Etäopetuksen pelätään nyt näkyvän tilastoissa: ammattiopinnot jäivät kesken suurelta joukolta nuoria Helsingissä ja Vantaalla - Kaupunki | HS.fi

Etäopetuksen pelätään nyt näkyvän tilastoissa: ammattiopinnot jäivät kesken suurelta joukolta nuoria Helsingissä ja Vantaalla

Helsingin kaupunki jäi kauas vuositavoitteestaan vähentää ammattikoulutuksen keskeyttäneiden määrää. Espoossa kokonaan ammattiopintonsa lopettaneiden määrä väheni.

Espoon Omniassa merkonomitutkintoa opiskeleva Niko Nyholm on havainnut, että opiskelijoita on pikemminkin tullut koronavuoden aikana lisää. ”Opintoryhmässäni ei kukaan ole keskeyttänyt”, Nyholm sanoo.­

7.2. 2:00 | Päivitetty 7.2. 6:37

Ammatillisen koulutuksen keskeyttäminen kiihtyi viime vuonna Helsingissä ja Vantaalla.

Koronapandemian riivaamana vuonna ammattiopinnot jäivät puolitiehen Helsingissä Stadin ammatti- ja aikuisopistossa erityisesti joukolta nuoria aikuisia eli 18–20-vuotiaita opiskelijoita.

Kaikkiaan ammattiopinnot jäivät kesken Helsingissä 1 142 nuorelta. Se on 12,7 prosenttia opiskelijoista.

Keskeinen syy on todennäköisesti pitkä aika etäopetuksessa. Etäaika alkoi keväällä, ja sitä jatkettiin osittain koko loppuvuosi. Helsingissä ammatillisesta koulutuksesta vastaavan johtajan Arja Kukkosen mukaan nyt jo tiedetään, että etäopetus on heikentänyt opintomenestystä.

Tällä viikolla kerrottiin, että toisen asteen koulutuksen etäopetus jatkuu pääkaupunkiseudulla helmikuun loppuun.

Vantaalla ammattiopistossa Variassa keskeyttämiset lisääntyivät etenkin yli 20-vuotiailla, kertoo rehtori Pekka Tauriainen. Eropiikki tosin näkyi Variassa myös 18-19-vuotiaissa.

Ammattiin opiskelevien keskeyttämiset nousivat esiin torstaina pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän tiedotustilaisuudessa. Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok) mainitsi tilaisuudessa, että keskeyttämiset olisivat pääkaupungissa kaksinkertaistuneet.

Hän viittasi tietoihin, joita Helsingin kaupunginhallituksen on määrä käsitellä kokouksessaan maanantaina. Kyse on kaupungin itselleen viime vuodelle asettamista tavoitteista.

Helsingillä oli pyrkimyksenä pitää keskeyttäneiden osuus korkeintaan 7,4 prosentissa eli 666 opiskelijassa noin 9 000 opiskelijasta. Aiempina viitenä lukuvuonna (2013–2018) ammattiopintonsa keskeytti Helsingissä täysin 8–10 prosenttia opiskelijoista.

Koronavuonna keskeyttämisprosentti oli siis 12,7, kun se toissa vuonna oli 8,4.

Perjantaina Vapaavuori täsmensi viitanneensa siihen, että luvut ovat lähes kaksinkertaistuneet.

”Nousu on tosi merkittävä, vaikka ei toki ihan kaksinkertaistumista ollut”, Vapaavuori arvioi HS:lle.

Ammatillisten opintojen keskeyttäminen on tärkeä signaali. Kesken jättäminen on nimittäin opintojen järjestäjille tapa tarkkailla, kasvattavatko poikkeusolot ja pitkä etäopetusaika esimerkiksi koulupudokkuuden riskiä.

”Pormestari on oikeassa, ettei kenenkään pitäisi keskeyttää eikä kenenkään pitäisi pudota missään vaiheessa, mutta esimerkiksi oppivelvollisuusikä ei koske näitä täysikäisiä keskeyttäjiä”, Kukkonen sanoo.

Helsingissä keskeyttäminen oli yleisintä 18–24-vuotiaiden keskuudessa. Koronavuoden hankaluudet eivät siis ravistelleet ainakaan keskeyttämisiin asti nuorimpia eli heitä, jotka siirtyivät poikkeusvuonna peruskoulusta ammattiopintoihin.

Vaikka tarkat analyysit keskeyttämisen syistä ovat vasta teossa, Kukkonen osaa jo arvioida nuorten aikuisten vaikeuksia.

”Työssäoppiminen väheni kovasti. Motivaatio opiskeluun vähenee, koska ei pääse harjoitteluun työssäoppimispaikalle. Ensimmäinen työpaikka voi usein löytyä sieltä”, Kukkonen sanoo.

Tässäkin Helsinki jäi itselleen asettamasta vuositavoitteesta. Viime vuonna oppimista työpaikoilla oli tavoitteena toteuttaa 379 109 päivänä. Toteutunut luku oli 337 346 päivää.

Viime vuonna valmistuneista opiskelijoista moni on saattanut päätyä työttömäksi, arvioi Kukkonen. Aikuisista keskeyttäjistä osa on esimerkiksi voinut menettää osa-aikaisen työnsä esimerkiksi palvelualalla ja joutunut siksi ottamaan toisen kokopäivätyön, jota ei ole enää voinut yhdistää opintoihin.

Ja osalla taas on Kukkosen mukaan voinut käydä päinvastoin: työpaikka meni alta, ja aikaa jäikin opinnoille.

Nopea siirtymä etäopetukseen oli Helsingin kaupungin arvion mukaan vaikeaa sekä opiskelijoille että opettajille. Etäopetuksen työvälineet saatiin käyttöön vasta viipeellä.

Espoossa trendi on toisenlainen kuin naapurikaupungeissa. Koulutuskuntayhtymä Omnian rehtori Maija Aaltola kertoo, että viime vuonna kokonaan opintonsa lopettaneiden määrä jopa väheni.

Mutta opintonsa väliaikaisesti keskeyttäneiden määrä kasvoi sielläkin. Korona-aika näyttää vaikuttaneen Omniassa eniten siihen, että opintojen pitkittyminen lisääntyi.

”Olemme keskittyneet siihen, että olemme yhteydessä opiskelijoihin. He saavat henkilökohtaista ohjausta”, Aaltola sanoo.

Vantaan Variassa ei vielä ole ehditty selvittää, mistä keskeytykset juontuivat. Variassa keskeyttäneitä opiskelijoita oli viime vuonna noin 650, opiskelijoita on kaikkiaan noin 4 000. Keskeyttäneiden osuudeksi tulee siis noin 16,3 prosenttia. Vertailussa Helsingin alhaisempaan osuuteen on kuitenkin syytä olla varovainen.

Keskeyttäneet nimittäin tilastoidaan Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla eri tavoin. Valtakunnallinen, vertailukelpoinen laskentatapa puuttuu. Opiskelualoittaista tietoa keskeyttämisistä ei ole saatavissa.

Kun opiskelija ei enää ilmaannu opetukseen, katoamisesta lähtee tieto Helsingissä etsivälle nuorisotyölle. Näin toimitaan, kun keskeyttäjä on alle 29-vuotias. Myös oppilaitoksesta tavoitellaan kadonneita opiskelijoita.

Ja jos keskeyttäjä on alaikäinen, henkilökunta on yhteydessä myös huoltajiin.

Yhteydenotoista huolimatta kaikkia opiskelijoita ei tavoiteta lainkaan, Helsingin ammatillisesta koulutuksesta vastaava Kukkonen kertoo. Ovikelloa ei kuitenkaan kenenkään kotiin mennä soittamaan.

”Heitä on pieni osa. Suurin osa kuitenkin ilmoittaa, että lopettaa opintonsa”, Kukkonen sanoo.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat