Pääkaupunkiseudulla luvassa talven tähän mennessä kylmin päivä: Helsingissä pakkasta jopa 20 astetta enemmän kuin Pohjois-Lapissa - Kaupunki | HS.fi

Pääkaupunkiseudulla luvassa talven tähän mennessä kylmin päivä: Helsingissä pakkasta jopa 20 astetta enemmän kuin Pohjois-Lapissa

Etelärannikolla tuuli lisää pakkasen purevuutta. Lauantain jälkeen sää lauhtuu etelässäkin, mutta talvisäät jatkuvat.

Lapset pulkkamäessä aurinkoisessa pakkassäässä Kaivopuistossa Helsingissä 9. tammikuuta.­

14.1. 19:07 | Päivitetty 15.1. 8:31

Pääkaupunkiseudulla perjantaiaamu valkenee kireässä pakkassäässä. Kylmintä on perjantaina aamulla ja aamupäivällä, kun pakkasta on noin 20 astetta.

Etelärannikolla ja eteläisessä Suomessa mereltä päin puhaltava tuuli lisää pakkasen purevuutta. Tuulen vuoksi pakkanen voi tuntua jopa –25–28 asteelta.

Ilmatieteen laitos on antanut pakkasvaroituksen perjantaiksi maan keski-, etelä- ja itäosiin.

Aivan Lapin pohjoisosissa, kuten Kilpisjärvellä ja Utsjoella sää sen sijaan lauhtuu perjantaina nollan tuntumaan. Hetkellisesti Helsingissä on jopa 20 pakkasastetta kylmempää kuin Utsjoella.

”Lämpötilaero ei ole mitenkään tavaton, mutta ei sitä joka vuosikaan tapahdu. Muutaman kerran kymmenessä vuodessa”, arvioi Forecan meteorologi Ilkka Alanko.

Koko Suomen päällä on nyt kylmä ilmamassa. Perjantaina Jäämereltä saapuva lumisadealue tuo maan pohjoisosiin hetkellisesti lauhaa ilmaa. Iltaa kohden pilvisyys lisääntyy myös maan keski- ja eteläosissa ja pakkaset hellittävät hetkeksi. Myös tuulet heikkenevät.

Lauantaiaamuksi pilvipeite väistyy etelän yltä ja pakkanen kiristyy jälleen. Pääkaupunkiseudulla on lauantainakin 15–20 pakkasastetta.

Sunnuntaina sää muuttuu jälleen pilvisemmäksi ja sää lauhtuu etelässäkin.

Talvisäät kuitenkin jatkuvat, vaikka kovat pakkaskelit heikkenevätkin.

Viikonloppuna pohjoisesta saapuvat lumisateet tuskin näkyvät Etelä-Suomessa kevyttä hiutalointia enempää. Lumikolaa kuitenkin tarvittaneen taas ensi viikolla.

”Maanantaina ja tiistaina etelässä ja etelärannikolla voi tulla sakeastikin lunta, jos tuuli sattuu puhaltamaan sopivaan suuntaan”, Alanko sanoo.

Ensi viikon loppupuolelle ennusteet näyttävät runsasta lumisadetta koko maahan torstaista alkaen. Ennusteessa on kuitenkin epävarmuuksia ja sadealue voi vielä muuttaa reittiään.

Ensi viikon lopulla sää näyttää jälleen kylmenevän koko maassa.

”Välillä satelee lunta, välillä on kireää pakkasta.”

Nopeasti lauhtuva sää saa tien pinnoille syntymään kuuraa, ja alkuviikosta ajokeli voi olla erityisesti rannikolla erittäin liukas.

”Tien pinta jäähtyy aluksi hyvin kylmäksi, mutta lauhtumisen myötä siihen alkaa tiivistyä kosteutta. Erityisesti siellä, missä on vielä paljasta asfalttia, voi kuuraa ja liukkautta syntyä tien pintaan”, Alanko sanoo.

Tiistain ja keskiviikon aikana pääkaupunkiseudulle satoi harvinaisen paljon lunta.

Viimeksi tammikuun puolessa välissä pääkaupunkiseudulla on ollut yhtä paljon lunta kymmenen vuotta sitten. Esimerkiksi Nuuksiossa lunta on tällä hetkellä Ilmatieteen laitoksen mukaan yli puoli metriä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat