Helsinki vetoaa kaupunkilaisiin: aurojen tielle jääneet autot kaivettava lumi­haudoistaan – ”Ei tarvitsisi sitten hinailla” - Kaupunki | HS.fi

Helsinki vetoaa kaupunkilaisiin: aurojen tielle jääneet autot kaivettava lumi­haudoistaan – ”Ei tarvitsisi sitten hinailla”

Ensimmäiset katujen siivoustoimet, joissa autot tulee siirtää kokonaan pois kaduilta, aloitetaan ensi viikolla.

Lunta yritettiin saada pois kaduilta Helsingin Kruununhaassa torstaina.­

14.1. 16:53 | Päivitetty 14.1. 19:19

Lumimyräkän jälkeinen katujen auraaminen on hidasta Helsingissä. Töitä hidastavat niin tiistaina ja keskiviikkona tupruttanut valtava lumimäärä kuin katujen varteen parkkeeratut autot.

”Tilanne sivukaduilla on akuutti”, toteaa vastaava työnjohtaja Pekka Stenius Helsingin kaupungin rakentamispalveluliikelaitos Staralta.

”Isompia laitteita niille ei voida viedä, sillä siellä seisoo molemmilla puolilla autoja. Kauhojen kanssa käydään niitä sitten läpi. Pääväylillä tilanne on hyvä siihen nähden, kuinka paljon lunta on tullut”, kuvailee Stenius.

Aurausta Kruununhaassa torstaina.­

Tiistain ja keskiviikon aikana pääkaupunkiseudulle satoi harvinaisen paljon lunta. Viimeksi tammikuun puolessa välissä pääkaupunkiseudulla on ollut yhtä paljon lunta kymmenen vuotta sitten. Esimerkiksi Nuuksiossa lunta on tällä hetkellä Ilmatieteen laitoksen mukaan yli puoli metriä.

Kovimman lumisateen aikana Helsingin aurauksessa on keskitytty pääkatujen ja joukkoliikenteen käyttämien katujen puhdistukseen sekä vilkkaimpien jalkakäytävien ja pyöräteiden puhdistukseen. Asuntokadut ovat olleet vuorossa näiden jälkeen.

Steniuksen puheessa toistuu auraustyön hitaus.

”Koko ajan tehdään työtä, mutta lunta on niin paljon.”

Suuri haaste auraukselle ovat ahtaiden katujen varsille pysäköidyt autot. Lumimäärän takia autoja on Steniuksen mukaan parkkeerattu niin jalkakäytävän päälle kuin liian lähelle ajorataa.

Autoja sai kaivaa hangesta ympäri Helsinkiä lumimyräkän jälkeen.­

Autoilija pysäköi jalkakäytävälle Solnantiellä keskiviikkona.­

Autoja aletaan siirtämään puhdistustöiden alta katujen varsilta todennäköisesti ensi viikolla. Tämä tapahtuu kaduilla jo olevien viikko- tai kuukausisiivouskylttien tai kaduille erikseen tuotavien siirtokehotusmerkkien avulla.

Helsingin kaupungilla on käytössään puhdistussuunnitelmat.fi-palvelu, josta siirtokehotukset voi tarkistaa. Tiedot voi tilata myös omaan puhelimeen tekstiviestinä. Palvelussa eivät kuitenkaan näy esimerkiksi rakentamiseen tai kaivutöihin liittyvät katualuevaraukset.

Autot, joita ei ole siirretty, hinataan pois. Stenius huokaa syvään ja sanoo toivovansa, että autoilijat seuraisivat siirtokehotuksia.

”Ei tarvitsisi sitten hinailla.”

Kaupunki muistuttaa, että katujen putsaaminen lumesta on sitä nopeampaa, mitä vähemmän niiden varsille on pysäköity autoja. Kaupunkilaisia kehotetaan pysäköimään mahdollisuuksien mukaan esimerkiksi pysäköintihalleihin. Monet kantakaupungin pysäköintihallit myöntävät alennusta asukaspysäköintitunnuksella.

Autoja lumihangessa Kruununhaassa torstaina.­

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat