Rautatieaseman historialliseen lippuhalliin tulossa norjalaisen ketjun italialainen ravintola - Kaupunki | HS.fi

Rautatieaseman historialliseen lippuhalliin tulossa norjalaisen ketjun italialainen ravintola

Ravintolatilojen remontin on määrä valmistua vuoden loppuun mennessä.

Uusi ravintola tulee vanhaan lippuhalliin. Lippuhalli sijaitsee kuvassa näkyvän kaari-ikkunaseinän takana.­

21.1. 17:19

Historiallisessa päärautatieaseman entisessä lippuhallissa viime vuoden kesästä toiminut kulttuurihalli sulkeutuu kuun lopussa remontin alta. Tällä kertaa remontin tarkoituksena on muuttaa viime vuoden kesästä valokuvataidetta, kuvanveistoa ja videoinstallaatioita esitellyt lippuhalli ravintolasaliksi. VR Groupin kiinteistöyksikön hankepäällikkö Jani Jääskeläinen kertoo, että seuraavaksi tilaan on tulossa uusi kahvila sekä norjalaisen Olivia-ravintolaketjun italialainen ravintola.

”Olivialla on aikaisemmin ollut ravintoloita Norjassa ja Ruotsissa, ja nyt Olivia on toteuttamassa ravintolaa Päärautatieasemalle Helsinkiin”, hän kertoo.

Italialaista ruokaa, muun muassa pizzoja ja pastaa tarjoavalla ravintolaketjulla on tällä hetkellä kymmenen ravintolaa eri puolilla Norjaa ja kaksi Ruotsissa. Ainakin pizzojen suhteen lupaukset ketjulla ovat kovat: verkkosivuillaan ravintolaketju kertoo visiokseen ”tarjoilla parasta pizzaa Italian ulkopuolella”.

Vanhassa ravintolasalissa toimivaa pikaruokaravintola Burger Kingiä vastapäätä avattavan ravintolan remontin on tarkoitus valmistua vuoden loppuun mennessä.

Käynti ravintolan terassille rakennetaan nykyisen ikkuna-aukon lävitse. Hankepäällikkö Jani Jääskeläinen esitteli tulevaa kulkureittiä keväällä 2020.­

Vuoden loppuun mennessä tiloihin on aukeamassa myös HH Ravintoloiden kahviyhtiö Löfbergsin kahveihin keskittyvä kahvila. Se tulee sijoittumaan tällä hetkellä toimistotiloina palvelevaan tilaan Elielinaukion ja Olivia-ravintolan väliin.

Lippuhallina palvellut tila palaa remontissa takaisin alkuperäiseen käyttötarkoitukseensa: vuoteen 1958 saakka se palveli ”tavallisen kansan” eli toisen- ja kolmannen luokan lipun ostaneiden odotus- ja ravintolasalina.

Tilassa toimi vuoteen 1958 saakka ”tavallisen kansan” ravintola.­

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Eliel Saarisen suunnitteleman päärautatieaseman tiloja remontoidaan 2000-luvulla nykyaikaista ravintolakäyttöä varten. Aikaisemmin uudistukset ovat kohdistuneet lippuhallia vastapäätä sijaitsevaan ravintolasaliin.

Katso kuvat lippuhallia vastapäätä sijaitsevan ravintolasalin vuosien varrelta: Kansankuppilasta Burger Kingiksi – historiallinen kuvakooste asemaravintolan muutoksista

Ravintolasalin remontit ovat herättäneet vuosien varrella runsaasti keskustelua: sekä ravintola Elielin vuonna 2009 valmistunutta remonttia että vuonna 2014 tilaan tullutta Burger Kingiä kritisoitiin kovin sanoin muun muassa sanomalehtien yleisönosastopalstoilla.

Lippuhallin ravintolan valmistumisen jälkeen Jääskeläisen mukaan katse suunnataan rautatieaseman toisessa kerroksessa sijaitseviin tiloihin, joissa toimii nykyään The Pullman Bar.

”Se tila kaipaa tällä hetkellä uudistusta ja uudenlaista toimintaa. Siihen tilaan sopii hyvin ravintola, joten sellaisen haluaisimme siihen jatkossakin”, Jääskeläinen kertoo.

Lisäksi suunnitelmissa on myöhemmin tehdä aseman kellariin kellariravintola, jota varten Kaivokadun sisäänkäynnin yhteydessä on jo alkuperäiset graniittiportaat.

Jääskeläisen mukaan kaksi vuotta sitten alkanut asemarakennuksen päivittäminen on edennyt suunnitellusti koronaviruksesta huolimatta.

”Osaltaan se on paikoin helpottanut rakennustöitä, kun asemalla ei ole ollut yhtä suuria asiakas- ja matkustajamääriä, kuin ennen rajoituksia.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat