”Kaupungit päättivät”, sanoo Vapaavuori – Lasten harrastus­toimintaa avataan pääkaupunki­seudulla Husin vastustuksesta ja hallituksen linjauksesta huolimatta - Kaupunki | HS.fi

”Kaupungit päättivät”, sanoo Vapaavuori – Lasten harrastus­toimintaa avataan pääkaupunki­seudulla Husin vastustuksesta ja hallituksen linjauksesta huolimatta

Hus olisi pitänyt nykyiset rajoitukset voimassa.

Husin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi (edessä) ja Helsingin pormestari Jan Vapaavuori pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän tiedotustilaisuudessa Helsingissä keskiviikkona.­

27.1. 17:55 | Päivitetty 27.1. 21:40

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) olisi pitänyt nykyiset rajoitukset voimassa, sanoo Husin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi.

Helsinki, Vantaa ja Espoo tiedottivat keskiviikkona avaavansa lasten ja nuorten harrastustoimintaa.

”Husin suositus oli, että näitä nykyisiä rajoituksia olisi jatkettu”, Mäkijärvi sanoi HS:lle.

Näillä tartuntatautiluvuilla ja niiden nykyisellä kehityksellä se olisi ollut Mäkijärven mukaan Husin suosiman varovaisuusperiaatteen mukaista.

Mäkijärvi korostaa, että Husin näkökulma liittyy nimenomaan terveyteen ja tartuntatautitilanteeseen.

”Tähän on toki muitakin näkökulmia ja niille myös perusteluja. Kunnilla on valta päättää toiminnastaan omissa tiloissaan, ja sitä tässä on käytetty.”

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä kertoi harrastustoiminnan rajoitetusta avaamisesta keskiviikkoisessa tiedotustilaisuudessa.

Suomen hallituksen linjan vastaista päätöstä koordinaatioryhmä perusteli kielteisillä seurauksilla, joita harrastustoiminnan sulkeminen on jo aiheuttanut.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori sanoo HS:lle, että päätös harrastusten avaamisesta syntyi pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmässä kaupunkien yksimielisellä päätöksellä.

”Kokouksessa kävi nopeasti ilmi, että kaupungeilla on yhtenäinen linja ja Husilla sitten hieman toinen kanta. Päätös syntyi aika nopeasti, sillä asiaa on käsitelty ryhmän kokouksissa myös edellisinä viikkoina.”

Vapaavuoren mukaan kaupunkien kanta perustuu hallituksen hybridistrategiaan, jonka mukaan lasten ja nuorten harrastusten keskeyttämisessä tulee käyttää ”erityistä harkintaa”. Lisäksi hybridistrategiassa painotetaan rajoitusten välttämättömyyttä ja oikeasuhtaisuutta.

Pääkaupunkiseudun kaupungit arvioivat, että ryhmäharrastusten keskeyttämisestä aiheutuvat haitat lasten ja nuorten hyvinvoinnille kasvavat liian suuriksi.

Pääministeri Sanna Marin (sd) kommentoi pääkaupunkiseudun päätöstä sanomalla hallituksen linjauksen olevan, ettei mitään rajoituksia pitäisi nyt löysätä.

Tätä Vapaavuori kommentoi viittaamalla hallituksen toisiin lausuntoihin.

”Kuten ministerit ovat itsekin useasti sanoneet, päätökset tehdään paikallisesti.”

Vapaavuori ei halua ottaa kantaa siihen, mikä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mielipide harrastustoiminnan avaamisesta oli. HS ei ole tavoittanut THL:n edustajaa kommentoimaan.

THL:stä kerrottiin Ylelle, että THL:n kanta on, että nykyisiä rajoitustoimia olisi aiheellista jatkaa, koska riski epidemian kiihtymiseen ja virusmuunnoksen leviämiseen on olemassa.

Vapaavuori sanoi tiedotustilaisuudessa, että harrastusten rajoittamisen terveysseuraukset näkyvät pahimmillaan vasta vuosien kuluttua.

”Nuorten vähäinen liikkuminen on jo valmiiksi ongelma ja pahentunut entisestään koronan aikana.”

Lasten harrastustoiminnan sulkeminen on herättänyt erityisen suurta närää siksi, että moni aikuisille tarkoitettu toiminta, kuten baarit ja aikuisten harrastustoiminta, ovat voineet rajoitetusti jatkua.

”Rajoitukset ovat olleet epäsuhtaisia ja kohdistuneet liikaa lapsiin ja nuoriin”, sanoi Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat