Helsingin kaupungin koko aurauskalusto on käytössä, kaikkia katuja ei ole vielä ehditty aurata – ”Kelin suhteen pahin tilanne on keskiviikkona aamulla” - Kaupunki | HS.fi

Helsingin kaupungin koko aurauskalusto on käytössä, kaikkia katuja ei ole vielä ehditty aurata – ”Kelin suhteen pahin tilanne on keskiviikkona aamulla”

Maanteillä ajokeli on tänään huono tai erittäin huono suuressa osassa maata.

12.1. 6:53 | Päivitetty 12.1. 22:52

Puuskittainen tuuli ja sankka lumipyry ovat vaikeuttaneet näkyvyyttä ja aiheuttaneet paikoittain erittäin huonoa ajokeliä pääkaupunkiseudulla. Uudellamaalla tieliikenteessä on tapahtunut tiistaina kymmeniä onnettomuuksia.

Tuiskuava lumi vaikeutti näkyvyyttä tiistaina aamusta alkuiltaan saakka. Iltaa kohden lumipyryn on ennustettu heikkenevän, mutta aamulla on odotettavissa taas uusi myräkkä.

Ajokeli jatkuu huonona keskiviikkoon saakka.

Helsingin pelastuslaitos varoittaa ihmisiä katoille kertyneistä lumikuormista.

Pelastuslaitos saapui poistamaan talojen katoille kerääntynyttä lunta Suonionkadulla Kalliossa.­

”Tuli ilmoitus yksiköltä Helsingin keskustasta, että aika vaarallisen näköisesti alkaa muodostumaan lunta katoille. Sieltä saattaa tulla painavaa lunta alas”, kertoi päivystävä palomestari Sami Lindberg tiistaina iltapäivällä.

Joukkoliikenne vaikeuksissa

Lumentulo on vaikeuttanut julkista liikennettä Helsingissä ja ongelmiin on hyvä varautua myös keskiviikkona aamulla.

Raitiovaunuliikenne oli tiistaiaamun aikana paikoin seisahtuneena ja busseillakin on ollut suuria vaikeuksia. Helsingin seudun liikenteen (HSL) viestinnästä kerrotaan tiistaina iltapäivällä, että tilanne jatkuu edelleen heikkona. Pyry on vaikuttanut varsinkin bussi ja raitiovaunuliikenteeseen, joka on vaikeuksissa.

”Vuoroja jää ajamatta tai ainakin myöhästyy. Lumisateen on luvattu jatkuvan huomiseen eli voi siis odottaa, että keskiviikkona on vastaavanlaisia ongelmia,” kertoo Tapio Tolmunen HSL:n viestinnästä.

Aikaisemmin Tolmunen kertoi, että liikenne on sekaisin, ja lumentulon takia raitiovaunut ja bussit eivät välttämättä pääse nousemaan ylämäkiä.

Tässä esimerkki raitiolinja 3:n vaunun yrityksestä edetä ylämäkeen:

Lukijan HS:lle lähettämässä videossa näkyy, miten raitiovaunut jonottivat pysähdyksissä Mannerheimintiellä tiistaiaamuna yhdeksän jälkeen.

Lue myös: Helsinkiä uhkaa lumi­kaaos – Se on hetki, jolloin lähes myyttiset ”kikkamiehet” astuvat esiin

Helsingin kaupunkiympäristö kertoo Twitterissä, että kaupungin koko aurauskalusto on käytössä. Kaikkia katuja ei kuitenkaan ole vielä ehditty aurata.

Kaupunkiympäristön asiakaspalvelu on myös tiistain aikana ruuhkautunut. Twitterissä taho kertoo, ettei kaikkia palautteita ehditä välttämättä käsittelemään tavoiteajassa.

Useita kolareita ja peräänajoja liikenteessä

Tiistaiaamun työmatkaliikenteessä tapahtui useita peltikolareita, vaikka liikennemäärät olivatkin maltillisia.

Keski-Uudenmaan pelastuslaitos tiedotti iltapäivällä Twitterissä, että Vantaalla kaksi bussia suistui Jokiniemen alueella Ohratiellä ojaan. Onnettomuudessa oli osallisena kaksitoista henkilöä, joista neljä kuljetettiin sairaalaan tarkastukseen.

Itä-Uudenmaan apulaispoliisipäällikkö Ari Karvonen kertoi tiistaina noin kuudelta illalla Twitterissä, että Itä-Uudenmaan alueella poliisilla on riittänyt tehtävää: 87 kolaria, tieltä suistumista tai jumissa olevaa rekkaa.

”Nyt malttia ja varovaisuutta, jotta päästään illaksi kotiin”, Karvonen kirjoittaa.

Helsingin poliisista raportoitiin yhteensä 22 kolarista Uudenmaan alueelta tiistaiaamuna kello yhdeksään mennessä.

Kolarisumia muodostui aamulla esimerkiksi Turunväylälle, jossa tapahtui aamun aikana kolme kolaria parin sadan metrin matkalla.

Kehä III:lla liikennettä hidasti aamulla useat ulosajot sekä rekan perävaunun kaatuminen tielle.

Aviapoliksen kohdalla Helsinki-Vantaan lentokentän lähellä autonkuljetusrekka luisui osittain tieltä Kehä kolmosen rampilla ja miltei tukkii sen. Muut autot joutuvat ohittamaan rekan penkereen kautta.­

Autokolari Kehä kolmosella.­

Helsingin pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Toni Kannikoski arvioi aamulla, että koronan vuoksi Helsingin alueella on ollut kuitenkin säätilanteeseen verraten vähemmän onnettomuuksia.

”Jos ei olisi korona-aika, niin meillä olisi toinen tilanne. Ihmiset ovat etätöissä ja liikennemäärät on pienempiä Helsingissä”, Kannikoski sanoi.

Helsingin poliisi muistutti turvaväleistä tieliikenteessä ”näin äärimmäisissä olosuhteissa”. 80 kilometrin nopeudessa edellä ajavaan kulkuneuvoon täytyisi olla 80 metrin väli, poliisi kirjoitti Twitterissä.

Hakaniemessä oli lastenvaunujen kanssa työlästä liikkua kulkuväylille kerrostuneen lumipeitteen vuoksi.­

Huono ajokeli on johtanut onnettomuuksiin myös muualla Suomessa.

Porissa yksi ihminen loukkaantui linja-auton suistuttua tieltä, tiedotti Lounais-Suomen poliisi. Onnettomuus sattui Rauman ja Porin välisellä tiellä. Poliisi sai ilmoituksen turmasta puoli seitsemän aikaan aamulla. Tie oli poliisin mukaan tapahtumapaikalla liukas. Lisäksi tuuli oli kova ja puuskainen, ja se oli pakannut tielle lunta.

Kangasalla auto suistui tieltä ja päätyi kyljelleen kahdeksan jälkeen aamulla. Ulosajossa ei sattunut henkilövahinkoja, kerrotaan Pirkanmaan pelastuslaitokselta.

Pyryttäminen jatkuu keskiviikkoaamuna

Lumisateet jatkuvat pääkaupunkiseudulla tiistai-iltaan saakka.

Yöllä sateet heikkenevät vähän, mutta keskiviikkona aamulla työmatkailijoiden on Helsingissä hyvä varautua jälleen lumisateeseen.

Keskiviikkona päivällä tilanne kuitenkin helpottunee.

”Kelin suhteen pahin tilanne on keskiviikkona aamulla. Päivällä sade on jo heikkoa ja iltapäivällä lunta ei juurikaan enää kerry”, kertoo Forecan päivystävä meteorologi Kristian Roine.

”Päätiet saadaan todennäköisesti jo iltapäivällä putsattua ja odotettavissa on normaali talvikeli.”

Onko lunta tullut viimeisen vuorokauden aikana poikkeuksellisen paljon?

”Onhan tämä yhdeksi lumisadetapahtumaksi ehdottomasti iso määrä. Suoranaista tilastoa isoimmista kertymistä en osaa sanoa, mutta meteorologin silmissä kyseessä on kuitenkin iso pyry”, Roine kertoo.

Lumisateiden loputtua pohjoisesta levittäytyy nopeasti kylmää ilmaa myös Etelä-Suomeen.

Keskiviikkoaamu ei ole vielä erityisen kylmä, mutta iltaan mennessä pakkanen kiristyy pääkaupunkiseudullakin kymmenen asteen paikkeille.

Torstai ja perjantai ovat erittäin kylmiä päiviä myös etelässä, Roine kertoo. Torstain ja perjantain välisenä yönä pakkaslukemat voivat kiristyä Helsingissä jopa 20–25 asteen välille.

”Tämä on spekulointia, mutta lähipäivinä saattavat tulla tämän talven kylmimmät lukemat, niitä ei välttämättä ylitetä enää. Alkaa olla aika kova lukema etelässäkin.”

Viikonloppuna pakkanen heikkenee. Lauantaina ja sunnuntaina talvisen sään ennustetaan jatkuvan koko maassa 5–10 pakkasasteen välillä.

Pelastuslaitoksen väki yritti auttaa jumiin jäänyttä rekkaa Aviapoliksessa.­

Sähköt ovat katkeilleet Etelä-Suomessa

Helsinki selvisi aamun lumipyrystä ilman sähkökatkoja.

Sähköttömiä talouksia oli koko Suomessa tiistaiaamuna puoli yhdeksän aikoihin yli 10 900, kahdeksan aikoihin vielä yli 12 000. Katkoja oli Energiateollisuuden sähkökatkokartan mukaan yli 40 kunnassa.

Sähkökatkot keskittyvät maan eteläosiin. Erityisesti katkoja on Pirkanmaalla, Kanta-Hämeessä, Etelä- ja Pohjois-Savossa, Päijät-Hämeessä, Etelä-Pohjanmaalla sekä Keski-Suomessa. Eniten sähköttömiä talouksia oli aamukahdeksan ja -yhdeksän aikoihin Virroilla, Naantalissa ja Alavudella.

Myös Uudellamaalla sähköjä on ollut poikki muun muassa Raaseporissa ja Lohjalla. Myös Pohjois-Suomessa ja maan itäosissa, joissa sää on poutainen, sähköt toimivat.

Jalankulkijoita Kallion kaupunginosassa aamulla kahdeksan aikoihin.­

Raitiovaunumatkustajat olivat suojassa aamun tuiverruksesta.­

Lumisade alkoi tihentyä puoli seitsemän aikoihin Helsingin keskustassa. Asema-aukiota aurattiin loppuyön lumesta.­

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat