Lumimyräkkä aiheuttanut useita kymmeniä ulosajoja, poliisi kehottaa välttämään autoilua – Seuraavaksi iskee nopeasti kiristyvä pakkanen: Helsingissä voi tuntua kohta –28 asteelta - Kaupunki | HS.fi

Lumimyräkkä aiheuttanut useita kymmeniä ulosajoja, poliisi kehottaa välttämään autoilua – Seuraavaksi iskee nopeasti kiristyvä pakkanen: Helsingissä voi tuntua kohta –28 asteelta

Lumisateiden jatkuessa erityisesti bussi- ja raitiovaunuliikenne saattavat olla edelleen vaikeuksissa.

13.1. 6:13 | Päivitetty 13.1. 18:43

Lumimyräkkä on aiheuttanut pääkaupunkiseudulla useita kymmeniä ulosajoja ja ajoneuvojen jumiutumisia hankeen.

Muun muassa Uudellamaalla ajokeli on ollut keskiviikkona erittäin huono.

Päivän mittaan lumisateet heikkenevät, kertoi Forecan päivystävä meteorologi Juha Föhr päivällä.

Lumisateiden loputtua pohjoisesta levittäytyy nopeasti kylmää ilmaa myös Etelä-Suomeen.

Illalla ja yöllä lämpötila laskee 10 ja 15 pakkasasteen välille etelässäkin. Kohtalainen itätuuli lisää pakkasen purevuutta. Helsinkiin luvataan perjantaiksi jopa 20 pakkasastetta. Purevan tuulen myötä pakkanen voi tuntua 28 asteelta, Ilmatieteen laitos ennustaa.

Nopea pakastuminen voi iltaa ja yötä kohden aiheuttaa vaaratilanteita liikenteessä.

”Kun sää muuttuu niin kylmäksi kuin se on nyt muuttumassa, liukkautta tulee sellaisiin paikkoihin, joissa ei yleensä ole liukasta. Kun pakkasta on tarpeeksi tien pinnassa, suolapohjainen liukkaudentorjunta ei toimi”, Föhr sanoo.

Kaupungin koko aurakalusto on käytössä

Lunta on tullut runsaasti ja kadut ovat kipeästi auraamisen tarpeessa.

Helsingin kaupunkiympäristö kertoi Twitterissä keskiviikkona alkuillasta, että kaikki aurat ovat liikkeellä. Ensimmäiseksi aurataan vilkkaimmat kadut.

Keskiviikkona aamulla maan lumisimmaksi paikaksi kerrottiin Helsinki–Vantaa, missä mitattiin lumen syvyydeksi peräti 61 senttiä. Myöhemmin ilmeni, että tulos ei ollut ihan niin suuri.

Lunta on kuitenkin likimain yhtä paljon kuin Enontekiöllä. Helsingin Kaisaniemessäkin lunta oli 32 senttiä.

Osin Vantaan tilannetta selittää maantiede: lentoaseman mittauspiste sijaitsee muuta ympäristöä korkeammalla paikassa, johon tuuli voi helposti kuljettaa irtolunta.

Lue lisää: Helsinki-Vantaalla mitattu Suomen lumiherruus onkin vääristynyt tulos – Suomessa vaikuttaa nyt sama sääilmiö kuin Espanjassa

Runsas lumentulo voi aiheuttaa haittaa myös kevyille rakennuksille. Espoossa Tapiolassa romahti aamupäivällä Esport Arenan katto. Pelastuslaitos kutsuttiin apuun myös Keski-Uudellamaalla, kun Järvenpään Vanerikujalla kuplahallin katto oli notkollaan lumen painosta.

Esimerkiksi Lahdessa ja Hämeenlinnassa lunta on huomattavasti vähemmän. Hämeenlinnassa lunta oli keskiviikkoaamuna 22 senttiä, Lahdessa 28.

Helsingin pelastuslaitos varoitti tiistaina ihmisiä katoille kertyneistä lumikuormista.

Päivystävä palomestari Sami Lindberg kertoi, että Helsingin keskustassa katoille oli alkanut muodostua lunta vaarallisen näköisesti.

”Sieltä saattaa tulla painavaa lunta alas.”

Joukkoliikenne vaikeuksissa ja runsaasti peltikolareita

Poliisi on selvittänyt Helsingissä kymmeniä peltikolareihin ja muuhun liikenteeseen liittyvää tehtävää. Vakavilta kolareilta ja loukkaantumisilta on säästytty.

Iltapäivällä Helsingin poliisi kertoi Twitterissä, että liikennemäärät ovat olleet päivän aikana vähäisiä.

”Liikkeellä olevat autot on pääosin putsattu lumesta hyvin. Kolarit lähinnä pikkukolhaisuja, joista suurin osa hoidettu ilman poliisin paikalle menoa", poliisi kirjoittaa.

Helsingin poliisi kehotti välttämään keskiviikkona autoilua ja kadunvarsipysäköintiä, jotta teitä saadaan putsattua lumesta.

Aamulla Vantaalla vedettiin ylös Hanabölen rantatieltä suistunutta bussia, ja operaatio sulki tien muulta liikenteeltä. Samalla tiellä ajoi vaikeiden keliolosuhteiden takia ojaan myös kolme muuta linja-autoa.

Nurmijärvellä Koulunkulmantiellä koululaisia kuljettanut linja-auto ajautui aamulla ojaan. Ajonopeus kuitenkin oli Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen mukaan hiljainen, eikä kukaan loukkaantunut koulubussin tieltä suistumisessa.

Keski-Uudellamaalla on vaikeat liikenneolosuhteet etenkin raskaille ajoneuvoille. Ambulanssi oli jumissa kinoksessa.­

Pelkästään Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen alueella oli keskiviikkoaamuun mennessä viitisenkymmentä tieliikenteen pelastustehtävää. Alueeseen kuuluvat Vantaa, Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Tuusula, Mäntsälä ja Nurmijärvi.

Tiistain ja keskiviikon välisen yön aikana erityisesti raskaita ajoneuvoja oli jumiutunut lumen muodostamiin esteisiin.

Myräkkä alkoi tiistaina, jolloin pelastuslaitokset saivat 530 hälytystä pelastustehtäviin. Hälytyksistä 190 oli vahingontorjuntatehtäviin ja 151 liikenneonnettomuuksiin. Alkuvuoden vastaavat keskiarvot olivat 278, 67 ja 25, kertoi sisäministeriön pelastusosaston erityisasiantuntija Esa Kokki Twitterissä.

HS seurasi keskiviikkoaamuna Helsingin kaupungin liikennelaitoksen erikoisjoukkojen, ”kikkamiesten” töitä lumen valtaamassa kaupungissa:

Lumentulo on vaikeuttanut myös julkisesta liikennettä. Erityisesti myöhästymisiä ja vuorojen peruutuksia on ollut raitiovaunu- ja bussiliikenteessä.

Myös junaliikenne on ollut vaikeuksissa. Rataliikennekeskuksen mukaan ongelmia on odotettavissa raiteilla myös torstaina. Torstaina kiristyvä pakkanen voi runsaiden lumisateiden jälkeen vaikeuttaa edelleen tilannetta, ja aiheuttaa haasteita junakalustolle, vaihteille sekä asemalaiturien lumenpoistoon.

Keskiviikon tapaan myös torstaina pääkaupunkiseudun lähiliikenteessä A-junat Leppävaaraan ja K-junat Keravalle kulkevat poikkeuksellisesti 20 minuutin välein.

Keskiviikkona 13. tammikuutaHelsingin rautatieasemalla pyrytti lunta.­

Seuraa suoraa lähetystä lumitilanteesta Sanomatalon kattokamerasta:

Keravan kävelykadulla oli isoja kasoja lunta.­

Lapsia leikkivät lumikasassa odottaessaan junaa Keravan asemalla keskiviikkoaamuna.­

Autoja oli hautautunut lumeen keravalla keskiviikkoaamuna.­

Kallion kaupunginosan lumitilanne aamulla kahdeksan aikoihin.­

Lunta oli alkanut muodostua talojen katoille Kalliossa.­

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat