Kumpulan uusi päiväkoti kuumentaa tunteita, vaikka räjäytykset alkoivat jo – Poliisi kutsuttu paikalle - Kaupunki | HS.fi

Kumpulan uusi päiväkoti kuumentaa tunteita, vaikka räjäytykset alkoivat jo – Poliisi kutsuttu paikalle

Kumpulan asukkaat olivat tehneet valituslupahakemuksen korkeimpaan hallinto-oikeuteen, joka hylkäsi sen tiistaina antamassaan päätöksessä.

Elokuussa otetussa ilmakuvassa näkyy tyhjä tontti, jolle aiotaan rakentaa 150-paikkainen päiväkoti.­

26.1. 13:40

Helsingin Kumpulassa Limingantien kallion jyrääminen on alkanut uuden päiväkodin tieltä.

Viikko sitten alkaneet louhintatyöt ovat kuitenkin parina päivänä hidastuneet hanketta vastustavien paikallisten ihmisten takia, kertoo kaupunkiympäristön toimialan yksikön päällikkö Kalevi Hinkkanen.

Hänen mukaansa jopa virkavaltaa on jouduttu kutsumaan paikalle selvittelemään asiaa.

”Olemme kokeneet pientä paikallista vastustusta työmaan porteilla. Työt ovat keskeytyneet, kun ihmiset ovat tulleet liian lähelle työmaata.”

Hinkkasen mukaan tilanteita on yritetty ratkoa rauhanomaisesti ja hän toivoo, että ”isommalta kärhämöinniltä” pystytään välttymään.

”Se ei johda mihinkään”, hän toteaa.

Kumpulalainen asukasaktivisti Sari Väntänen ei itse ole ollut paikan päällä vastustamassa rakennustöitä mutta osaa kertoa, että kyseisissä tapauksissa alle 10 asukasta kerrallaan on seissyt viereisen tontin yksityisellä pihamaalla suoja-alueen puolella sillä tavalla, että räjäytystyöt ovat estyneet.

”Perjantaina asukkaat soittivat itse poliisit, mutta maanantaina närkästyneet työmiehet kutsuivat virkavallan paikalle. Poliisit ovat käsittääkseni olleet hyvin ymmärtäväisiä ja pyytäneet asukkaita siirtymään kauemmaksi, ja nämä ovat totelleet”, Väntänen kertoo.

Limingantie 39:n kalliolle on määrä rakentaa 150 lapsen päiväkoti, jolle on alueella kova tarve. Alueen asukkaat kuitenkin vastustavat hanketta, jonka olisi heidän mielestään voinut toteuttaa tuhoamatta kallioita.

Kun kumpulalaiset heräsivät päiväkodin rakennusaikeisiin keväällä 2019, kaupungin suunnitelmat olivat jo pitkällä. Rakennusluvasta valitettiin myöhemmin Helsingin hallinto-oikeuteen, mutta valitus hylättiin joulukuun alussa.

Asukkaat tekivät valituslupahakemuksen myös korkeimpaan hallinto-oikeuteen (KHO), joka hylkäsi sen tiistaina antamassaan päätöksessä.

”Aivan järjettömän pettynyt olo ilman muuta”, kallion suojelemista ajanut Sari Väntänen toteaa tunnelmistaan KHO:n päätöksen jälkeen.

Hänen näkemyksensä mukaan enää ei ole juuri mitään tehtävissä kallioiden pelastamiseksi.

Työmaalla perjantaina aloitetut räjäytykset saavat Väntäsen mukaan hänen monen sadan metrin päässä sijaitsevan talonsa tärähtelemään säännöllisesti. Lähitalojen asukkaat ovat hänen mukaansa vielä enemmän šokissa.

”Osa etsii jo mökkipaikkoja, ettei joutuisi katsomaan räjäytyksiä järkyttyneenä omasta ikkunasta ja nuolemaan haavojaan.”

Kalevi Hinkkasen mukaan kaupunki otti pienen riskin aloittaessaan rakennustyöt ennen KHO:n päätöstä mutta vaakakupissa painoi urakoitsijan kanssa tehty urakkasopimus.

”Sopimus oli päällä ja urakka-aika juoksi. Jo hallinto-oikeuden päätöstä odotellessa jouduimme maksamaan urakoitsijalle odotusajasta tietyn summan.”

Koska hallinto-oikeus tulkitsi, että tontilla on laillinen kaava ja rakennuslupa, päätti kaupunki Hinkkasen mukaan edetä asiassa. Taustalla oli hänen mukaansa myös pelko siitä, että jos KHO olisi ottanut asian käsittelyyn, olisi käsittelyaika saattanut venyä jopa vuosien mittaiseksi.

Hinkkanen toivoo, että KHO:n päätös rauhoittaa myös paikalliset asukasaktivistit ja päiväkodin rakennustyöt etenevät tavoitellun aikataulun mukaisesti.

”Edelleen on tavoitteena, että keväällä 2022 olisi valmista. Nyt koettiin tietty pieni viive heti alussa, mutta toivottavasti saadaan kirittyä ja päästään toden teolla hommiin.”

Sari Väntäsen mukaan pettyneet kumpulalaiset aikovat nostaa kaupunkilaisten osallistamisen esiin kevään kuntavaaleissa ja varsinkin Kumpulan asukastalossa järjestettävässä vaalipaneelissa.

”Helsingissä on pitkin vuotta ollut vaikka kuinka paljon tilanteita, joissa asukkaat pääsevät mukaan, kun on liian myöhäistä. Kyllä kaupunkilaiset pitää herranjestas ottaa huomioon päätöksiä tehdessä”, hän toteaa.

Väntäsen omat lapset ovat käyneet koulun, joka sijaitsi aiemmin rakennustyömaan vieressä. Nykyisin nuoret aikuiset ovat hänen mukaansa olleet niin ikään järkyttyneitä koko prosessista.

”Perheen chatissa on jo taivasteltu, että pitääkö tässä lähteä mukaan kuntapolitiikkaan”, hän toteaa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat