Hus vastaa arvosteluun hitaasta rokotustahdista: Luvatuista rokotteista saapunut vain puolet, varastot hupenevat ensi viikkoon mennessä - Kaupunki | HS.fi

Hus vastaa arvosteluun hitaasta rokotustahdista: Luvatuista rokotteista saapunut vain puolet, varastot hupenevat ensi viikkoon mennessä

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri vastaa kritiikkiin, että toimitusten epävarmuus ja muuttuneet ohjeistukset vaikeuttavat rokotejakelua.

Kunnat saavat kerrallaan vain sen määrän rokotteita, minkä ne pystyvät varmuudella antamaan viiden vuorokauden sisällä.­

22.1. 10:17 | Päivitetty 22.1. 10:49

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) saa tällä ja seuraavalla viikolla vain puolet ennakoidusta koronarokotemäärästä.

Hus tiedotti tänään, että tästä syystä ei jouduta kuitenkaan kunnissa perumaan jo tehtyjä ajanvarauksia vaan rokotuksia voidaan jatkaa suunnitellulla tahdilla.

Sosiaali- ja terveysministeriö pyysi keskiviikkona Husilta ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiriltä selitystä sille, että rokotteita on jäänyt niillä ministeriön tietojen mukaan liikaa varastoon odottamaan. Ministeriö patisti, että edellisten rokotteiden pitäisi olla annettu kun seuraava rokote-erä saapuu.

Perjantaina Hus vastasi, että toimitusten epävarmuus ja muuttuneet ohjeistukset ovat syy siihen, että osa rokotteista odottaa Husin varastoissa.

Keskiviikkona Husin varastossa oli reilut 12 000 rokotetta ja kuntiin on näistä lähtenyt ja lähtee vielä tämän viikon kuluessa tuhansia. Ensi viikolla rokotteita odotetaan saapuvan Husin apteekkiin alle 7 000 eli puolet aiemmin luvatusta määrästä, mutta kuntiin olisi tarkoitus toimittaa sovitusti noin 13 000 rokotetta.

Rokotteita ei siis tällä matematiikalla jää odottamaan Husin varastoihin. Pfizerin ja Biontechin rokotteen toimitukset viivästyvät maailmanlaajuisesti siksi, että tuotantokapasiteettia kasvatetaan.

Hus perustelee myös, että rokotetoimituksia kuntiin pitää vaiheistaa senkin vuoksi, että nyt käytössä oleva rokote vaatii säilytystä syväjäädytyksessä ja säilyy sulattamisen jälkeen vain noin viisi vuorokautta jääkaapissa.

Kunnille annetaan siis kerralla vain se määrä rokotteita, minkä ne pystyvät varmuudella antamaan viiden vuorokauden sisällä. Eri kunnissa aloitettiin eri aikaan rokotukset, mutta kuntia pitää kuitenkin kohdella tasapuolisesti.

Muuttuneilla ohjeistuksissa Husin vastauksessa tarkoitetaan esimerkiksi sitä, että ennen loppiaista neuvottiin varaamaan myöhemmin annettava tehosterokotus pakkaseen siinä kohtaa, kun annetaan ensimmäistä rokotetta. Tästä ohjeesta on luovuttu.

Esimerkiksi Helsinki on sanonut olevansa valmis aloittamaan kaupunkilaisten massarokotukset, mutta pulmana on rokotteiden saatavuus.

Sosiaali- ja terveystoimesta vastaavan apulaispormestari Sanna Vesikansa (vihr) sanoi maanantaina kaupunginvaltuustossa, että suunnitelmat ovat olemassa.

”Kaksi rokotuskeskusta on tehty, ja maaliskuun alussa rakennetaan kolmas. Helmikuun alussa meillä on valmius rokottaa 32 000 henkilöä viikossa”, Vesikansa sanoi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat