Helsingissä suljettiin poikkeuksellisesti kokonainen rakennus­työmaa korona­tartuntojen takia – Rakennus­liitto: Suosituksia ei noudateta - Kaupunki | HS.fi

Helsingissä suljettiin poikkeuksellisesti kokonainen rakennus­työmaa korona­tartuntojen takia – Rakennus­liitto: Suosituksia ei noudateta

Lääkäriliiton talousjohtajan mukaan päätös työmaan sulkemisesta tuli rakennusurakoitsijalta.

Lääkäritalon remonttityömaalla Mäkelänkadun eteläpäässä oli hiljaista torstaina.­

14.1. 16:46 | Päivitetty 14.1. 18:03

Rakennustyömailla laiminlyödään edelleen jatkuvasti koronatoimia, sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi. Leviämisriskiä vauhdittaa ulkomailta tulevan työvoiman suuri määrä ja työmaiden ahtaat sosiaalitilat.

Keskiviikkona uutisoitiin, että Helsingin Mäkelänkadulla sijaitsevan Lääkäriliiton kiinteistön rakennustyömaa suljetaan kokonaan 21. tammikuuta asti koronavirustartuntojen takia.

Lääkäritalona tunnetun rakennuksen työmaa pantiin kiinni maanantaina. Tartunta on todettu neljällä rakennustyöntekijällä. Työmaan sulkemisesta kertoi ensimmäisenä Iltalehti.

Harjuniemen mukaan rakennusala on yliedustettuna koronatartuntojen tiheydessä. Viime vuonna uutisoitiin muun muassa ulkomaalaisten työntekijöiden yhteismajoituksissa levinneistä tartunnoista.

”Kunnollisia ohjeita ei ole, ja kielitaito ei muodosta mahdollisuutta niiden ymmärtämiseen”, Harjuniemi sanoo.

Kiinteistö Oy Suomen Lääkäritalon toimitusjohtajan ja Lääkäriliiton talousjohtaja Erkki Peiposen mukaan tartunnan saaneista työntekijöistä kaksi on suomalaisia ja kaksi ulkomaalaisia.

Rakennustyömaan koko henkilöstö on asetettu kymmenen päivän karanteeniin. Työmaasta vastaava rakennusfirma teki itse päätöksen töiden laittamisesta tauolle. HS:n tavoittama yritys ei halunnut kommentoida asiaa.

”Keskeyttäminen on heidän (yrityksen) oma-aloitteinen toimenpiteensä”, Peiponen kertoo.

Rakennusliiton Harjuniemi pitää hyvänä, että työmaa pantiin kokonaan väliaikaisesti kiinni.

”Sulkeminen on hyvä toimenpide, koska muuten leviäminen lähtee nopeasti käsistä.”

Pääkaupunkiseudun rakennustyömailla työntekijöistä noin kolmannes on ulkomaalaistaustaisia.

Suomen rajojen ulkopuolelta tulevat tartunnat ovat riski, myöntää työnantajia edustavan Rakennusteollisuuden vastaava lakimies Wille Wartiovaara.

”Osa heistä on tietysti asunut Suomessa jo pidempään. Monet kuitenkin vierailevat sukulaisten luona, ja esimerkiksi Viroon ja Latviaan saatetaan matkustaa viikoittainkin.”

Wartiovaaran mukaan kokonaisen työmaan sulkeminen koronavirustartuntojen vuoksi on harvinainen toimenpide.

”THL:n, sosiaali- ja terveysministeriön ja kaupungin lääkäreiden kanssa pidettiin juuri ennen joulua tapaaminen, jossa selvitettiin tartuntaryppäiden ilmentymistä työmailla.”

Tällöin oli tiedossa neljästä viiteen tapausta, joissa yksittäisellä rakennustyömaalla oli todettu yli viisi tartuntaa, Wartiovaara kertoo.

”Näissä tapauksissa testattiin kaikki työntekijät, ja yhdessä tapauksessa suljettiin urakoitsijan päätöksestä hetkeksi koko työmaa.”

Ulkomailta saapuvaa työvoimaa ei tällä hetkellä testata eikä heidän tarvitse olla maahan saavuttuaan karanteenissa.

”Tällä hetkellä valmistellaan suositusta, että työmaalle pääsyn edellytyksenä olisi negatiivinen testitulos. Siis nimenomaan heiltä ketkä asuvat ulkomailla”, Wartiovaara kertoo.

Hallitus kertoi torstaina tiukentavansa toimia, joilla uuden ja aiempaa ärhäkämmän koronavirusmuunnoksen leviämistä pyritään estämään. Sisäministeriötä on pyydetty valmistelemaan esitys rajaliikenteen tiukentamiseksi.

HS:n tietojen mukaan hallitus pohtii myös uusia sääntöjä Virosta tuleville työntekijöille. Koronaepidemia runtelee tällä hetkellä Viroa huomattavasti Suomea pahemmin.

Rakennusliitto on vaatinut ulkomailta tuleville työntekijöille pakollisia koronatestauksia.

Tartuntojen leviämisen riskiä kasvattavat urakoiden projektiluontoisuus ja työympäristöjen muuttuminen, kun rakentaminen työmaalla etenee.

”Meillä on esimerkiksi paljon aliurakoitsijoita, jotka eivät tee töitä koko ajan samalla työmaalla, vaan siirtyvät urakoiden mukana työmaiden välillä. Sille ei oikeastaan voi mitään”, kertoo Wartiovaara.

Hänen mukaansa tiedossa on joitakin tapauksia, joissa tartuntatapauksia on työmailla ollut enemmän kuin viisi. Kokonaisten työmaiden sulkemiset ovat kuitenkin olleet harvassa.

”Yleensä niistä on kuitenkin päästy testaamalla ja jäljittämällä. Terveysviranomaiset ovat sitten määränneet tartunnan saaneita karanteeniin.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat