Espoossa suunnitellaan tieteen, tutkimuksen ja asumisen uutta keskittymää – Tällaiselta näyttää Länsiväylän varteen rakentuva Kiviruukki - Kaupunki | HS.fi

Espoossa suunnitellaan tieteen, tutkimuksen ja asumisen uutta keskittymää – Tällaiselta näyttää Länsiväylän varteen rakentuva Kiviruukki

Kiviruukissa toimii jo nyt Pohjoismaiden suurin bio- ja kiertotalouden tutkimuslaitos.

Tällaiselta voisi näyttää Kiviruukin asuinalue Espoossa. Alueen talojen julkisivuista tai muista yksityiskohdista ei ole vielä päätöstä.­

14.1. 2:00

Kiviruukin vanha teollisuusalue Saunalahdessa rakennetaan asuinalueeksi sekä koulutuksen ja uuden teknologian tutkimuksen keskittymäksi. Alueella on tulossa osayleiskaavan mukaan asuntoja noin 9 000 uudelle asukkaalle sekä noin 3 000 työpaikkaa.

Uusi Kiviruukin asuinalue tulee toteutuessaan olemaan lähellä Kivenlahden uutta metroasemaa, joka rakentuu Länsiväylän länsipuolelle. Kiviruukin aluetta rajaavat muutamat pientaloalueet Länsiväylän itäpuolella sekä Kauklahdenväylä pohjoisessa.

Havainnekuva Kiviruukin tulevasti asuinalueesta.­

Espoon kaupunki on hahmotellut alueelle uudenlaista tieteen, tutkimuksen ja koulutuksen keskittymää. Koulutuslaitos Omnia suunnittelee alueelle uutta kampusta ja sillä on yhdessä rakennusyhtiö NCC:n kanssa alueelle suunnitteluvaraus noin 45 000 neliölle.

Alueella toimii jo nyt VTT-bioruukki, Pohjoismaiden suurin bio- ja kiertotalouden tutkimuslaitos. Lisää työpaikkoja voisi tarpeen mukaan rakentua Kauklahdenväylän tuntumaan.

Uudelle asuinalueelle on tarkoitus keskittää suurin osa Kivenlahden uudesta asuntorakentamisesta, jota metroaseman rakentaminen tuo.

Asuntorakentamisen yksityiskohdat kuten talojen ulkonäkö ja korkeus eivät ole päätettävissä vielä tässä kaavassa vaan niihin palataan myöhemmin asemakaavoitusvaiheessa. On kuitenkin selvää, että alueelle tulee enimmäkseen kerrostaloja, joiden korkeus laskee pientaloalueiden läheisyydessä.

Uuden asuinalueen keskus sijaitsisi Ruukintien varressa Kiviruukinaukiolla. Siitä on määrä olla yhteys metroasemalle toisella puolella Länsiväylää.

Havainnekuva Espoon Kiviruukin asuinalueesta sadesäällä.­

Alueelle kaavaillaan myös peruskoulua, päivähoitopalveluita, isoa liikuntakenttää sekä muita palveluita kuten päivittäistavarakauppa. Alueelta on alikulkutie Länsiväylän toisella puolella sijaitsevalle asuinalueelle. Suunnitelmissa on tämän yhteyden parantaminen.

Alueelle jää myös raideratkaisua varten kaavavaraus. Espoolla on siten mahdollisuus rakentaa tulevaisuudessa pikaraitiotie Espoonlahdesta Kauklahteen.

Tällaiselta voisi Kiviruukin suunnitteilla oleva asuinalue havainnekuvan mukaan näyttää.­

Toisaalta tämä joukkoliikenneyhteys on mahdollista toteuttaa myös muilla tavoin, esimerkiksi bussiyhteydellä. Päätöstä Espoonlahden ja Kauklahden välisestä raidelinjauksesta ei ole.

Espoon kaupunginhallitus hyväksyi Kiviruukin osayleiskaavan maanantaina. Kaavan hyväksyy lopullisesti Espoon kaupunginvaltuusto.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat