Helsingin massa­rokotus­paikat julki: rokotukset alkavat ensi viikolla Malmilla, Mylly­puron kampuksella ja Jätkä­saaren vanhoissa makasiineissa - Kaupunki | HS.fi

Helsingin massa­rokotus­paikat julki: rokotukset alkavat ensi viikolla Malmilla, Mylly­puron kampuksella ja Jätkä­saaren vanhoissa makasiineissa

Tiistaina aukeaa kuntien yhteinen rokotusten ajanvarausjärjestelmä.

Helsinki aloittaa massarokotukset ensi viikolla muun muassa Jätkäsaaressa.­

25.1. 11:26 | Päivitetty 25.1. 16:58

Helsingin kaupunki aloittaa koronavirusrokotukset ensi viikolla Malmilla Stadin ammattiopiston tiloissa, Jätkäsaareen entisessä satamamakasiinissa sekä ammattikorkeakoulu Metropolian Myllypuron kampuksella.

Rokotusten sähköinen ajanvarausjärjestelmä aukeaa tiistaina.

Helsingin, Espoon ja Vantaan yhteinen järjestelmä avautuu ensimmäisenä tänä vuonna 85 vuotta täyttäville tai tätä vanhemmille sekä heidän omaishoitajilleen.

Espoossa rokotuspaikka on Tapiolan terveysasema. Vantaalta kerrotaan, että rokotuspiste aukeaa ensi viikolla Länsi-Vantaalle. Myöhemmässä vaiheessa avataan tarpeen mukaan lisää rokotuspisteitä.

Helsingin kaupungin terveysasemien johtajalääkärin Timo Lukkarisen mukaan haasteena rokotusaikataulun ja massarokotuspaikkojen suunnittelussa on rokotteiden saatavuuden epävarmuus.

”Suunnitelmissa on ollut aloittaa massarokotukset helmikuun alussa hyvin laajassa mittakaavassa.”

Lue lisää: Joukkorokotusten aloittaminen uhkaa lykkääntyä Suomessa lääkeyhtiö Astra Zenecan ongelmien takia: ”Onhan tämä suuri pettymys”

Tämänhetkinen tilanne rokotteiden saatavuudessa näyttää kuitenkin siltä, ettei laajoja massarokotuksia päästä aloittamaan kovinkaan nopeasti. Lukkarinen arvioi varovasti, että nykyisen kaltaisella rokotesaatavuudella yli 85-vuotiaiden rokottamiseen kuluu useita viikkoja.

”Ensimmäistenkin rokotteiden kanssa menee helmikuun puoliväliin tai jopa loppupuolelle.”

Helsinki saa nykyisellään noin 5 000 rokoteannosta viikossa. Tästä noin puolet menee tehosterokotuksiin, joten uusia rokotettavia voidaan ottaa viikoittain vajaa 3 000.

Ensimmäisenä rokotetaan tänä vuonna 85 vuotta täyttäviä, ja heitä on noin 14 000, joista noin 2 500 on jo rokotettu palvelutaloissa ja seniorikeskuksissa.

Seuraavaksi rokotusjärjestyksessä on Helsingissä tarkoitus edetä tänä vuonna 80 vuotta täyttäviin ja sitä vanhempiin. Tulevien kuukausien tilanne on kuitenkin edelleen epävarma.

Paljon riippuu siitä, millaisen myyntiluvan Astra Zenecan rokote saa.

”Jos rokotteeseen tulee ikärajoituksia, eikä sitä esimerkiksi voi antaa yli 70-vuotiaille, voi olla, että joudumme muuttamaan rokotusjärjestystä”, Lukkarinen sanoo.

Tällöin riskiryhmäläisten rokottaminen aloitettaisiin aiottua aikaisemmin.

Jos rokoteaikataulua mietitään pelkästään Pfizerin ja Biontechin rokotteen pohjalta, riskiryhmiä päästään rokottamaan vasta myöhään keväällä tai kesällä. Lukkarinen arvioi, että pelkästään yli 70-vuotiaiden helsinkiläisten rokottamisessa menee huhti–toukokuuhun saakka.

”Modernakin on jo saanut myyntiluvan, mutta sen saatavuus meille tulee olemaan hyvin rajallinen. Toiveita kuitenkin on, että Pfizerin rokotteita saataisiin isompia määriä ja yhdessä Modernan kanssa rokotustahti nopeutuisi”, Lukkarinen lisää.

Espoossa päästään jo tällä viikolla aloittamaan rokotukset tänä vuonna 85 vuotta täyttäville ja sitä vanhemmille sekä heidän omaishoitajilleen.

Espoon sosiaali- ja terveyspalveluista kerrotaan, että Husin apteekki on pystynyt varmistamaan rokoteannosmäärät myös ensi viikolle, mutta siitä eteenpäin saatavuus on epävarmaa. Asta Zenecan myyntiluvan varmistuminen ja rokotteiden saatavuusongelmat vaikuttavat myös Espoon tilanteeseen.

Tiistaina avautuvassa ajanvarausjärjestelmässä on tarjolla aikoja aina viikoksi eteenpäin.

Hus julkistaa sähköisen ajanvarausjärjestelmän osoitteen tiistaina.

Kunnat ohjaavat järjestelmään myös omilta kotisivuiltaan. Espoossa rokotusten sivusto löytyy osoitteesta espoo.fi/koronarokote. Kuntien sivuille lisätään myös kuntakohtainen rokotusajanvarauksen puhelinnumero. Puhelinpalvelua tulee käyttää, jos ajanvaraus halutaan tehdä 85-vuotiaan tai sitä vanhemman lisäksi hänen kanssaan asuvalle omaishoitajalle.

Sähköiseen järjestelmään on pääsy ainoastaan 85-vuotiailla ja sitä vanhemmilla.

Oikaisu kello 17.39: Malmilla rokotukset järjestetään Stadin ammattiopiston eikä Haaga-Helian ammattikorkeakoulun tiloissa kuten jutussa ensin kirjoitettiin.

Terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen odotti rokotettavia Jätkäsaaren toimipisteessä perjantaina.­

Jätkäsaaren entisen satamamakasiinin lisäksi massarokotuksia aletaan antaa Myllypurossa sekä Malmilla.­

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat