Vantaalainen kaupunginvaltuutettu kehotti suhtautumaan neutraalisti ”Kiinan kipeisiin asioihin” – Vihreät katkaisi yhteistyön - Kaupunki | HS.fi

Vantaalainen kaupunginvaltuutettu kehotti suhtautumaan neutraalisti ”Kiinan kipeisiin asioihin” – Vihreät katkaisi yhteistyön

Valtuustoryhmän puheenjohtajan mielestä valtuutetun ”harkitsematon ulostulo” vei mahdollisuudet yhteistyöhön. Valtuutettu kertoo eronneensa itse harkittuaan asiaa.

Jenni Chen-Ye järjesti viime vuoden helmikuussa hygienia- ja desifinointituotteita vietäväksi Suomesta Kiinaan, kun koronavirusepidemia oli valloillaan Kiinassa, mutta ei vielä Euroopassa.­

7.2. 13:31

Vantaan vihreiden yhteistyö valtuutettu Jenni Chen-Yen kanssa on päättynyt, kertoo Vantaan vihreät sunnuntaina lähettämässään tiedotteessa.

”Chen-Yen viime päivien harkitsemattomien ulostulojen jälkeen emme näe yhteistyölle enää mahdollisuuksia”, kertoo Vantaan vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Anniina Kostilainen tiedotteessa.

Chen-Ye erosi Vantaan vihreästä valtuustoryhmästä sunnuntaina, kerrotaan tiedotteessa. Sen mukaan Vantaan vihreät ei aseta Chen-Yetä ehdolle kuntavaaleissa eikä suosita jäsenyhdistyksilleen Chen-Yen hyväksymistä jäseneksi.

https://twitter.com/Vantaan_Vihreat/status/1358362733062856704

Valtuutettu Chen-Ye kerto Twitterissä, että hän on asiaa harkittuaan itse päättänyt erota valtuustoryhmästä ja jatkaa sitoutumattomana valtuutettuna.

”Ymmärrän, että olen asettanut sanani harkitsemattomasti. Haluan antaa Vihreille rauhan työskentelylle”, hän kirjoittaa twiitissään.

Yhteistyön loppumisen taustalla on Chen-Yen kirjoitus, jonka hän julkaisi perjantaina blogissaan ja Twitterissä. Kirjoituksessa hän totesi, että Kiinan ihmisoikeusasiat ovat olleet tapetilla, ja hän kehotti suhtautumaan neutraalisti ”Kiinan kipeisiin asioihin”. Chen-Ye poisti kirjoitukset myöhemmin julkisuudesta.

Kiinan ihmisoikeusasiat ovat olleet viime päivinä tapetilla esimerkiksi pääministeri Sanna Marinin (sd) tuomittua Kiinan uiguurivainot Twitterissä.

Lue lisää: HS-analyysi: Pääministeri Sanna Marinin twiitti uiguurien raiskaamisesta on suomalaisittain historiallisen kovaa Kiina-kritiikkiä

Kirjoitus herätti kritiikkiä sekä vihreiden piirissä että puolueen ulkopuolella. Esimerkiksi vihreiden helsinkiläinen varapuheenjohtaja Fatim Diarra muistutti Twitterissä Kiinan uiguurivainoista.

Chen-Ye valittiin Vantaan kaupunginvaltuustoon vuoden 2017 vaaleissa kokoomuksen listalta. Vantaan kokoomus kuitenkin erotti hänet valtuustoryhmästään viime keväänä, kun kävi ilmi, että hän on toiminut varapuheenjohtajana Kiinan kommunistiseen puolueeseen kytkeytyvässä Kiina-mielisessä yhdistyksessä.

Kokoomus katsoi tuolloin, että yhdistyksen toiminta on ristiriidassa kokoomuksen toiminnan kanssa. Chen-Ye on sittemmin kertonut eronneensa yhdistyksestä.

Chen-Ye jatkoi valtuustossa itsenäisenä valtuutettuna, kunnes vihreät otti hänet omaan ryhmäänsä viime joulukuussa. Vantaan vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Kostilainen kertoi tuolloin, että Kiina-yhteydet oli käyty läpi Chen-Yen kanssa ja että Chen-Ye katui tekemiään valintoja.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat