Massarokottaminen alkoi Helsingissä, kaikki ajat tälle viikolle varattu – Kaupunki odottaa nyt tietoa Astra Zenecan rokotteen mahdollisesta ikärajasta - Kaupunki | HS.fi

Massarokottaminen alkoi Helsingissä, kaikki ajat tälle viikolle varattu – Kaupunki odottaa nyt tietoa Astra Zenecan rokotteen mahdollisesta ikärajasta

Tällä viikolla on tarkoitus antaa noin 2 500 koronavirusrokotetta.

Massarokotukset alkoivat Helsingissä. Pehr-Erik ja Henriette Nyman kävivät ottamassa koronavirusrokotteen Jätkäsaaressa. Rokotuksen antoi sairaanhoitaja Laura Rytilahti.­

1.2. 9:42 | Päivitetty 1.2. 12:09

Helsinki on aloittanut maanantaiaamuna koronaviruksen massarokotukset.

Ensimmäisenä rokotetaan tänä vuonna 85 vuotta täyttävät ja sitä vanhemmat sekä heidän omaishoitajansa. 85-vuotiaita ja sitä vanhempia on Helsingissä noin 14 000, ja heistä noin 3 000 on jo saanut rokotteen koronavirusta vastaan, sillä aiemmin on jo rokotettu hoivapalveluiden asukkaita.

Helsinki jakaa rokotteita kolmessa paikassa: Malmilla Stadin ammattiopiston tiloissa, Jätkäsaaren entisessä satamamakasiinissa sekä ammattikorkeakoulu Metropolian Myllypuron-kampuksella.

Helsinkiläiset ovat varanneet innokkaasti rokotusaikoja. HS uutisoi lauantaina, että rokotusten ajanvarauksen puhelinpalvelu oli ruuhkautunut, ja jonossa oli jopa 3 000 ihmistä. Maanantaiaamuna takaisinsoittoja oli tekemättä vielä noin tuhat puhelua.

Ruuhkautuminen ei vaikuta rokotustahtiin, sanoo Helsingin kaupungin terveys- ja päihdepalvelujen johtaja Leena Turpeinen.

Syy ajanvarausjärjestelmän sakkaukseen on ollut Turpeisen mukaan se, että palveluntuottaja ei saanut rekrytoitua niin paljon ihmisiä hoitamaan ajanvarauksia kuin mitä oli suunniteltu. Viikon kuluttua työntekijöitä on tarkoitus olla enemmän. Tilanne on kuitenkin Turpeisen mukaan hyvä nytkin, ja viikonlopun ruuhkasta on suurimmaksi osin selvitty.

”Kaikki ajat tälle viikolle on varattu. Yhtään tyhjäkäyntiä ei ole”, Turpeinen sanoo.

Rokotusaikoja on tähän mennessä varattu yli 4 000. Tällä viikolla Helsinki saa noin 6 000 rokotetta, joista valtaosa menee tehosterokotuksiin. 85-vuotiaille, sitä vanhemmille ja heidän omaishoitajilleen on tarjolla noin 2 500 rokotetta tällä viikolla.

85-vuotiaiden ja vanhempien rokottaminen venyy Turpeisen arvion mukaan maaliskuulle.

”Se riippuu siitä, päättääkö Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä [KRAR], että Astra Zenecan rokotteeseen tulee ikäraja.”

Saksan rokotekomissio suositteli tammikuun lopussa, ettei Astra Zenecan koronavirusrokotetta annettaisi yli 64-vuotiaille, koska rokotteen tehosta ei ole tarpeeksi näyttöä.

”Jos Astra Zenecaa saadaan myös vanhemmille ihmisille, rokotukset pääsevät kunnolla vauhtiin”, sanoo Turpeinen.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat