Jopa satojen eurojen vuokran­korotukset uhkaavat lukuisia Helsingin vuokra-asukkaita – Asukkaat syyttävät vuokran­antajaa tietojen pimittämisestä - Kaupunki | HS.fi

Jopa satojen eurojen vuokran­korotukset uhkaavat lukuisia Helsingin vuokra-asukkaita – Asukkaat syyttävät vuokran­antajaa tietojen pimittämisestä

Taustalla on kaupungin omistaman Helsingin Korkotukiasuntojen sulauttaminen osaksi Kiinteistö oy Auroranlinnaa noin vuosi sitten.

Helsingin Veräjälaaksossa asuvan Riston vuokra nousee yli 37 prosenttia vuoteen 2025 mennessä. ”Vuokrien korotuksista on tiedotettu todella epäselvästi.”­

10.2. 2:00 | Päivitetty 10.2. 6:17

Helsingin kaupunki aikoo nostaa tuntuvasti vuokria aiemmin korkotuetuissa asunnoissaan. Käytännössä tämä tarkoittaa, että 1 500:ssa kaupungin omistamassa vuokra-asunnossa vuokrat nousevat jopa kymmeniä prosentteja muutaman vuoden aikana.

Asukkailla ei juuri ole ollut aikaa varautua tilanteeseen, sillä huomattavista vuokrankorotuksista on kerrottu helmikuun alussa ja uudet vuokraehdot pitäisi hyväksyä 15. helmikuuta mennessä. Aikaa on siis annettu kaksi viikkoa.

Jos ehtoja ei hyväksy, vuokrasopimus päättyy tämän vuoden lopussa.

Esimerkiksi Helsingin Veräjälaaksossa asuvan 39-vuotiaan Riston vuokra nousee yli 37 prosenttia vuoteen 2025 mennessä. Riston sukunimeä ei kerrota hänen pyynnöstään asian arkaluontoisuuden vuoksi.

”Vuokrien korotuksista on tiedotettu todella epäselvästi, ja minusta tässä rikotaan alkuperäistä vuokrasopimusta”, hän sanoo.

Riston 49 neliön kaksion vuokra on nyt 598 euroa. Uuden sopimuksen mukaan vuokra on 823 euroa vuonna 2025.

Vuokrankorotus tapahtuu asteittain niin, että vuoden 2022 alusta vuoteen 2025 korotus on noin 10 prosenttia vuodessa.

”Työskentelen kulttuurialalla, jolla ei muutenkaan mene näin korona-aikana kovin hyvin. Bruttotulot ovat 33 000 euroa vuodessa. Tammikuussa verojen jälkeen käteen jäi 1 500 euroa ja siitä kaikkien maksujen jälkeen käytettäväksi 400.”

Tilanteen taustalla on vuoden 2020 alussa tapahtunut kaupungin omistaman Helsingin Korkotukiasuntojen sulauttaminen osaksi kaupungin niin ikään omistamaa Kiinteistö oy Auroranlinnaa.

Auroranlinna on vapaarahoitteinen ja voittoa tavoittelematon, täysin kaupungin omistama vuokrataloyhtiö. Asiakastiedon mukaan se on kasvattanut viime vuosina huomattavasti liikevaihtoaan. Sijoitetun pääoman tuotto vuonna 2019 oli 3,1 prosenttia, enemmän kuin toimialan mediaani.

Sulauttamisen tavoite on kaupungin tavoitteiden mukaan vuokra-asuntojen hallinnon ja asiakaspalvelun yhdenmukaistaminen. Pääperiaate on se, että kaupungin Ara-asunnoista vastaa Helsingin kaupungin asunnot (Heka) ja muista asunnoista Auroranlinna.

Riston asunnon neliövuokra on nousemassa muutaman vuoden kuluttua 12 eurosta lähelle 17:ää euroa.­

Helsingin Korkotukiasuntojen vuokratalot on rakennettu 1990-luvulla valtion takaamilla korkotukilainoilla, joiden erityisehdot kuitenkin päättyivät toissa vuonna. Asunnot ovat muuttuneet tulo- ja omaisuusrajoituksista vapaiksi vuokrahuoneistoiksi. Ne painottuvat sijainniltaan Itä-Helsinkiin, mutta asuntoja on myös esimerkiksi Hermannissa ja Ruoholahdessa.

Helsingin Korkotukiasunnot on aiemmin toiminut monella tapaa samoin kuin Heka, ja asukkailla on ollut myös vaihto-oikeus Hekan asuntoihin.

Hekan keskineliövuokra on tänä vuonna 12 euroa. Se on saman verran kuin Riston asunnossa nyt. Muutaman vuoden päästä Riston asunnon vuokra nousee kuitenkin jo lähelle 17:ää euroa neliöltä.

”Auroranlinnaan sulautumisesta tiedotettiin asukkaille vuonna 2019. Silloin tiedotteesta tuli lähinnä olo, ettei asuntoja enää Auroranlinnaan sulautumisen jälkeen voi vaihtaa päittäin Hekan kanssa kuten ennen.”

Samaa sanoo moni muu Helsingin Sanomiin yhteyttä ottanut asukas: vuokrankorotuksista ei ole kerrottu selkeästi.

HS on myös nähnyt syksyllä 2019 kaupungin lähettämät tiedotteet. Niissä lukee, että Auroranlinnaan yhdistyvien kiinteistöjen asukkaille muutos on vähäinen, omistajanvaihdos ei tarkoita asukkaille suurta muutosta ja nykyiset vuokrasuhteet siirtyvät Auroranlinnalle sellaisenaan.

”Isoin näkyvä ero on, että kiinteistönomistajan nettisivujen ja asuntopalvelun sähköpostin domainiksi muuttuu auroranlinna.fi ja että vikailmoitusnumeroksi vaihtuu Auroranlinnan 24/7-numero 010 286 6245”, tiedotteessa kerrotaan.

Mahdollisiin vuokrankorotuksiin viitataan ainoastaan epäsuorasti sanomalla, että yhtiön vuokrien tasoa ja korjausvelan suuruutta selvitellään sulautumisen jälkeen ja normaalista vuosikorotuksesta poikkeavista vuokrankorotuksista päätetään erikseen tehtyjen selvitysten perusteella.

Auroranlinnan toimitusjohtaja Tatu Rasia sanoo ymmärtävänsä vuokralaisten näkökulman. Hänen mukaansa vuokrankorotuksille on silti pätevät perustelut.

”Kun sulautumista lähdettiin järjestämään, korjausvelan määrästä ei ollut tietoa. Vuokrankorotusten kohteena olevat kiinteistöt ovat yli 20 vuotta vanhoja, eikä niissä ole juuri tehty isoja korjauksia. Nykyiset vuokrat eivät riitä korjausten tekemiseen.”

Julkisivut, hissit, kylpyhuoneet, keittiöiden kaapit ja lattioiden pintamateriaalit kaipaavat korjausta.

”Joidenkin asuntojen kohdalla vuokra on tällä hetkellä yli 50 prosenttia alempi kuin alueen keskimääräinen vuokrataso. Näissä vuokrankorotukset ovat 10 prosenttia usean vuoden ajan. Toisaalta noin sadassa asunnossa vuokrankorotuksia ei tarvitse tehdä ollenkaan.”

Rasian mukaan Auroranlinnan vuokrat ovat yleistä vuokratasoa 27,5 prosenttia edullisemmat sulautumisen jälkeenkin.

”Omasta mielestämme olemme ajoissa liikenteessä. Otamme uudestaan yhteyttä niihin asukkaisiin, jotka eivät hyväksy vuokraehtoja 15. helmikuuta mennessä. Ei kenenkään asunto ole lähdössä alta pois.”

Vasemmistoliitto julkaisi maanantaina kannanoton vuokrankorotuksista. Puolueen mielestä korotussuunnitelmaan pitäisi ottaa aikalisä.

Lisäksi mahdolliset vuokrankorotukset pitäisi vasemmistoliiton mukaan jakaa pidemmälle ajalle ja taloihin tehtävät korjaukset ja niiden vaikutukset vuokriin tulisi käydä läpi yhdessä asukkaiden kanssa.

”Ei ole asukkaille mitenkään kohtuullista lähettää vain tiedotetta suurista vuokrankorotuksista ja antaa hyvin lyhyttä aikaa vastata niihin”, sanoo Helsingin kaupunginvaltuuston toinen varapuheenjohtaja Paavo Arhinmäki vasemmistoliiton tiedotteessa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat