Kirsi Piha tekee paluun politiikkaan ja haluaa Helsingin pormestarikisaan – Haastajaksi ilmoittautuu kokoomuksen konservatiivilaidan Wille Rydman - Kaupunki | HS.fi

Kirsi Piha tekee paluun politiikkaan ja haluaa Helsingin pormestarikisaan – Haastajaksi ilmoittautuu kokoomuksen konservatiivilaidan Wille Rydman

Kokoomuksen piirihallitus päättää uudesta pormestariehdokkaasta tänään illalla ja kutsuu samalla piirikokouksen koolle.

Kirsi Piha­

1.2. 9:20 | Päivitetty 1.2. 11:33

Viestintäyrittäjä ja entinen kansanedustaja Kirsi Piha kertoo olevansa kiinnostunut kokoomuksen pormestariehdokkuudesta. Piha kertoi asiasta Twitterissä maanantaiaamuna.

”Ok. Olen valmis hommiin!” Piha kirjoittaa.

”Jos kokoomuslaiset sanovat kyllä, ryhdyn Helsingin pormestariehdokkaaksi.”

Myös kansanedustaja Wille Rydman kertoo maanantaiaamuna HS:lle olevansa kiinnostunut pormestariehdokkuudesta. Sekä Rydman että Piha ovat tähän mennessä kertoneet harkitsevansa asiaa.

Wille Rydman­

”Olen käytettävissä pormestariehdokkaaksi. Kun asiaa olen harkinnut, ja kyselyjä on erittäin paljon tullut, olisi jonkinlaista vastuun väistämistä, jos en olisi nyt valmis laittamaan itseäni likoon. Helsinki on suurten haasteiden edessä, joten harva tehtävä voisi edes potentiaalisesti olla motivoivampi”, Rydman sanoo.

HS:n tammikuisen soittokierroksen perusteella Helsingin kokoomuksen valtuustoryhmässä Pihalla on eniten kannatusta pormestariehdokkaaksi.

Ehdokkaan päättää virallisesti piirikokous, jolle piirihallitus esittää pormestariehdokasta. Kokoomuksen piirihallitus päättää uudesta pormestariehdokkaasta tänään illalla ja kutsuu samalla piirikokouksen koolle.

Tarkka aika piirikokoukselle tiedetään siis vasta illalla, mutta käytännössä kokous järjestetään muutaman viikon sisällä. HS:n tietojen perusteella Pihalla on piirihallituksessa vahvaa kannatusta.

Rydman ja Piha asemoituvat kokoomuksen sisällä poliittisesti eri laidoille.

Rydman tunnetaan kokoomuksen konservatiivisemman laidan edustajana, joka on peräänkuuluttanut esimerkiksi hallitusyhteistyön mahdollisuuden avaamista perussuomalaisten kanssa. Hän näkee kokoomuksen ja perussuomalaisten yhteistyön mahdolliseksi esimerkiksi maahanmuutto- ja kriminaalipolitiikassa.

Kirsi Piha taas asemoituu kokoomuksen sisällä liberaalimmalle puolelle. Hän muun muassa korosti HS:n haastattelussa marraskuussa, että monikulttuurisuus on Helsingille tärkeää.

Piha työskentelee tällä hetkellä perustamassaan Ellun kanat -viestintätoimistossa. Hän toimi kansanedustajana vuosina 1994–1996 ja 1999–2003, europarlamentaarikkona 1996–1999 ja Helsingin kaupunginvaltuutettuna 1992–1996 sekä 2004–2009.

Wille Rydman on toisen kauden kansanedustaja ja istuu myös toista kauttaan Helsingin valtuustossa.

Kirsi Piha kertoo HS:lle, että päätös oli hänelle vaikea siitä huolimatta, että hän kokee politiikan ja poliittisen työn hyvin arvokkaana ja merkityksellisenä.

”Ei siksi, ettenkä haluaisi sanoa Helsingille kyllä. Niin haluan ehdottomasti tehdä, rakastan tätä kaupunkia. Mutta politiikka itsessään ei ole se kaikista houkuttelevin työviitekehys.”

Pihan mukaan puoluepolitiikka paljolti näytelmällistä teatteria.

”Koko valtakunnan politiikka elää siitä teatterista, jota hallitus-oppositio -asetelma pyörittää. Vaikka kuntapolitiikassakin riidellään, niin onneksi siellä päätöksiä voidaan tehdä pragmaattisemmin, kun tätä asetelmaa ei ole.”

Piha kertoo, ettei ole vielä miettinyt tarkasti tulevaa vaaliohjelmaansa. Hän sanoo kuitenkin ajattelevansa, että kaupungit ja siten myös Helsinki seisovat kolmen jalan avulla. Ne ovat inhimillinen, ekologinen ja taloudellinen kantokyky.

”Inhimillinen kantokyky on sitä, että ilman ihmisiä ei ole taloutta, kulttuuria, hoivaa eikä mitään. Inhimillinen kantokyky on laaja asia: se tarkoittaa hyvää koulutusta, taidetta, harrastuksia.”

Ekologinen kantokyky on puolestaan tärkeä siksi, että ”ilman sitä ei ole tulevaisuutta”.

”Taloudellinen kantokyky taas tarkoittaa kaikkia niitä asioita, joita kaupungissa pitää tehdä, jotta yrityksillä on mahdollisuudet tehdä mahtavia asioita. Yritykset ovat Helsingille elintärkeitä.”

Viime vuodet Piha on itse ollut menestyvä viestintäyrittäjä. Hän on yksi viestintätoimisto Ellun Kanojen perustajista. Eikö työ tyydyttänyt hänen yhteiskunnallista kunnianhimoaan?

”Minä ajattelen niin, että yritykset voivat pelastaa maailman. Niissä saadaan konkreettisia asioita aikaan nopeasti, toisin kuin usein politiikassa. Kun Helsinki pyrkii selviytymään koronakriisistä, yrityksiä pitäisi kuunnella hyvin aktiivisella korvalla.”

Hirvittääkö Pihaa se, että jos hänestä tulisi Helsingin pormestari, hän saisi johdettavakseen koronakriisin keskellä olevan kaupungin?

”Ei hirvitä, pikemmin juuri tämä asia motivoi. Kriisitilanteet pakottavat ajattelemaan asioita uusiksi. Lisäksi Helsingillä on ollut pitkään viisaat päättäjät ja kaupungin tilanne on superhyvä. Nyt pitää vain laittaa maali tulevaisuuteen.”

Helsingin suurimman puolueen taisto on arvioitu käytävän kokoomuksen ja vihreiden välillä. Epäilyjä on kuitenkin ollut siitä, miten vihreiden pormestariehdokas Anni Sinnemäki ja nyt pormestarikilpaan ilmoittautunut Kirsi Piha eroavat toisistaan.

Käykö niin, että molemmissa puolueissa on tarjolla hyvin samanlainen, liberaali pormestariehdokas? Marraskuun lopussa HS:lle antamassaan haastattelussa Piha kertoi haluavansa, että Helsinki on avoin ja monikulttuurinen. Helsingin viime kuntavaalien ääniharava ja nykyinen pormestari Jan Vapaavuori (kok) profiloitui nimenomaan kaavailtua suurmoskeijaa vastustaneilla kommenteillaan.

Piha ei myöskään kysyttäessä osaa sanoa, mikä hänet erottaa Sinnemäestä tai vihreiden kuntavaaliteeseistä.

”Olen vasta päättänyt, että olen käytettävissä pormestariehdokkaaksi. Tästä alkaa tarkemman vaaliohjelman pohdinta. Mutta minusta on aivan tervettä, että eri puolueiden välillä on samoja näkemyksiä. Niin saadaan asioita päätettyä.”

Yleisesti Piha sanoo olevansa ihmisenä enemmän ”sekä-että” kuin ”joko-tai”.

”Ei tarvitse olla niin, että se on joko suuret marketit tai pienet lähikaupat. Molempia voi olla samaan aikaan, ja se on usein hyväkin.”

Pelkääkö Piha, että hänen monikulttuurisuutta puoltavat näkemyksensä saavat äänestäjät kaikkoamaan?

Tämä kysymys saa Pihan jopa kiroilemaan.

”Kautta aikojen kaupungit ovat menestyneet niin, että sinne on tullut erilaisia ihmisiä eri paikoista tekemään erilaisia asioita. Monikulttuurisuus on tärkeää inhimillistä pääomaa ja luo osaltaan vireää kaupunkia. Mitä helvettiä me tässä pelätään?”

Hänen mukaansa tällä hetkellä on voimissaan ennakkoluuloinen, kova ja populistinen oikeistoajattelu.

”Se ei ole minkään kaupungin menestysresepti.”

Pihan mielestä Helsingin segregaatiokehityksen kaltaiset asiat pitää ehdottomasti ottaa vakavasti.

”Mutta tämä ei tarkoita sitä, että Helsingin kaupungin ongelmat pitää työntää jonkun ihmisryhmän niskaan ja sanoa, että ongelmat on noiden syy.”

Pihan haastajaksi ilmoittautuneen Wille Rydmanin mukaan häntä ja Pihaa erottaa etenkin näkemys maahanmuutosta. Rydmanin mielestä maahanmuuttoon ei pidä suhtautua ”naiivisti”.

”Helsingissä tietyillä alueilla on nähtävissä iduillaan sellaisia kehityskulkuja, joita oli nähtävissä Ruotsissa. Jos hellitään naivistista käsitystä, että millainen maahanmuutto tahansa olisi siunauksellista, niin pahoin pelkään, että yhteiskunnassamme tehdään virhe, jota on vaikea korjata.”

Rydmanin mukaan on luontevaa, että kokoomuksen sisällä voi olla hyvinkin erilaisia näkemyksiä.

”Kaikkien puolueiden sisällä on asioita, jotka enemmän yhdistävät. Ja sitten on sellaisia asioita, jotka jakavat jäseniä.”

Rydman kertoo odottavansa luottavaisin mielin, mihin lopputulokseen Helsingin kokoomus pormestariehdokkaansa valinnassa päätyy.

”Sen verran paljon tiedusteluja on tullut, että uskoisin, että hyvin on kannatusta.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat