Helsingin osallistuvassa budjetoinnissa jaossa jätti­potti 8,8 miljoonaa euroa – Käytetäänkö rahat hanhien teko­luotoihin vai kunto­portaisiin? - Kaupunki | HS.fi

Helsingin osallistuvassa budjetoinnissa jaossa jätti­potti 8,8 miljoonaa euroa – Käytetäänkö rahat hanhien teko­luotoihin vai kunto­portaisiin?

Osallistuvan budjetoinnin Omastadi-hanke keräsi yli 1 400 ideaa, joita kaupunkilaiset voivat kevään ajan kehittää ennen äänestyksen alkamista.

Ideoita on tullut muun muassa Lapinlahden alueelle sijoitettavasta yleisö-wc:stä, Munkkiniemen rantaan rakennettavasta uimalaiturista, Malminkartanon täyttömäen kehittämisestä sekä frisbeegolfratojen perustamisesta.­

21.1. 2:00 | Päivitetty 21.1. 7:48

Valta on jälleen kaupunkilaisten käsissä, kun Helsingin kaupungin osallistuva budjetointi siirtyy seuraavaan vaiheeseensa. Viime syksynä käynnistyneellä kierroksella kerättiin yhteensä 1 463 kaupunkilaisen ideaa Helsingin kehittämiseksi.

Miltä kuulostaisi esimerkiksi Elielinaukion muuttaminen puistoksi ja ulkoilmaravintolaksi taikka keinotekoisten luotojen rakentaminen valkoposkihanhille?

Muun muassa tällaisia ehdotuksia kaupunkilaiset lähettivät ja niitä voi nyt jokainen kommentoida Omastadi-hankkeen verkkopalvelussa.

Tällä kertaa kaupunki jakaa yhteensä 8,8 miljoonan euron potin kaupunkilaisten omien ideoiden toteuttamiseen.

Viime viikolla hankkeessa käynnistynyt yhteiskehittämisen vaihe jatkuu aina huhtikuuhun saakka. Kevään aikana ehdotuksia hiotaan kuntoon verkkoalustalla, työpajoissa sekä yhdessä kaupungin asiantuntijoiden kanssa. Loppukeväästä ehdotukset etenevät budjetoitavaksi ennen äänestyksen aloittamista.

Kuten viimekin kierroksella, liikunta- ja ulkoilupalveluiden tarve näkyy kaupunkilaisten ideoissa. Lähes puolet ideoista liittyivät liikuntaan ja ulkoiluun.

Kaupunkilaiset ovat esittäneet useita ideoita frisbeegolfkenttien rakentamisesta. Kenttiä on toivottu muun muassa keskuspuistoon, Vuosaareen ja Patolaan. Myös jo olemassa olevien kenttien kunnostamista on ehdotettu.

Kaupunkilaiset ovat ideoineet frisbeegolfratoja ympäri Helsinkiä. Kuvassa Janne Uggendahl Talin frisbeegolfkentällä.­

Toiveissa on myös scootti- ja skeittauspuisto Pitäjänmäkeen sekä saaristoluontokeskuksen ja palvelusataman perustaminen palvelemaan Helsingin merenkulkijoita.

Myös puistot ja luonto keräsi alleen yli 200 ideaa. Kaupunkilaiset ideoivat esimerkiksi lintutornin Malmin lentokentälle ja kirsikkapuiden istuttamista Kansalaistorille.

Kyseessä on jo toinen kerta, kun Helsingissä toteutetaan osallistuvan budjetoinnin Omastadi-hanke.

Hankkeen ydin on saada kaupunkilaiset mukaan päättämään siitä, miltä Helsinki näyttää tulevina vuosina ja mihin suuntaan kaupunkia kehitetään.

Syksyllä 2019 päättyneellä kierroksella kaupunkilaiset ideoivat yhteensä yli 1 200 ehdotusta, joista 44 eteni toteutukseen.

Ideoista menestyivät muun muassa Vattuniemen uimalaituri, roska-astioiden lisääminen Itä-Helsinkiin, Aino Acktén huvilan kunnostusselvitys sekä urbaanien nuotiopaikkojen lisääminen kaupunkiin.

Tällä kertaa jaossa oleva rahasumma on kaksinkertaistettu ja samalla kierros on muuttunut kaksivuotiseksi.

Myös muita muutoksia on tehty.

Ehdotukset jakautuvat edelleen suurpiireittäin, mutta kaupunginhallituksen päätöksen mukaan yksittäinen ehdotus voi olla kustannuksiltaan enintään puolet suurpiirin saamasta rahamäärästä.

Edellisellä kierroksella rajoitusta ei ollut ja esimerkiksi keskisessä suurpiirissä yksi hanke, eli Arabianrannan tekonurmi vei lähes koko potin.

Toinen kaupunginhallituksen tekemä päätös liittyy kiinteästi nyt käsillä olevaan vaiheeseen. Päätöksen mukaisesti samaan palveluun ja aiheeseen liittyvät ideat tulee yhdistää yhdeksi ehdotukseksi.

Jos ideoissa on esimerkiksi ehdotettu roskisten ja ympäristön puhtauden ylläpitoa Vuosaaressa ja Mellunmäessä, ne yhdistetään yhdeksi ehdotukseksi Itä-Helsingin siisteyden lisäämiseksi.

Omastadin uusi kierros käynnistyi viime syksynä ideavaiheella.

Yksi Omastadin ideoista on rakentaa valkoposkihanhille keinotekoisia luotoja vesialueiden tuntumaan muun muassa ulostehaittojen vähentämiseksi.­

Kaikki lähetetyt ideat kävivät läpi ensikarsinnan ja niistä 1 150 selvisivät jatkoon. Karsiutuneiden joukossa oli esimerkiksi kustannuksiltaan liian suuria hankkeita, kertoo kaupungin kehittämispäällikkö Kirsi Verkka.

”Esimerkiksi alikulun rakentaminen on sellainen projekti, joita ei voi näillä määrärahoilla rahoittaa.”

Hylätyissä ideoissa oli mukana myös sellaisia, jotka kuuluvat poliisin tai valtion alle. Osa ideoista taas oli sellaisia, joita kaupunki on jo kehittämässä.

Tällä hetkellä kaupunkilaiset voivat yhdessä suunnitella ja muokata ideoita hankkeen kriteerit täyttäviksi ehdotuksiksi Omastadin verkkoalustalla tai kaupungin ohjaamissa työpajoissa.

Verkan mukaan kehitysvaihe on saanut hyvän startin.

”Ehdotuksia on tullut alustalle aika kivasti siihen nähden, että alusta on ollut vasta viikon auki.”

Viime kerralla Omastadin verkkoalusta sai jonkin verran palautetta monimutkaisuudesta ja hankalasta käytettävyydestä. Verkan mukaan alustaa on välissä muokattu ja yksinkertaistettu.

Myös suurpiirien mukaan tehty jaottelu keräsi kritiikkiä. Tälle kierrokselle ei Verkan mukaan haluttu tehdä isoja rakenteellisia muutoksia, jotta kaupunkilaiset ehtivät tulla tutuksi nykyisen järjestelmän kanssa.

Omastadi-hankkeessa kaupunki on jaettu suurpiirien mukaan seitsemään alueeseen ja lisäksi oma kategoria on Helsingin yhteisille hankkeille.

Koko 8,8 miljoonan euron budjetti jakaantuu suurpiireille asukasluvun mukaan. Eteläisen ja itäisen alueen osuudet ovat suurimmat, ja näille on jaossa yli miljoona euroa. Kaupungin yhteisille hankkeille on varattu lähes kaksi miljoonaa euroa.

Mitä kuuluu viime vuoden hankkeille?

Osallistuvan budjetoinnin ensimmäinen kierros päättyi nimellisesti viime vuonna. Keväällä äänestyksessä menestyneet ehdotukset etenivät toteutusvaiheeseen ja osa projekteista saatiin nopealla aikataululla maaliin.

Esimerkiksi Aurinkolahdesta saatiin raivattua vedenalaisia kiviä, Arabianrantaan rakentui tekonurmikenttä ja Itä-Helsinkiin tuotiin lisää roska-astioita.

Koronaepidemia ja hankkeiden suunnitelmien tarkentuminen ovat kuitenkin lykänneet joidenkin hankkeiden toteuttamista.

”Hankkeille kuuluu ihan hyvää. Lähes kaikissa on päästy hyvään vauhtiin. Esimerkiksi teknisten työn luokkien avaamisesta kaupunkilaisten käyttöön on tullut paljon hyvää palautetta.”, Verkka sanoo.

Joillekin hankkeille koronapandemia laittoi täyden stopin.

”Esimerkiksi Töölöntorille suunniteltu joulutapahtuma jouduttiin perumaan viime vuodelta, mikä oli todella harmi”, Verkka sanoo.

Myös esimerkiksi vanhuksille suunnattuja hankkeita on jouduttu lykkäämään tai perumaan, sillä koronaviruksen vuoksi esimerkiksi vierailut hoivakoteihin ovat olleet pannassa.

Tarkoituksena on kuitenkin saada kaikki hankkeet läpi vuoden 2021 aikana, mikäli koronatilanne sen sallii.

Osallistuva budjetointi

Kaupungin osallistuvassa budjetoinnissa eli Omastadi-hankkeessa jaetaan yhteensä 8,8 miljoonaa euroa kaupunkilaisten esittämiin ideoihin kaupungin kehittämiseksi.

Kaupunkilaiset voivat ideoida, kehittää ja äänestää ehdotuksia verkkopalvelussa www.omastadi.hel.fi.

Tällä hetkellä käynnissä on yhteiskehittämisvaihe, jossa viime syksynä kerättyjä ideoita jatko jalostetaan verkossa, työpajoissa ja yhteistyössä kaupungin asiantuntijoiden kanssa. Kehittäminen jatkuu huhtikuuhun saakka.

Ensi syksynä kaupunkilaiset pääsevät äänestämään siitä, mitkä ehdotukset etenevät toteutukseen.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat