Tapon yritysten ja törkeiden pahoin­pitelyjen määrä kasvoi viime vuonna huomattavasti Helsingissä, kertoo poliisi - Kaupunki | HS.fi

Tapon yritysten ja törkeiden pahoin­pitelyjen määrä kasvoi viime vuonna huomattavasti Helsingissä, kertoo poliisi

Poliisia työllistivät viime vuonna tavanomaista enemmän esimerkiksi kotihälytystehtävät liittyen asunnoissa metelöintiin. Vastaamon tietomurrosta taas kirjattiin Helsingin poliisilaitokselle lähes 6 500 rikosilmoitusta.

Helsingin poliisi arvioi tiedotteessa koronaepidemian vaikuttaneen rikosten määriin useammalla tapaa. Kuva vuoden 2020 maaliskuulta Helsingin Narinkkatorilta.­

2.2. 11:01

Törkeiden väkivaltarikosten määrä kasvoi viime vuonna Helsingissä, kertoo Helsingin poliisi vuoden 2020 rikostilastoja kootusti käsittelevässä tiedotteessaan. Tapon yritysten ja törkeiden pahoinpitelyjen määrät kasvoivat poliisin mukaan huomattavasti, eikä tälle ole rikostarkastaja Jari Kosken mukaan nähtävissä mitään yksittäistä selittävää tekijää.

”Yhä useammassa rikoksessa on viitteitä huumausaineiden käyttöön tai niiden välitykseen liittyvistä riidoista. Myös mielenterveysongelmat ovat tyypillisiä vakavimpien väkivaltarikosten osapuolilla”, Koski sanoo tiedotteessa.

Hän arvioi, että koronavirustilanne on voinut vaikuttaa asiaan esimerkiksi siten, että päihteiden käyttö on ravintoloiden suljettuina ollessa siirtynyt ulkosalle tai yksityisiin tiloihin, joissa ei ole esimerkiksi järjestyksenvalvojaa puuttumassa tilanteeseen.

Yksityisellä paikalla tapahtuneet pahoinpitelyt lisääntyivät Helsingin poliisin mukaan 13,4 prosenttia, kun taas yleisellä paikalla ne vähentyivät 11,4 prosentin verran.

Henkirikoksia tuli Helsingin poliisin tietoon kuusi, mikä on kolme vähemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Kotihälytystehtävien määrä kasvoi Helsingin poliisilaitoksen alueella yli 37 prosenttia eli yli 3 100 tehtävällä. Hälytys- ja valvontayksikön johtaja, ylikomisario Seppo Kujala kertoo tiedotteessa, että lisäystä on ollut etenkin ”niin sanotuissa metelikeikoissa eli tapauksissa, joissa meno asunnossa on häirinnyt muita”.

Kokonaisuudessaan väkivaltarikosten määrät pysyivät suunnilleen ennallaan. Myöskään seksuaalirikosten kokonaismäärässä ei juurikaan näkynyt muutosta verrattuna vuoteen 2019, mutta seksuaalisista ahdisteluista tai raiskauksista tehtyjen ilmoitusten määrät vähenivät.

Koronavirusepidemian vaikutus näkyi poliisin toiminnassa usealla muullakin tavalla, esimerkiksi liikennerikosten määrä kasvoi. Tätä poliisi selittää liikennevalvonnan helpommalla toteuttamisella: liikennemäärät ovat pienentyneet ja resurssit parantuneet esimerkiksi koulutusten peruunnuttua.

Myös kiinni jääneiden rattijuoppojen määrät kasvoivat.

Muilla tavoin epidemia näkyi esimerkiksi siinä, että passihakemusten määrä väheni kymmenillätuhansilla.

Poliisin tietoon tulleiden huumausainerikosten määrä kasvoi Helsingissä. Niitä tuli Helsingin poliisin tietoon yli 6 700, ja kasvua edelliseen vuoteen oli lähes 22 prosenttia. Törkeiden huumausainerikosten määrät kuitenkin vähenivät.

Myöskin omaisuusrikosten määrä kasvoi, mitä poliisin tiedote selittää syksyllä 2020 paljastuneella Vastaamon tietomurrolla. Tietomurrosta kirjattiin pelkästään Helsingin poliisilaitokselle lähes 6 500 rikosilmoitusta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat