Lauttasaari, Tapiola ja Tikkurila ovat haluttuja vuokramarkkinoilla – Selvitys kertoo, millaiset ja missä sijaitsevat asunnot viime vuonna kiinnostivat - Kaupunki | HS.fi

Lauttasaari, Tapiola ja Tikkurila ovat haluttuja vuokramarkkinoilla – Selvitys kertoo, millaiset ja missä sijaitsevat asunnot viime vuonna kiinnostivat

Isompien asuntojen kysyntä kasvoi viime vuoden aikana.

Vuokra-asuntojen kysyntä kasvoi viime vuonna 2020.­

13.1. 7:58

Vuokra-asuntojen kysyntä kasvoi pääkaupunkiseudulla viime keväänä voimakkaasti.

Oikotie-vuokravälityssivustolla oli vierailuja huhti–kesäkuussa 39 prosenttia edeltävää vuotta enemmän. Asia selviää Oikotien ja Suomen vuokranantajien tekemästä selvityksestä.

Vuokranantajien ekonomistin Sakari Rokkasen mukaan vuokra-asuntojen kysyntä tyypillisesti kasvaa, kun epävarmuus taloudessa lisääntyy. Koronakriisissä uutena ilmiönä näkyi se, että myös tarjonta kasvoi.

”Matkailun hyytyessä lyhytaikaisen majoitustoiminnan puolelta siirtyi asuntoja normaaleille vuokramarkkinoille. Lisäksi nopea hyppäys etätöihin ja -opiskeluun vapautti asuntoja markkinoille tavanomaista enemmän. Tämän vuoksi vuokralaisilla oli viime vuonna paljon valinnanvaraa ja joillakin vuokranantajilla taas vaikeuksia löytää uutta vuokralaista”, Rokkanen toteaa tiedotteessa.

Lue lisää: Korona synnytti Helsinkiin poikkeukselliset vuokramarkkinat: Etelä-Helsingistä vapautuu nyt asuntoja, joita muulloin ei ole tarjolla

Selvityksen mukaan viisi haetuinta aluetta Helsingissä vuonna 2020 olivat Lauttasaari, Töölö, Kallio, Jätkäsaari ja Vuosaari.

Espoossa taas haettiin eniten vuokra-asuntoja Tapiolasta, Leppävaarasta, Matinkylästä, Niittykummusta ja Olarista. Vantaalla suosituimpia olivat Tikkurila, Kivistö, Myyrmäki, Martinlaakso ja Kaivoksela.

Vuokra-asuntojen hakutoiveissa suosiotaan nostivat parvekkeelliset ja pihalliset asunnot. Kevään aikana parvekkeiden suosio hakusanoissa viisinkertaistui edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Pihallisten ja parvekkeellisten asuntojen hakusuosion kasvu jatkui selvityksen mukaan myös syksyllä.

Vuokra-asuntohakujen hakusanoissa kestosuosikkeja ovat Oikotien ja Vuokranantajien mukaan ”kalustettu”, ”lemmikit sallittu”, ”sauna” sekä ”astianpesukone”.

Oikotien ja Vuokranantajien mukaan kysyntä kasvoi huhti–kesäkuun aikana enemmän isompien kuin pienempien asuntojen kohdalla. Pääkaupunkiseudulla yksiöiden haut kasvoivat 9 prosenttia, kaksioiden 14 prosenttia ja sekä kolmioiden että neliöiden 27 prosenttia.

Heinä–syyskuu on normaalisti varsinkin pienten vuokra-asuntojen kovin sesonki, kun opiskelijat etsivät asuntoja ennen lukuvuoden alkua. Viime vuonna yksiöitä ja kaksioita haettiin heinä–syyskuussa vähemmän viime vuoteen verrattuna, ja samaan aikaan kolmioissa ja neliöissä hakumäärät olivat maltillisessa kasvussa, ilmenee selvityksestä.

”Viime vuonna vuokra-asuntojen hakupiikki ajoittui poikkeuksellisesti vuoden toiselle vuosineljännekselle huhti–kesäkuuhun. Syksyllä tasaisemmin pahentuneella koronan toisella aallolla taas ei vaikuttaisi olleen vastaavia vaikutuksia vuokra-asuntohakuihin kuin kevään ensimmäisellä aallolla ja poikkeustilanteella”, sanoo Oikotien asuntojen liiketoimintajohtaja Anna Leinonen tiedotteessa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat