Länsimetron työmaan roskia löytyi valtavasti Suomenlinnan rannoilta, paljastaa WWF:n selvitys – Metrotyömaan jäte oli helppo tunnistaa - Kaupunki | HS.fi

Länsimetron työmaan roskia löytyi valtavasti Suomenlinnan rannoilta, paljastaa WWF:n selvitys – Metrotyömaan jäte oli helppo tunnistaa

Metrotyömaasta tullut jäte on peräisin vuodelta 2012.

Suomenlinna Helsingissä.­

19.1. 0:01 | Päivitetty 19.1. 6:22

Espoon metron rakentamisessa syntynyttä jätettä on rantautunut Suomenlinnaan saakka.

Metrotyömaalta peräisin olevaa jätettä löytyi runsaasti ympäristöjärjestö WWF:n hankkeessa, missä kerättiin roskia Suomen seitsemältä rannalta ja analysoitiin jäte. Suomenlinnan rannat osoittautuivat tutkimuksessa kaikkein roskaisimmaksi. Ympäristöjärjestö arvelee tämän johtuvan laajasta rantarakentamisesta.

Suurin osa Suomenlinnan roskista oli peräisin Espoon metrotyömaalta ruiskubetonoinnin muovikuituja. Niitä oli 95 prosenttia kaikesta Suomenlinnan rannoilta kerätyistä muoviroskista, kertoo meriasiantuntija Anna Soirinsuo WWF:stä.

”Se oli sikäli helppo tunnistaa, että sitä on ollut erittäin runsaasti vuodesta 2012 alkaen. Se painuu pohjaan ja nousee myrskyn mukana ylös ja siksi sitä tulee edelleen meriveden mukana lisää ranta-alueille.”

Ruiskubetonoinnin muovikuitujen haitallisuudesta merenpohjassa on Soirinsuon mukaan verrattain vähän tietoa. Rannoilla sen sijaan sen tiedetään saavan pahaa jälkeä aikaiseksi esimerkiksi lintujen ruuansulatuksessa.

”Linnut saattavat napsia niitä syötäväksi ja siitä ei hyvää seuraa.”

Soirinsuon mukaan erityisen haitallista kuitu on siksi, että sitä löytyi niin paljon.

Suomenlinnan rannoilla mikromuovin määrä oli selvästi suurempi kuin muilla rannoilla. Espoon metrotyömaasta peräisin olevat muovikuidut ovat peräisin Soirinsuon mukaan vuodelta 2012 tai siitä muutama vuosi eteenpäin. Tällä hetkellä metrotyömaalla ei pitäisi olla käytössä ruiskubetonointia, eikä sitä pitäisi päätyä enää mereen.

Ruiskubetonoinnin muovikuitu oli poikkeus roska-analyysissa, sillä sen ulkopuolella Suomen rantavesistä löytynyt yleisin roska oli hyvin eri tyyppinen – ihmisen toiminnasta peräisin toki sekin: tupakantumppi.

Mukana hankkeessa olivat Oulun Nallikari, Vaasan Ahvenniemi, Porin Yyteri, Eurajoen Laitakari, Porvoon Sondby, Suomenlinnan Patterilahti sekä Hangon Bellevue.

Roskaa kerättiin analyyseja varten rannan koosta riippuen 1-3 alueelta. Muoviroskien keruuseen osallistui paikallisia vapaaehtoisia.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat