Tartunnan lähteeksi paljastuu pääkaupunkiseudulla yhä useammin työpaikka, jäljityksessä viiveitä erityisesti Vantaalla - Kaupunki | HS.fi

Tartunnan lähteeksi paljastuu pääkaupunkiseudulla yhä useammin työpaikka, jäljityksessä viiveitä erityisesti Vantaalla

Koronavirustartuntojen määrä on kasvanut Husin alueella jo muutaman viikon ajan. Tartunnan lähde selviää nyt vajaassa puolesta tapauksista.

Epidemiatilanne Uudellamaalla on huonontunut.­

19.2. 11:48

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) jäljitystilanne ei ole huonontunut merkittävästi kasvaneista tartuntamääristä huolimatta.

”Viime viikolla tartunnanlähteistä tiedossa oli 47,24 prosenttia, eli suurin piirtein samoissa luvuissa mennään kuin ennenkin. Kohtuullisen hyvä tilanne”, sanoo Husin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen.

Haasteita jäljityksessä on erityisesti Vantaalla. Syynä ovat Lehtosen mukaan muun muassa Vantaalla viime aikoina todetut isot joukkoaltistumiset, joiden takia Vantaan tartunnanjäljityksen resurssit eivät riitä tarpeeksi nopeaan jäljitykseen.

”Mitä pidempi aika menee testituloksen ja ihmisen kontaktoinnin välillä, sitä huonommin ihmiset muistavat niitä kontaktejaan. Jäljitys onnistuu parhaiten, mitä nopeammin saadaan kontakti. Vantaalla on alkanut tulla jäljityksessä viiveitä, kun on ollut isoja altistumisia esimerkiksi kouluissa”, Lehtonen sanoo.

Tällä hetkellä Vantaalla on karanteenissa 880 ihmistä kouluissa tai päiväkodeissa tapahtuneiden altistumisten takia.

Muualla jäljitys sujuu Lehtosen mukaan kohtuullisesti.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) raportoi perjantaina 444 uudesta tartunnasta, joista 112 oli Helsingistä. 51 tartuntaa oli Vantaalta ja 33 tartuntaa Espoosta.

Koronavirustartuntojen määrä on kasvanut Husin alueella jo muutaman viikon ajan. Viime viikolla uusia tartuntoja todettiin saman verran kuin viime vuoden huippuviikkoina, eli yli 1 650 tartuntaa.

Tartuntoja jäljitetään Husin alueella tällä hetkellä kasvavissa määrin töihin. Muihin kuin sosiaali- ja terveydenhuollon alan töihin on jäljitetty viime viikolla 25 prosenttia Husin jäljitetyistä tartunnoista.

Se tosin johtuu osin siitä, että työssäkäyvä väestö käy Lehtosen mukaan kaikista aktiivisimmin testeissä.

”Eniten testeissä käyvät tällä hetkellä 30–50-vuotiaat, toiseksi eniten 19–29-vuotiaat”, Lehtonen sanoo.

Toiseksi eniten tartuntoja jäljitetään päiväkoteihin ja kouluihin. Baareihin tai ravintoloihin on jäljitetty noin kaksi prosenttia tartunnoista, harrastuksiin noin kolme prosenttia.

HS selvittää parhaillaan tarkemmin koronavirukselta suojautumista yhden työntekijäryhmän osalta eli rakennustyömailla. Kyselyyn aiheesta voi vielä vastata.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat