Helsingin poliisi kehottaa jäämään etätöihin tiistaina lumimyräkän takia - Kaupunki | HS.fi

Helsingin poliisi kehottaa jäämään etätöihin tiistaina lumimyräkän takia

Ilmatieteen laitoksen mukaan alkuviikolla on luvassa ”poikkeuksellisen runsasta” lumisadetta Etelä- ja Lounais-Suomeen. Helsingin kaupungin pelastuslaitos kehottaa välttämään ylimääräistä autoilua.

Helsingin pelastuslaitos julkaisi kuvan maanantaina Herttoniemessä pulaan joutuneesta paloautostaan.­

11.1. 5:59 | Päivitetty 11.1. 21:34

Helsingin pelastuslaitoksen pelastajat joutuivat kiperään tilanteeseen, kun yksikön paloauto suistui taloyhtiön pihassa tieltä ulos.

Päivystävän palomestarin Toni Kannikosken mukaan tilanteessa kuitenkin vältyttiin henkilövahingoilta.

”Yksikkö oli ollut hoitamassa Herttoniemessä öljyvahinkotehtävää. Katu oli ilmeisesti niin liukas ja kalusto raskas, että auto luisui tieltä”, Kannikoski kertoi aamupäivällä.

Twitterissä julkaistussa päivityksessä pelastuslaitos varoittelee ihmisiä katujen ja pihojen liukkaudesta.

Helsingin poliisi kehottaa Twitterissä autoilijoita harkitsemaan etätyöpäivän pitämistä tiistaina, jos se on mahdollista.

”Ainakin työmatkaan on syytä varata riittävästi aikaa ja malttia. Myös vapaa-ajan autoilua on syytä välttää aamu- ja iltaruuhkan aikoihin”, poliisi kirjoittaa päivityksessään.

Myös pelastuslaitokset ja Ilmatieteen laitos ovat maanantaina varoitelleet tiuhaan huononevasta ajokelistä ja liukkaista teistä pääkaupunkiseudulla.

Helsingin kaupungin pelastuslaitos kehotti maanantaina välttämään ylimääräistä autoilua huonon ajokelin vuoksi.

Ajokeli on tänään huono lumisateen sekä lumisten ja liukkaiden tienpintojen vuoksi suuressa osassa maata, varoittavat Tieliikennekeskus ja Ilmatieteen laitos.

Ilmatieteen laitos on antanut varoitukset huonosta ajokelistä Uudellemaalle, Varsinais-Suomeen, Pirkanmaalle, Keski-Suomeen, Kanta-Hämeeseen, Päijät-Hämeeseen ja Kymenlaaksoon.

Sähköpotkulautayhtiö Tier kertoi maanantaina keskeyttävänsä sähköpotkulautojen vuokrauksen Suomessa sääolosuhteiden vuoksi.

Kaikki yrityksen sähköpotkulaudat on jo kerätty pois kaupunkien kaduilta ja viety talvisäilytykseen. Toimintaa jatketaan vasta kun ajokeli sen sallii.

Tierin sähköpotkulaudat ovat käytössä Helsingissä, Espoossa, Tampereella, Turussa ja Vaasassa.

Päiviä kestävä lumipyry alkoi Helsingissä maanantaina puolenpäivän jälkeen. Alkuviikosta pääkaupunkiseudulla pyryttää runsaasti lunta.

Lumisateita on odotettavissa keskiviikkoon asti erityisesti maan eteläosaan. Ilmatieteen laitos kuvailee alkuviikon lumisadetta ”poikkeuksellisen runsaaksi”. Ennusteen mukaan lunta sataa tänään etelä- ja lounaisrannikolla 5–15 senttiä.

”Seuraava voimakas matalapaine tulee Ruotsin suunnalta. Yöllä se leviää Lounais-Suomeen ja sieltä suurimpaan osaan Etelä- ja Keski-Suomea”, sanoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Ari Mustala.

Keskiviikkona lumirintama alkaa vetäytyä etelään.

”Torstaihin mennessä lumisateet ovat ohi. Saadaan siihen mennessä useampi kymmenen senttiä lunta Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa.”

Ilmatieteen laitoksen mukaan suurimmat lumikertymät saadaan Rauma–Lahti-linjan eteläpuolella, missä voi kolmen vuorokauden aikana maanantaista keskiviikkoon kertyä yhteensä 30–40 senttiä lunta, paikoin jopa 50 senttiä.

Varsinkin lounaassa lumisade voi olla märkää ja herkästi puihin tarttuvaa, jolloin puiden taipumisesta sähkölinjoille voi aiheutua sähkökatkoja.

Myös tuuli on voimakasta, kertoo Mustala.

Lunta satoi sunnuntain ja maanantain vastaisena yönä kymmenisen senttiä eri puolille Uuttamaata.

Kumpulan havaintoasemalle oli satanut yhdeksän senttiä lunta, kertoo meteorologi Ari Mustala. Helsinki-Vantaalle satoi 11 senttiä, ja lumen syvyys on maanantaiaamuna 21 senttiä. Kaisaniemessä lumen syvyys on 12 senttiä ja Kumpulassa 15 senttiä. Espoossa lunta on kymmenisen senttiä.

Maanantaiaamun työmatkaliikenteessä ei vältytty peltikolareilta pääkaupunkiseudulla. Pelti rytisi liikennetiedotteiden mukaan varsinkin Hämeenlinnanväylällä ainakin Nurmijärvellä ja Hyvinkäällä.

Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen päivystävän palomestarin Jarmo Laakson mukaan vakavammilta onnettomuuksilta on silti vältytty.

”Aika häijy on keli ollut. Viitisen peltikolaria on aamulta raportoitu. Jos huomenna tulee tuplamäärä tähän, niin täytyy toivoa, että ihmiset osaavat vähän varautua.”

Laakson mukaan kolareita tulee niin risteyksissä kuin suoralla tielläkin. Varsinkin kovassa vauhdissa tehdyt ohitukset voivat liukkaalla kelillä saada auton heittelehtimään.

Helsingin pelastuslaitoksen mukaan liikenteessä on ollut maanantaiaamuna rauhallista. Päivystävän palomestarin Juuso Punnosen mukaan myös Helsingissä varaudutaan illan mahdolliseen lumimyräkkään.

Helsingin sivukaduilla auraajat eivät olleet vielä ehtineet siivoamaan viikonloppuna satanutta uutta lunta. Kuva Vartioharjusta maanantaina aamukuudelta.­

Helsingin keskustaan alkoi syntyä suuria lumikasoja heti maanantaiaamusta kun jalkakäytäviä ja aukioita puhdistettiin lumesta.­

Sunnuntain ja maanantain välisenä yönä satanutta lunta aurattiin pois jalkakäytäviltä Helsingin keskustassa Kaivokadulla varhain maanantaiaamuna.­

Lumen peittämä omakotitalon piha Pitäjänmäessä Helsingissä maanantaiaamuna.­

Pikkukadut odottivat vielä aurausta maanantaiaamuna Keravalla.­

Helsingin päärautatieaseman edustalle jääneet polkupyörät olivat jääneet lumen peittämiksi viikonlopun lumisateen jälkeen.­

Paikallisjunan matkustajia lumisella Helsingin rautatieasemalla maantaiaamuna.­

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat