pohtii parhaillaan, mitä tehdä rajoituksille, jotka koskevat lasten ja nuorten harrastuksia sekä abiturienttien ylioppilaskirjoituksiin valmistautumista.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä linjasi tiistaina, että marraskuun lopulla kerrotut koronarajoitukset ja -suositukset ovat voimassa ainakin tammikuun loppuun asti.

Yo-kirjoituksiin valmistautumiseen sekä lasten ja nuorten harrastuksiin liittyvien rajoitusten höllentämisen mahdollisuuksia halutaan kuitenkin arvioida jo pian uudelleen.

Pääkaupunkiseudun kaupunkien ja koronakoordinaatioryhmän terveysviranomaisten kesken on pientä näkemyseroa siitä, pitäisikö abien lähiopiskelua sekä lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksia lisätä.

Varsinkin erikoissairaanhoitoa edustavat terveysviranomaiset katsovat asiaa tiukasti tautivinkkelistä. Heidän mielestään höllentämisen varaa ei vielä ole tai että vielä ainakin tarvitaan lisätietoa tautitilanteesta ja virusmuunnoksesta ennen kuin asiasta voidaan päättää.

”Asia ei ole helppo ja siinä on monta puolta. Varsinaista erimielisyyttä asiasta ei ole, vaan kaikki [pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmässä] olivat hyvin huolestuneita virusvariantista ja halusivat ottaa aikalisän”, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi kertoo.

”Teemme nyt varianssisekvenssitutkimuksia. Asiaan palataan ensi viikolla, ja toivottavasti meillä on silloin lisätietoa päätöksenteon pohjaksi”, Mäkijärvi sanoi viime viikolla.

Joululomista johtuen tämänhetkiset tartuntamäärät ovat todennäköisesti aliarvioituja, koska ihmiset ovat käyneet koronatesteissä vuodenvaihteen tienoilla huomattavasti vähemmän kuin ennen joulua.

Näytteiden määrä laski 9 000 testistä alimmillaan 2 500 testiin päivässä. Tällä hetkellä testejä teetetään Mäkijärven mukaan noin 4 500 per päivä.

”Arviolta 6 000–7 000 testiä on sellainen mihin pitäisi päästä, että palataan epidemian seurannassa normaalille tasolle.”

Miten koronavirustilanteeseen vaikuttaisi, jos lasten harrastustoiminnan ja abiturienttien opiskelun rajoituksia höllennettäisiin?

”Sitä on vaikea arvioida. Se tiedetään, että syksyllä lasten ja nuorten harrastuksissa ja kouluissa oli jonkin verran tartuntoja ja paljon altistumisia, mikä taas kuormittaa tartunnan jäljitystä”, Mäkijärvi sanoo.

”Nyt tarvitsemme maksimaalisen tartunnanjäljityskyvyn tätä varianttia varten, ja siihen nähden höllentäminen on vähän ristiriitainen tavoite. Tämän vuoksi päätimme ottaa viikon aikalisän, jotta meillä olisi lisätietoa.”

Muut kuin terveysviranomaiset painottavat rajoitusten arvioinnissa sitä, että rajoitustilanteen aiheuttamat haitat voivat tulla suuremmiksi.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän puheenjohtajan Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren (kok) mukaan on hyvät perusteet arvioida lasten ja nuorten harrastuksia ja kirjoituksiin valmistautumista koskevia rajoituksia jo pian uudelleen.

Osa opiskelijoista hyötyisi lähiopetuksesta ylioppilaiskirjoitusten alla. Samoin harrastuksilla on syrjäytymistä ehkäisevää vaikutusta.

”Ylioppilaskirjoitukset ovat vain kerran elämässä, ja ne vaikuttavat nykyään aika vahvasti tulevaisuuteen. Tilanne, jossa joudutaan antamaan tasoitusta muun maan abeille, on helposti kohtuuton. Jos on mahdollista lieventää rajoituksia tältä osin, niin se pitää tehdä”, Vapaavuori sanoo.

Samoin lasten ja nuorten harrastustoimintaa on Vapaavuoren mukaan arvioitava tarkasti kaikkia hyötyjä ja haittoja punniten.

”Jos tautitilanne kehittyy suotuisasti, eikä tule uusia negatiivisia yllätyksiä, niin minusta tällä viikolla on täydet mahdollisuudet ajatella, että rajoituksia kevennettäisiin.”

”On arvioitava, alkavatko haitat kasvaa hyötyjä suuremmiksi, ja siksi näitä katsotaan, voiko höllentää.”

Vapaavuoren mukaan virkamiehet valmistelevat Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla jo vaihtoehtoja näiden kahden asian rajoitusten keventämiselle, jotta mallit ovat valmiina, jos pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmässä päädytään kyseiseen ratkaisuun tällä viikolla.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat