Helsinki-Vantaalla mitattu Suomen lumiherruus olikin vääristynyt tulos – Suomessa vaikuttaa nyt sama sääilmiö kuin Espanjassa - Kaupunki | HS.fi

Helsinki-Vantaalla mitattu Suomen lumiherruus olikin vääristynyt tulos – Suomessa vaikuttaa nyt sama sääilmiö kuin Espanjassa

Erityisesti eteläisintä Suomea lumettava pyry juontuu osin samasta ilmiöstä, joka aiheutti lumikaaosta Espanjassa. Seuraavaksi pääkaupunkiseudulla koittaa hyytävä kylmyys.

13.1. 11:24 | Päivitetty 13.1. 11:58

Keskiviikkoaamun ensitiedot Helsinki-Vantaan ehdottomasta lumiherruudesta koko Suomessa osoittautuivat aamun kuluessa liioitelluiksi. Tiistaina alkaneen ja erityisesti Uuttamaata ja Varsinais-Suomea lumettaneen myräkän jäljiltä Helsinki-Vantaan mittausasema näytti keskiviikkona aamulla lumensyvyydeksi jopa 61 senttiä.

Mutta lumen kinostuminen olikin vääristänyt tulosta automaattisella mittaustavalla. Käsin mitatussa tuloksessa Helsinki-Vantaalla oli aamulla lunta vain 49 senttiä. Lapin lumisimmassa paikassa Enontekiön Kaaresuvannossa lunta oli niukasti enemmän eli 50 senttiä.

Lunta on kuitenkin pyryttänyt edelleen keskiviikkona, ja siksi tilanne elää vielä.

”Hyvin tasoissa ollaan pohjoisen lukemien kanssa”, sanoo päivystävä meteorologi Nina Karusto Ilmatieteen laitokselta.

Pääkaupunkiseutu tavoittelee nyt koko Suomen lumisimman alueen titteliä. Helsingin Kalliossa autoja oli hautautunut keskiviikkoaamuna kinoksiin.­

Pääkaupunkiseutu voi siis lopulta olla myräkän jäljiltä koko Suomen lumisin alue. Espoon Nuuksiossa mitattiin jo keskiviikkona aamulla 56 senttiä lunta. Nuuksion mittausasema on keskellä metsää, jossa lumi kinostuu vähemmän kuin lentoaseman avarissa olosuhteissa.

Samaan aikaan Manner-Suomen vähälumisin paikka on keskiviikkona myös Uudellamaalla. Hangossa Tvärminnessä saatiin kaksi senttiä lunta täyteen vasta kolmen jälkeen aamuyöstä varhain keskiviikkona. Keskiviikkona aamulla tulos oli jo kolme senttiä.

”Se oli kiinni lämpötilasta, Tvärminne sinnitteli pitkään plussan puolella”, Karusto sanoo.

Suurin osa Suomenlahdesta on edelleen jäätöntä avomerta, ja se tuo lämpöä Hangon alueelle.

Mistä pääkaupunkiseudun vallannut hidas ja sakea pyryalue johtuu? Pääosin samasta ilmiöstä, joka on aiheuttanut lumisateita Espanjassa asti. Pohjoisnavalla hajosi voimakas tuulialue eli polaaripyörre. Silloin kylmää ilmaa alkoi valua etelään, Espanjaan asti.

Samalla tavanomaisesta poikkeava matalapaine saavutti Suomen ja tyssäsi erityisesti Länsi-Suomen päälle. Se jumiutui paikoilleen, koska idässä vahva korkeapaine pidättelee matalapainetta. Siksi matalapaine näyttää nyt kääntyvän etelään. Meri vahvistaa pyrytystä entisestään.

”Siksi olemme saaneet näin hirveästi lunta”, Karusto sanoo.

Iltapäivän tunteina keskiviikkona pyrytys näyttää väistyvän pääkaupunkiseudulta. Pisimpään sataa lunta Länsi-Uudellamaalla. Sitten idän korkeapaine pääsee työntymään myös pääkaupunkiseudulle.

Alkaa ennusteen mukaan talven tähän asti kylmin jakso. Torstaina voidaan Karuston mukaan hätyytellä jo 20 pakkasasteen lukemia. Perjantaina päivän kylmimmät lukemat voivat olla 20–25 pakkasasteessa. Ensi viikolla lauhtuu pikkupakkaselle, ja alkuviikosta lumisateita on odotettavissa vähäisiä määriä.

”Sen jälkeen ennuste on epävarma”, Karusto sanoo.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat