Koskelan murhan oikeuden­käynti: Syytetyt suunnittelivat uhrin hakkaamista etukäteen, yksi syytetyistä kävi katsomassa uhria kaksi kertaa surman jälkeen - Kaupunki | HS.fi

Koskelan murhan oikeuden­käynti: Syytetyt suunnittelivat uhrin hakkaamista etukäteen, yksi syytetyistä kävi katsomassa uhria kaksi kertaa surman jälkeen

Syytteessä 16-vuotiaan murhasta on kolme vuonna 2004 syntynyttä poikaa. Kaikki kiistävät syytteen.

16-vuotias poika surmattiin Koskelan sairaala-alueella joulukuussa 2020. Syytettynä murhasta on kolme uhrin ikätoveria, jotka olivat uhrin tuttuja.­

16.2. 17:08 | Päivitetty 17.2. 18:15

Helsingin käräjäoikeudessa alettiin keskiviikkona käsitellä koko Suomea viime joulukuussa järkyttänyttä Koskelan murhaa.

Syyttäjän mukaan kolme vuonna 2004 syntynyttä poikaa murhasi ikätoverinsa raakaa väkivaltaa käyttäen 4. joulukuuta Helsingin Koskelassa.

Murhan lisäksi asiassa on nostettu syytteet ryöstöstä, yllytyksestä ryöstöön ja yhdeksästä pahoinpitelystä. Ryöstösyyte kohdistuu myös neljänteen henkilöön, jolla ei ole tekemistä murhan kanssa.

Kaikki syytetyt istuvat salissa hupparit päällään avustajiensa kanssa. Istunto käydään Helsingin käräjäoikeuden turvasalissa, jossa kuvaaminen ei ole sallittua.

Oikeudenkäynnin aluksi käytiin keskustelua käsittelyn julkisuudesta. Tuomarin päätöksen mukaisesti oikeudenkäynti käydään pääosin avoimin ovin.

Uutinen saattaa sisältää lukijoita järkyttäviä yksityiskohtia.

Syyttäjän mukaan kaikki käsiteltävät syytteet muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden, jossa väkivalta on voimistunut kerta kerralta ja johtanut lopulta uhrin väkivaltaiseen murhaan 4. joulukuuta.

Uhri on ollut syyttäjän mukaan hiljainen ja sosiaalisesti vetäytyvä nuori, jolla ei ole juuri ollut muita kavereita kuin syytettyinä olevat kaksi poikaa. Kolmikko on tuntenut toisensa päiväkoti-ikäisestä saakka.

Kolmas syytetty on tullut porukkaan mukaan vasta kesällä 2019. Hän tapasi uhrin ensimmäistä kertaa syytteissä kuvatun ryöstön yhteydessä.

Syyttäjän mukaan kolme murhasta syytettyä ovat suunnitelleet juovansa tekoiltana alkoholia ja juottavansa sitä uhrille, jonka jälkeen häntä pahoinpidellään.

Syyttäjän mukaan tekijät ovat kohdistaneet uhriin illan tuntien ajan erittäin raakaa ja nöyryyttävää väkivaltaa. Uhria potkittiin ja lyötiin sekä nyrkein että esimerkiksi metalliputkella. Useat iskut ja potkut kohdistuivat uhrin päähän.

Uhri seisoi välillä pystyssä ja välillä makasi maassa. Väkivaltaa tehtiin kolmessa eri paikassa sairaalan alueella. Uhrille myös pakkojuotettiin väkevää alkoholia. Tapahtumista kuvattiin videota, jossa uhri sanoo itkuisesti, ettei hän halua enää juoda.

Puistossa olevan lavan luokse tullessaan tekijät ovat syyttäjän mukaan muun muassa heitelleet uhria oluttölkeillä, virtsanneet tämän päälle ja hyppineet hänen päällänsä.

Osa teoista on tallentunut rakennustyömaan valvontakameroille.

Uhrin kuoleman aiheutti syyttäjän mukaan aivojen ruhjeet sekä useat murtuneet kylkiluut, jotka aiheuttivat repeämiä keuhkoissa. Uhrissa on ollut lähes sata mustelmaa ja nirhaumaa. Lähes kaikki kylkiluut on murrettu.

Syytettyjen poistuessa tekopaikalta uhri oli ollut tiedoton, mutta edelleen hengissä. Syytetyt eivät hälyttäneet uhrille apua missään vaiheessa.

Uhri löydettiin lopulta kolme päivää myöhemmin, kun töihin tullut rakennusmies löysi vaatteista riisutun ruumiin lavarakennelman alta.

Syyttäjän mukaan yksi syytetyistä oli palannut uhrin luo vielä perjantai-iltana. Käräjäoikeudessa kuultiin todisteena syytetyn lähettämä ääniviesti, jossa hän kertoo uhrin hengittävän enää hyvin huonosti ja että uhri tulee kuolemaan. Viestissä hän sanoi, että he olivat tappaneet ihmisen ja että he joutuvat vankilaan.

Sama poika palasi paikalle myös seuraavana päivänä toisen syytetyn kanssa. Tuolloinkaan he eivät hälyttäneet uhrille apua vaan siivosivat paikalta esimerkiksi oluttölkkejä, syyttäjä sanoo.

Syyttäjä vaatii kaikille murhasta syytetyille mielentilatutkimusta.

Kaikki murhasta syytetyt kiistävät syyllisyytensä murhaan.

Surmaillan aikana yksi syytetyistä oli poistunut tapahtumapaikalta joksikin aikaa. Hän on myöntänyt lyöneensä uhria kaksi kertaa pään alueelle palattuaan tapahtumapaikalle ja myöntää syyllistyneensä perusmuotoiseen pahoinpitelyyn.

Hän kiistää kohdistaneensa uhriin mitään muuta väkivaltaa ja kiistää toimineensa tilanteessa yhdessä muiden vastaajien kanssa.

Kaksi muuta syytettyä myöntävät olleensa paikalla ja kohdistaneensa uhriin raakaa väkivaltaa. Toinen syytetyistä on avustajansa mukaan yrittänyt rauhoitella toista tekijää, siinä onnistumatta.

Molemmat koko illan paikalla olleet syytetyt myöntävät syyllistyneensä törkeään pahoinpitelyyn tai törkeään kuolemantuottamukseen.

Yhtä syytetyistä syytetään murhan lisäksi myös tekokumppaniensa pahoinpitelyistä. Syytteen mukaan hän on töninyt ja lyönyt heitä surmailtana. Syytetty on kiistänyt nämä pahoinpitelyt.

Uhrin aina päiväkoti-iästä asti tunteneet kävivät surmaillan jälkeen useita viestikeskusteluja. Syyttäjän mukaan viesteissä käy selväksi että nämä kaksi syytettyä puhuivat uhrin kuolemaa kolmannen syytetyn syyksi.

Pojat keskustelivat viesteissä muun muassa seurauksista, joita heille voi koitua. Useassa viestissä käy ilmi, että he pelkäsivät kolmannen syytetyn reaktiota. Pojat ovat kuulusteluissa myöntäneet, että keskustelu on tallennettu puhelimeen poliisin löydettäväksi.

Ennen tekoa ja teon aikana pojat olivat kuvanneet videoita ja kuvia, joissa kaikki kolme suunnittelivat kohdistavansa väkivaltaa uhriin.

Kaikkia murhasta syytettyjä syytetään myös uhrin pahoinpitelyistä, jotka tapahtuivat marraskuussa 2020.

Uhri oli syyttäjän mukaan hiljainen ja sosiaalisia tilanteita välttelevä henkilö, joka oli ollut lastensuojelun asiakas jo usean vuoden ajan.

Kaksi syytettynä olevaa poikaa olivat hänen ainoita kavereitaan. Väkivallasta huolimatta uhri palasi syytettynä olevien seuraan kerta toisensa jälkeen.

Syyttäjän mukaan syytetyt ovat perjantai-illan kokoontumisissa nauttineet alkoholia ja lyöneet uhria kasvoihin useita kertoja osana keksimäänsä ”rangaistusleikkiä”.

Jos uhri esimerkiksi piti liian kovaa meteliä, häntä sai rangaista lyömällä. Teot myös videoitiin.

Kokoontumiset tapahtuivat joka kerta samassa paikassa Koskelan sairaala-alueella olevassa puistossa.

Ensimmäisellä kerralla pahoinpitelyistä kuvatuissa videoissa tekijät läpsivät uhria avokämmenellä kasvoille. Toisella kerralla uhria lyötiin kasvoihin nyrkillä.

Syytetyt tunnustavat syyllistyneensä pahoinpitelyihin, jotka ovat tapahtuneet 6. ja 13. marraskuuta.

Kolmannella kerralla väkivalta muuttui syyttäjän mukaan rajummaksi. Paikalla olivat kaikki kolme syytettyä ja uhri, mutta väkivaltaa on syyttäjän mukaan tehnyt vain kaksi syytettyä.

Toinen syytetyistä on syyttäjän mukaan ainakin lyönyt uhria kyynärpäällä päähän ja virtsannut tämän päälle.

Syytetty kiistää syytteen ja kiistää kohdistaneensa uhriin mitään väkivaltaa tänä iltana.

Illan tapahtumista on kuvattu myös videota, jossa näkyy, miten toinen syytetyistä lyö uhria kasvoihin ja potkii maassa makaavaa uhria. Syyttäjän mukaan myös hän virtsasi uhrin päälle.

Teosta syytetty poika myöntää teot ja syyllisyytensä pahoinpitelyyn myös marraskuun 20. päivä.

Murhasta syytetyt pojat sekä neljäs tekohetkellä 16-vuotias poika ovat syyttäjän mukaan syyllisiä myös elokuussa 2020 tapahtuneeseen ryöstöön.

Syyttäjän mukaan syytetyt kehittivät suunnitelman, jossa uhri saatiin myymään keinotekoisia huumeita yhdelle heistä. ”Huumeet” olivat todellisuudessa folioon käärittyjä sokeripaloja. Syytetyt olivat käyttäneet uhria samantapaiseen feikki-huumeiden myyntiin aiemminkin.

Uhri ja niin sanottu ostaja eivät tunteneet toisiaan ennalta. Uhrilta vietiin tilanteessa kuulokkeet, matkakortti, 10 euroa käteistä ja puhelimen laturi.

Syyttäjän mukaan kyse on yllytyksestä ryöstöön sekä ryöstöstä. Syyttäjä vaatii ryöstöstä syytetylle nuorelle rangaistukseksi 85 päivää ehdollista vankeutta. Vaihtoehtoisesti varkaudesta tuomittaessa tuntuvaa sakkorangaistusta.

Syytetyt kiistävät syytteet ryöstöön yllytyksestä ja ryöstöstä, mutta myöntävät syyllistyneensä tilanteessa avunantoon varkaudessa sekä varkauteen.

Syytetyt kertoivat kuulemisissaan, että idea omaisuuden viemisestä tuli uhrin kuulokkeista.

”Oltiin nähty ne sillä aiemmin ja mietitty, että niistä sais hyvin rahaa”, yksi syytetyistä kertoi.

Kuultavana ollut syytetty kertoi heidän myyneensä kuulokkeet 15–20 eurolla. Hän jakoi rahat toisen yllytyksestä syytetyn kanssa. Ryöstöstä syytetyn mukaan kaksi ryöstön suunnitellutta syytettyä tarvitsivat rahaa kannabiksen ostamiseen.

Poliisi on esitutkinnan aikana kertonut, että surman taustalla on pitkään jatkunutta kiusaamista. Viime syksyn aikana kiusaaminen muuttui väkivaltaiseksi.

HS:n selvityksen mukaan uhrin kiusaaminen alkoi jo alakoulussa, ja siihen syyllistyivät myös muut kuin syytteessä olevat kaksi poikaa, jotka olivat uhrin koulutovereita.

Lue lisää: Koskelan henkirikoksen uhria kiusattiin alakoulusta lähtien – Koulukaverit kertovat, millaisia uhriin päiväkodissa tutustuneet epäillyt ovat

Oikeudenkäynti jatkuu maaliskuun alkuun saakka ja jakaantuu neljälle istuntopäivälle.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat