Helsingin keskustasta ei enää varata pysyviä paikkoja grilliautoille: joulukuussa karkotettujen yrittäjien halutaan jäävän kiertolaisiksi - Kaupunki | HS.fi

Helsingin keskustasta ei enää varata pysyviä paikkoja grilliautoille: joulukuussa karkotettujen yrittäjien halutaan jäävän kiertolaisiksi

Ruokaa myyville autoille ei enää vuokrata pysyvästi paikkoja vaan kaikkia kehotetaan ryhtymään ”ketteriksi kioskeiksi”.

Helsingin keskustasta ei enää varata pysyviä paikkoja ruokarekoille.­

13.2. 9:45

Grillivaunuille ja -autoille tarkoitetuista pysyvistä paikoista Helsingin keskustassa ollaan luopumassa kokonaan.

Muutamalla keskeisellä paikalla, kuten Asema-aukiolla ja Kolmen sepän patsaalla, toimineiden yrittäjien vuokrasopimukset päättyivät vuodenvaihteessa eikä niitä enää uusittu.

Nyt kaupunkiympäristölautakunnan poliitikot ovat tiistain kokouksessaan linjaamassa periaatteista, joilla kilpailutetaan kevytrakenteisten jäätelö- ja grillikioskien paikkoja.

Samassa yhteydessä esitetään, että grillivaunuille ja -autoille ei enää osoiteta pysyviä paikkoja lainkaan.

Yrittäjät voivat sen sijaan tehdä kaupungin kanssa sopimuksen ketterästä kioskista. Tämä tarkoittaa, että pysyvää omaa paikkaa ei ole. Keskustan ulkopuolella myyntipaikan voi valita melko vapaasti, mutta keskustassa mahdolliset paikat on tarkkaan määritelty, ja niistä on ainakin aiemmin ollut yrittäjien välillä kova kilpailu.

Ketterän kioskin yrittäjän pitää tuoda tullessaan kaikki mitä hän tarvitsee ja viedä mennessään jätteet ja roskat. Ruokaa voi myydä liikkuvasta yksiköstä ilmankin tällaista erillistä sopimusta, mutta sitten kaupunki asettaa vielä tiukempia ehtoja esimerkiksi ajoneuvon koolle ja ajalle yhdessä paikassa.

Vuodenvaihteessa päättyneitä sopimuksia grillivaunupaikoista oli neljä, viidentenä katkolla oli Kauppatorin grillikioskin sopimus. Asema-aukiolla toiminut Black grill & cafe sekä Mannerheimintien ja Kalevankadun kulmassa toiminut toinen yrittäjä vaativat oikaisua, samoin Kauppatorin yrittäjä. Oikaisuvaatimuksiin ei suostuttu.

Ketteristä kioskeista Helsinki on tehnyt vuosittain noin kolmekymmentä sopimusta. Esimerkiksi päärautatieaseman liepeillä oli takavuosina ongelma, kun tilapäisiä myyntipaikkoja oli tarjolla paljon vähemmän kuin tulijoita niille. Ruokarekkoja oli kaupungin virkamiesten mielestä liikaa parkissa samalla alueella, kunnes yrittäjät sopivat keskenään vuorottelusta.

Virkamiehet perustelevat nyt vakipaikoista luopumista yhdenvertaisuudella.

Poliitikot päättävät nyt tosiaan grillivaunujen kohtalon ohella periaatteista, joilla kaduilla ja puistoissa olevat jäätelö- ja grillikioskipaikat jaetaan vuosiksi 2022–2029.

Kilpailutus koskee osaa kevytrakenteisista kioskeista, ei siis esimerkiksi lippakioskeja. Tarjoukset laitetaan järjestykseen hinnan perusteella. Poliitikot päättävät samalla vähimmäisvuokrista eri alueilla. Vähimmäisvuokrat nousevat ydinkeskustassa mutta laskevat muualla.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat