Uutelan metsätyöt jatkuvat harkiten - Kaupunki | HS.fi

Uutelan metsätyöt jatkuvat harkiten

Vanhojen umpeen kasvaneiden niittyjen ja hakamaiden harvennuksista vielä keskustellaan.

Uutelan joiltakin niittymailta on jo ennätetty poistaa pieniä puita.­

7.2. 2:00

Helsingin kaupunki jatkaa keskusteluja Uutelan virkistysalueen luonnonhoitosuunnitelmasta luontojärjestöjen kanssa. Ensi viikolla Uutelassa jatketaan sellaisia töitä, joista ei ollut näkemyseroja yhteisellä maastokatselmuksella viime tiistaina.

Metsurit jatkavat puunkaatoa yksipuolisessa istutusmännikössä, johon yritetään saada syntymään monipuolisempaa metsää harvennusten avulla.

Myös sellaisten huonokuntoisten puiden kaatoa jatketaan, jotka sijaitsevat esimerkiksi kulkuväylien lähellä ja jotka voivat olla vaaraksi ulkoilijoille.

Kaupungin edustajat eivät päässeet luontojärjestöjen kanssa yksimielisyyteen vanhojen haka- ja niittymaiden harvennuksista. Niiden harvennuksia ei tässä vaiheessa tehdä, vaan osapuolet jatkavat keskustelua.

Maastokatselmukseen osallistui viime tiistaina Helsingin luonnonsuojeluyhdistyksen, Suomen luonnonsuojeluliiton, Tringan, Vuosaari-seuran ja kaupungin edustajia. Järjestöt ja osa alueen asukkaista ovat olleet huolissaan alueen luontoarvojen säilymisestä ja metsän tunnun vähenemisestä.

Metsätyöt alkoivat viime syksynä vesakoiden harvennuksilla. Kansalaisten kritiikki kuitenkin alkoi tämän vuoden tammikuussa, kun metsurit siirtyivät harventamaan metsä- ja niittyalueita.

Kansalaispalautteen vuoksi kaupunki keskeytti lähes kaikki työt Uutelassa kaksi viikkoa sitten.

Järjestöjen näkökantana on ollut jo ennen Uutelan luonnonhoidon suunnitelman hyväksymistä vuonna 2017, että metsä- ja niittyalueilla tehtäviä harvennuksia ja toimenpiteitä tulisi vähentää.

Moni HS:n mielipideosastolle kirjoittaneista asukkaista on ollut sitä mieltä, että kaupunki on suorastaan pilaamassa eikä hoitamassa Uutelan metsiä.

Helsingin kaupunkitila- ja maisemasuunnittelupäällikkö Jussi Luomanen korosti mielipidekirjoituksessaan, että suurin osa Uutelankin alueesta on luonnontilaista luonnonsuojelualuetta, jossa ei tehdä metsänhoitoa.

Uutelan luonnonhoitosuunnitelmassa perinteiset niitty- ja hakamaat on luokiteltu säilytettäväksi avoimina. Suomen ympäristökeskus Syke luokittelee nämä perinnebiotoopit äärimmäisen uhanalaisiksi.

Kun luontainen karjanhoito on vähentynyt, suomalaisista metsälaitumista, -niityistä ja kedoista on metsittynyt yli 90 prosenttia. Samalla katoavat näillä avoimilla niityillä viihtyvät eläimet ja kasvit.

Uutelan hoitosuunnitelman yksi tavoitteista on palauttaa vanhoja metsittyneitä niittyjä avoimiksi ja puoliavoimiksi maatalouden perinnebiotoopeiksi.

Harvennusten yleisenä tavoitteena on parantaa säilytettävien puiden ja kasvien kasvumahdollisuuksia ja metsän kerroksellisuutta. Alueelle jätetään eriasteista lahopuuta, ja tiheikköjä ja pensaita säästetään eläinten piilopaikoiksi.

Uutelan metsätyöt koskevat vain osaa Uutelan alueista. Ne eivät ulotu luonnonsuojelualueille eivätkä Helsingin luonnonsuojeluohjelmassa oleville alueille, joita on Uutelan pinta-alasta noin 37 prosenttia.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat