Rasismi on syntiä, tuomitsee Helsingin seurakunta­yhtymän johto - Kaupunki | HS.fi

Rasismi on syntiä, tuomitsee Helsingin seurakunta­yhtymän johto

”Meidän mielestämme on tärkeää sanoa asioita julkisesti”, perustelee kirkkoherra Kari Kanala.

Esimerkiksi Paavalin seurakunnassa on koulutettu työntekijöitä kohtaamaan vihapuhetta ja puuttumaan rasismiin, sanoo kirkkoherra Kari Kanala.­

5.2. 16:58

Mielipideilmaston kovenemisesta huolestunut Helsingin seurakuntayhtymän johto tuomitsee rasismin syntinä Kirkko ja kaupunki -lehden verkkosivuilla.

Mielipidekirjoituksen ovat allekirjoittaneet kirkkoherrain kokouksen puheenjohtaja Kari Kanala Paavalin seurakunnasta, yhteisen kirkkovaltuuston puheenjohtaja Hanna Mithiku, yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja Jukka Pakarinen, yhtymäjohtaja Juha Rintamäki ja tuomiorovasti Marja Heltelä.

Allekirjoittaneet ovat huolissaan yhä lisääntyvästä rasistisesta puheesta, josta he mainitsevat esimerkkinä puolueeksi pyrkivän Sinimustan liikkeen. Kirkko ja kaupunki -lehden haastattelussa Sinimustan liikkeen puheenjohtaja Tuukka Kuru sanoo liikkeen suhtautuvan luterilaiseen ja ortodoksiseen kirkkoon myönteisesti. Hän kuitenkin kritisoi kirkkoa liiallisesta tasa-arvoisuudesta ja monikulttuurisuuden edistämisestä.

Lue lisää: Puolueeksi pyrkivä Sinimusta liike julkaisi ohjelmansa – Professori: Edes IKL:n ohjelma ei ollut näin jyrkkä

Kanalan mukaan Kurun haastattelu vauhditti seurakuntayhtymässä virinnyttä keskustelua rasismista. Kirkkoherrojen kesken oli jo aiemmin mietitty, miten voitaisiin kertoa ihmisille, että kirkko on turvallinen tila kaikille.

”Haastattelu avasi silmiä lisää”, Kanala luonnehtii.

Vaikka yhteisellä mielipidekirjoituksella haluttiin tuomita rasismi syntinä, seurakunnissa on jo mietitty myös sitä, miten rasistiseen puheeseen puututaan.

Kanalan johtamassa Paavalin seurakunnassa työntekijöitä on koulutettu kohtaamaan rasistista puhetta ja puuttumaan siihen eri tilanteissa. Esimerkiksi rippileireillä halutaan varmistaa, että kaikki voivat olla oma itsensä eivätkä joudu kiusatuksi.

”Me tiedämme, että somessa kärkkäät mielipiteet saavat eniten huomiota. Raamatun Sananlaskujen kirjasta kannattaa muistaa tämä: ’Syvä kuin meri on harkittu puhe’”, Kanala miettii.

Mielipidekirjoituksen mukaan kirkko Helsingissä pyrkii yhdenvertaisuuteen ja tasa-arvoisuuteen.

Kirkko haluaa puuttua rasismin ja vihapuheen syihin sekä ja auttaa niistä keskustelemista. Tärkeää on huomata, ettei rasismi ole kohteensa syytä.

Kristinusko on rauhan ja armon uskonto, kun taas rasismi tuhoaa meidät kaikki, mielipidekirjoituksessa sanotaan.

”Meidän mielestämme on tärkeää sanoa asioita julkisesti. Siksi katsoimme mielipidekirjoituksen tarpeelliseksi”, Kanala sanoo.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat