Tapiolan urheilu­puiston Esport Arenan katto romahti – Pelastuslaitos varoittaa katoilta tippuvista hengenvaarallisista lumikuormista - Kaupunki | HS.fi

Tapiolan urheilu­puiston Esport Arenan katto romahti – Pelastuslaitos varoittaa katoilta tippuvista hengenvaarallisista lumikuormista

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos kertoi kello yhdentoista jälkeen, ettei tapauksessa sattunut henkilövahinkoja.

Esport Arenan katto sortui lumen painosta.­

13.1. 10:40 | Päivitetty 13.1. 13:33

Espoon Tapiolan urheilupuistossa sijaitsevan Esport Arenan katto on romahtanut hieman ennen kello kymmenen aamulla, kertoo Länsi-Uudenmaan poliisi Twitterissä.

Sekä poliisi että pelastuslaitos ovat paikalla selvittämässä tilannetta.

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos twiittasi aamupäivällä yhdentoista jälkeen, ettei tapauksessa sattunut henkilövahinkoja.

Esport Arena -yhtiöiden kehitysjohtaja Kurt Möller kertoo puhelimitse, että kello 8.30 Urheilupuiston areenan lounaiskulma painui alas suuren lumikuorman takia. Tämän takia hallin kattoon syntyi repeämä.

Tässä vaiheessa hallin automatiikka on paineistanut hallia lisää. Kello 9.05 huoltohenkilöstö on tyhjentänyt hallin käyttäjistä.

Kello 9.09 repeämä kasvoi sen verran suureksi, että hallin järjestelmä aloitti automaattisen alasajotoiminnan eli ylipainehalli on laskenut kattotasolle, Möller kertoo.

Kello 9.30 koko Esport Arena suljettiin varotoimenpiteenä ja kello 9.49 hätäkeskusta informoitiin asiasta.

Möller muistuttaa, että Urheilupuiston areena eroaa paitsi suuren koon myös erilaisen rakennusmallin puolesta merkittävästi ”yleisesti miellettävistä ylipainehalleista”.

Urheilupuiston areenassa on kaksi kiinteää kerrosta ja kolmas ylipainehallikerros.

”Pyrimme avaamaan kaksi alinta kerrosta jo huomenna”, Möller kertoo.

Henkilövahinkoja ei siis sattunut, koska halli tyhjennettiin kello 9.05.

Lue myös: Lumimyräkkä jatkuu pääkaupunkiseudulla

Helsingin pelastuslaitoksen mukaan lumikuorma tiistain ja keskiviikon jäljiltä ei ole toistaiseksi Helsingissä kovin poikkeuksellinen ja sen puolesta pelastuslaitoksella on ollut varsin rauhallista.

Lumikuormaa talon katolla Helsingin Kampissa keskiviikkoaamuna.­

Kaupunkilaisten kannattaa kuitenkin olla valppaina erityisesti kantakaupungissa ja korkeampien kerrostalojen edustalla, sanovat päivystävä palomestari Toni Fohlin ja Helsingin pelastuslaitoksen viestintäpäällikkö Saara Pennanen Axelsson. Räystäille ja lipoille kertyvä lumi ja jää on hallitsemattomasti pudotessa hengenvaarallista.

”Kehotamme kansalaisia tarkkailemaan räystäitä korkeiden talojen vieressä. Taloyhtiöt eivät millään ehdi pudottaa lunta siinä vauhdissa kuin sitä muodostuu”, Fohlin sanoo.

Eli kaupungilla liikkuessa oma vastuu ja järki mukana, Fohlin tiivistää. Myös autojen pysäköinnin kanssa kannattaa tarkailla yllä olevia räystäitä.

Helsingin pelastuslaitos varoittaa, että katoilta putoava lumi voi nyt olla hengenvaarallista.­

Rakenteellisesti lumimäärä katoilla ei vaikuta olevan hälyttävä, Fohlin sanoo. Myös Etelä-Suomessa rakennukset on mitoitettu nykyistä paljon suuremmalle lumikuormalle.

Lähinnä poikkeukselliset rakenneratkaisut voivat olla ongelmissa, kuten Espoon Tapiolan Urheilupuiston Esport Arenan ylipainehalli, jonka kattoon tuli repeämä keskiviikkoaamuna.

Pelastuslaitos on lumimyrskyn aikana saanut huolestuneita soittoja siitä, pääsevätkö ambulanssit ja muut pelastusajoneuvot perille kiinteistöihin asti, kun kadut ja pelastustiet voivat olla täynnä lunta, kertoo viestintäpäällikkö Pennanen Axelsson.

Tästä ei tarvitse olla huolissaan, sanovat niin Pennanen Axelsson kuin Fohlin.

Taloyhtiöillä on velvollisuus pitää pelastustiet puhtaina ja aurattuina, mutta lumimyräkän kestäessä kaikki taloyhtiöt eivät sitä kykene tekemään. Pelastuslaitoksella on varauduttu tilanteeseen.

”Vaikka tietä ei olisi aurattu, saamme ensihoidon ja muut yksiköt paikalle”, Fohlin sanoo.

Pelastuslaitoksen pienempiä yksiköitä on jäänyt jonkin verran jumiin katujen lumikinoksiin, mutta nekin saadaan nopeasti takaisin palvelukseen pelastuslaitoksen omalla hinausjärjestelmällä.

Henkilövahinkoja ei siis sattunut, koska halli tyhjennettiin kello 9.05.­

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat