Koskelan murhatutkinta valmistui: Kiusaaminen kehittyi syksyn aikana väkivaltaisemmaksi, epäiltyjen aikeena oli juottaa uhri humalaan – Poliisi: ”Kuulusteluissa puhuttu rankaisuleikistä” - Kaupunki | HS.fi

Koskelan murhatutkinta valmistui: Kiusaaminen kehittyi syksyn aikana väkivaltaisemmaksi, epäiltyjen aikeena oli juottaa uhri humalaan – Poliisi: ”Kuulusteluissa puhuttu rankaisuleikistä”

Henkirikoksesta epäiltyjä nuoria epäillään myös pahoinpitelyistä, ryöstöstä ja huumausaineen käyttörikoksesta.

Uhrin ruumis löydettiin Koskelan sairaalan edestä.­

27.1. 10:56 | Päivitetty 27.1. 13:46

Helsingin poliisi on saanut valmiiksi Koskelassa joulukuun alussa tapahtuneen henkirikoksen esitutkinnan.

Poliisi epäilee kolmea vuonna 2004 syntynyttä poikaa samanikäisen pojan murhasta. Poliisin mukaan murha on tehty yksissä tuumin.

Epäillyt ovat lähteneet paikalta pois yhdessä ja myös keskustelleet yhdessä seuraavina päivinä ennen kiinniottoja, kerrotaan poliisin tiedotteessa.

Teon motiivi on ollut epäselvä poliisille tutkinnan ajan. Tiedotteessa poliisi kertoo tekojen motiivina olleen rangaistus uhrin toiminnasta tai väitetystä toiminnasta.

”Kuulusteluissa on puhuttu rankaisuleikistä, on keksitty syitä, mistä uhria pitää rangaista”, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Forss.

Kaikki epäillyt teot kuuluvat Forssin mukaan kiusaamismotiivin alle. Kiusaaminen on kehittynyt syksyn aikana väkivaltaisemmaksi.

Surmailtana kyse oli jo sadistisesta huvittelusta uhrin kustannuksella. Se lopulta johti uhrin kuolemaan.

Poliisin mukaan uhri on ollut tilanteissa puolustuskyvytön. Forss ei voi salassapitosyistä tarkemmin avata, mitä tällä kuvauksella tarkoitetaan.

”Osa epäillyistä on kuulusteluissa kertonut ihmetelleensä, miksi hän palasi aina takaisin, vaikka oli kohdeltu väkivaltaisesti ja todella nöyryyttävästi.”

Murhan lisäksi poliisi on tutkinut asiassa useita pahoinpitelyjä, huumausaineen käyttörikosta ja ryöstöä. Epäiltynä on kolmikon lisäksi yksi muihin rikosepäilyihin liittymätön 16-vuotias nuori.

Tapahtumien kulku surmailtana on tarkentunut esitutkinnan aikana.

Poliisin mukaan on syytä epäillä, että epäiltyjen tarkoituksena oli juottaa uhri humalaan perjantaina 4. joulukuuta ja kohdistaa häneen väkivaltaa illan aikana. Esitutkinnassa on saatu viitteitä siitä, että epäillyt juottivat uhrille alkoholia myös väkisin.

Forssin mukaan ei ole viitteitä siitä, että tuona iltana olisi nautittu muita päihteitä kuin alkoholia.

Väkivallan epäillään alkaneen melko nopeasti sen jälkeen kun epäillyt ja uhri olivat saapuneet Koskelan sairaala-alueelle noin kello seitsemän illalla. Yksi epäillyistä oli poistunut alueelta hetkeksi mutta palannut myöhemmin.

Uhriin kohdistettu väkivalta eri muodoissaan on jatkunut poliisin tietojen mukaan noin 3–4 tunnin ajan.

”Kaikkien epäillään kohdistaneen väkivaltaa uhriin, minkä lisäksi väkivaltaa ja nöyryyttäviä tekoja on kuvattu sekä lähetelty epäiltyjen kesken Snapchatissa. Poliisilla ei ole tiedossa, että materiaalia olisi levitetty muille henkilöille”, Forss kertoo tiedotteessa.

Poliisi on aiemmin kertonut, että uhri oli lastensuojelun asiakas ja hänet oli sijoitettu asumaan kodin ulkopuolelle.

Poliisi kertoi jo aiemmin tutkivansa murhan lisäksi muun muassa pahoinpitelyjä ja ryöstöä. Lisätietoja poliisi on kuitenkin antanut niukasti.

Tiedotteen mukaan epäilty ryöstö olisi tapahtunut 14. elokuuta Itä-Pasilassa. Teosta epäillään neljää samanikäistä poikaa, joista yksi ei liity muihin rikosepäilyihin.

Forssin mukaan uhrin pitkään tunteneet kaksi epäiltyä olivat juonineet ryöstön, johon oli hankittu tekijöiksi kaksi nuorta.

Uhri suostuteltiin myymään ”feikkihuumeita” kahdelle muulle pojalle. Tilanteessa pojat ryöstivät uhrin kohdistaen tähän lievää väkivaltaa ja vieden omaisuutta.

Uhri oli palannut kertomaan ryöstöstä kahdelle pojalle, joita hän piti kavereinaan. Asiasta on tehty rikosilmoitus poliisille syyskuussa 2020. Tutkinnanjohtajana toimi Forss.

”Tutkija ehti jututtaa uhria tapauksesta, ja tämä on kertonut epäiltyjen tuntomerkkejä, jotka täsmäävät näihin meidän kahteen epäiltyyn.”

Tilanteesta ei ollut valvontatallenteita. Forssin mukaan rikosepäily jäi niin sanotuksi kylmäksi tapaukseksi.

Poliisi on tutkinut ryöstön lisäksi marraskuun aikana tehtyjä epäiltyjä pahoinpitelyjä sekä huumausaineen käyttörikosta.

Poliisin mukaan pahoinpitelyt ovat tapahtuneet murhapaikalla. Epäiltynä niistä ovat kaikki kolme epäiltyä, mutta yksi heistä vain kahdessa pahoinpitelyssä.

Ensimmäisen pahoinpitelyn yhteydessä kaksi epäiltyä on poliisin mukaan käyttänyt huumausainetta. Forssin mukaan kyseinen huume on ollut kannabista.

Lisäksi kaksi murhasta epäiltyä poikaa on kertonut kolmannen kohdistaneen väkivaltaa myös heihin. Kaikki kolme ovat kuitenkin poliisin mukaan poistuneet paikalta yhtä aikaa ja viestitelleet toisilleen vielä myöhemmin.

Juttu siirtyy syyteharkintaan torstaina. Syytteen nostamisen määräpäivä on 5. helmikuuta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat