Pääkaupunki­seudun kaupungit avaavat lasten harrastuksia rajoitetusti – ”Rajoitukset ovat olleet epäsuhtaisia” - Kaupunki | HS.fi

Pääkaupunki­seudun kaupungit avaavat lasten harrastuksia rajoitetusti – ”Rajoitukset ovat olleet epäsuhtaisia”

Toisen asteen opiskelijoilla jatkuu etäopetus. Nuorisotyötä ryhdytään tekemään ulkona korkeintaan kymmenen hengen ryhmissä.

Meilahden sairaala-alueen näytteenottopiste Helsingissä.­

27.1. 16:17 | Päivitetty 27.1. 17:10

Pääkaupunkiseudun koronarajoitukset jatkuvat pääosin helmikuun loppuun saakka. Lasten harrastusten avaaminen toteutetaan rajoitetusti, tiedotti pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä keskiviikkona tiedotustilaisuudessaan.

Päätös on jossain määrin hallituksen linjan vastainen, sillä hallitus tiedotti äskettäin, ettei lasten harrastuksia tulisi avata.

Lasten ja nuorten harrastusten avaaminen rajoitetusti ja hallitusti on pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän mukaan mahdollista. Helsingin, Espoon ja Vantaan hallinnoimissa tiloissa voidaan helmikuusta alkaen toteuttaa ohjattua toimintaa erityisiä turvallisuusohjeita noudattaen.

Otteluita tai näytöksiä ei kuitenkaan järjestetä, kertoi Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä.

”Harrastustoiminnan on oltava vakiintunutta. Tiloja ei siis avata vapaaseen toimintaan.”

Harrastusryhmissä on huolehdittava riittävistä turvaväleistä. Harrastuksia toteutetaan vakiintuneissa ryhmissä ja ennakkoilmoittautumisen perusteella. Tilat avataan vain varattuja vuoroja varten.

Lisäksi kaikkien 12 vuotta täyttäneiden on käytettävä harrastuksissa maskia kaikkina aikoina paitsi urheilusuorituksen aikana. Lisäksi on huolehdittava käsihygieniasta ja siitä, että harrastuksessa ei syntyisi lähikontakteja tai että lähikontakteja pyritään ainakin vähentämään.

Hallituksen linjan vastaista päätöstä koordinaatioryhmä perusteli kielteisillä seurauksilla, joita harrastustoiminnan sulkeminen on jo aiheuttanut.

Harrastusten rajoittamisen terveysseuraukset näkyvät pahimmillaan vasta vuosien kuluttua, sanoi Helsingin pormestari Jan Vapaavuori.

”Nuorten vähäinen liikkuminen on jo valmiiksi ongelma ja pahentunut entisestään koronan aikana.”

Lasten harrastustoiminnan sulkeminen on herättänyt erityisen suurta närää siksi, että moni aikuisille tarkoitettu toiminta, kuten baareissa käynti ja aikuisten harrastustoiminta, on voinut rajoitetusti jatkua.

”Rajoitukset ovat olleet epäsuhtaisia ja kohdistuneet liikaa lapsiin ja nuoriin”, Mäkelä sanoi.

Hallitus kertoi jo viime viikolla uusista matkustusrajoituksista. Maanantaina tiedotettiin uudesta kolmiportaisesta mallista pandemian torjunnassa.

Samalla annettiin ymmärtää mahdollisista uusista ravintolarajoituksista tai liikkumista rajoittavista toimista.

Helsingin, Espoon ja Vantaan ohjeet lasten ja nuorten harrastustoimintaan

Harrastusryhmän kokoonpano on vakiintunut ja perustuu ennakkoilmoittautumiseen. Tilat avataan vain varattuja vuoroja varten eikä avoimelle käytölle.

Toiminnassa noudatetaan viranomaisten ohjeita ja liikunnan osalta lisäksi Olympiakomitean antamia terveysturvallisuusohjeita turvaetäisyyksistä, käsihygieniasta ja kasvomaskien käyttämisestä.

Ohjaajat ja 12 vuotta täyttäneet osallistujat käyttävät kasvomaskia, jos heillä ei ole terveydellistä estettä kasvomaskin käyttämiselle. Kasvomaskin käyttöä edellytetään muulloin paitsi urheilusuoritusten aikana.

Toiminta toteutetaan tavalla, jossa lähikontaktit voidaan välttää tai ne vähenevät merkittävästi.

Harrastusryhmän koko on mitoitettava niin, että osallistujat voivat säilyttää turvavälin. Suurissa tiloissa voi toimia useita ryhmiä, kunhan ne eivät ole keskenään kontaktissa.

Ryhmäkoon mitoittamisesta ja valvonnasta sekä muiden ohjeiden valvonnasta vastaa toiminnan järjestäjä.

Pukeutumis- ja peseytymistilojen käyttö rajoitetaan vain välttämättömään käyttöön.

Harrastukseen saattajat, kuten vanhemmat, eivät tule sisätiloihin. Alle kouluikäisten saattamiseen voidaan tehdä erityisjärjestelyjä.

Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupungit suosittelevat voimakkaasti myös yksityisiä toimijoita noudattamaan samoja rajauksia ja turvallisuusohjeita järjestämässään lasten ja nuorten harrastustoiminnassa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat