Synnytysten määrä kääntyi Uudella­maalla kasvuun ensi kertaa kymmeneen vuoteen: ”Tämä on erittäin lupaava uutinen” - Kaupunki | HS.fi

Synnytysten määrä kääntyi Uudella­maalla kasvuun ensi kertaa kymmeneen vuoteen: ”Tämä on erittäin lupaava uutinen”

Synnytysten kokonaismäärä oli alkuvuonna 2020 selvästi loppuvuotta suurempi. Esimerkiksi kesäkuussa synnytysten määrä Husin alueella kasvoi 7,5 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna.

Koko 2010-luvun jatkunut syntyvyyden väheneminen on kääntynyt maltilliseen nousuun Uudellamaalla.­

13.1. 10:13

Koko 2010-luvun jatkunut syntyvyyden väheneminen kääntyi viime vuonna maltilliseen kasvuun Uudellamaalla.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella oli 15 549 synnytystä vuonna 2019, ja vuonna 2020 synnytyksiä oli 15 753. Määrä kasvoi Husin alueella 1,3 prosenttia.

”On ensimmäinen kerta kymmeneen vuoteen, kun synnytysten määrä nousee. Hyvin maltillisesti, mutta kuitenkin. Tämä on erittäin lupaava uutinen”, Husin naistentautien ja synnytysten toimialajohtaja Seppo Heinonen sanoo tiedotteessa.

Synnytyksistä kaikkiaan 76 prosenttia hoidettiin pääkaupunkiseudulla Naistenklinikalla ja Espoon sairaalassa. Näissä sairaaloissa synnytysten määrä pysyi lähes ennallaan: Naistenklinikalla ne vähenivät oli 0,7 prosenttia, Espoossa kasvua oli 1,5 prosenttia.

Sen sijaan Hyvinkäällä synnytysten määrä kasvoi 4,7 prosenttia ja Lohjalla 10,8 prosenttia.

Lue lisää: Kun korona vei olympialaiset, ammattiurheilija Taru Lahti-Liukkonen, 28, päätti yrittää lasta – Suomessa näkyy jo viitteitä vauvabuumista

Synnytysten kokonaismäärä oli alkuvuonna 2020 loppuvuotta suurempi. Esimerkiksi kesäkuussa synnytysten määrä Husin alueella kasvoi 7,5 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna.

Koronapandemian vaikutuksesta syntyvyyteen ei voida Heinosen mukaan vielä tehdä johtopäätöksiä.

”Sen vaikutus alkaa näkyä syntyvyydessä vasta tänä keväänä. Loppuvuodesta vauvoja on kuitenkin syntynyt jopa edellisvuotta vähemmän. Voimme tehdä johtopäätöksiä epidemian vaikutuksesta vasta myöhemmin”, Heinonen sanoo tiedotteessa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat