Helsingissä ja Vantaalla tartunta­määrät jyrkässä nousussa, Espoossa yhä maltillisia – Mistä ero johtuu? - Kaupunki | HS.fi

Helsingissä ja Vantaalla tartunta­määrät jyrkässä nousussa, Espoossa yhä maltillisia – Mistä ero johtuu?

Husin Lehtosen mielestä päätöksien ”signaalivaikutus” on tässä hetkessä vääränsuuntainen.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen.­

20.2. 14:13 | Päivitetty 20.2. 15:18

Suomessa todettiin lauantaina 632 koronavirustartuntaa. Määrä on yksi suurimpia koko epidemian aikana. Helsingissä tartunnoista oli peräti 171, eli yli neljännes koko maan tartunnoista.

”Kyllä tässä minusta täytyy olla aika huolissaan”, sanoo Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen.

Ensi viikolla testimäärät tulevat Lehtosen mukaan todennäköisesti pienentymään Etelä-Suomen hiihtolomaviikon vuoksi. Tämä saattaa vaikuttaa ensi viikolla raportoitaviin lukuihin.

Pääkaupunkiseudulla tartunnat ovat olleet jyrkässä kasvussa helmikuun ajan. Keinoja tartuntojen nopeaan vähentämiseen ei tunnu olevan.

”Kokemukset osoittaa, että mitään taikatemppua ei ole olemassa”, Lehtonen sanoo.

Kontaktien vähentäminen on Lehtosen mukaan avainasemassa tartuntojen vähentämiseksi. Maanantaina voimaan tuleva uusi tartuntatautilaki mahdollistaa osaltaan tiukemman puuttumisen esimerkiksi tilojen käyttöön.

Lehtosen mukaan tulisi esimerkiksi miettiä yleisötilojen, kuten kauppakeskusten mahdollista osittaista sulkemista.

”Kysymys on sitten siitä, noudattaako ihmiset niitä rajoituksia. Julkisen vallan signaalien pitäisi olla hyvin selkeitä.”

Pääkaupunkiseudulla on helmikuun aikana päätetty lieventää osin niitä rajoituksia, jotka koskevat lasten ja nuorten harrastustoimintaa, sekä toisen asteen lähiopetusta.

Lasten ja nuorten harrastustoiminta päätettiin avata rajoitetusti helmikuun alussa. Torstaina pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä kertoi päätöksestään siirtää toisen asteen opetus osittain takaisin lähiopetukseen maaliskuun alusta lähtien.

Lehtosen mielestä päätöksien signaalivaikutus on tässä hetkessä vääränsuuntainen.

”Pääkaupunkiseudulla lievennetään rajoitustoimia siinä kohtaa, kun epidemia pahenee.”

Koordinaatioryhmä perustelee lähiopetusta sillä, että etäopetuksen haitat kasaantuvat varsinkin jo ennestään haavoittuvassa asemassa oleville opiskelijoille. Ryhmän mukaan haasteita on yhä enemmän myös niillä opiskelijoilla, jotka eivät aiemmin ole tarvinneet tukea.

Pääkaupunkiseudun kunnista Espoossa tartuntamäärät eivät ole kasvaneet Helsingin ja Vantaan tapaan. Espoossa todettiin lauantaina 35 tartuntaa. Espoon ilmaantuvuusluku on 150, kun Helsingissä luku on 277 ja Vantaalla 329.

Lehtosen mukaan Espoon tilannetta selittää paremmin toimiva tartunnanjäljitys.

”Helsinki ja Vantaa kärsivät resurssipulasta. Kysymys on siitä, että mitä pidempään tartunnan saanut kerkeää tartuttamaan, sitä enemmän meillä on tapauksia.”

Erityisesti Vantaalla terveydenhuolto on Lehtosen mukaan ollut aliresursoitua jo ennen koronaviruspandemiaa.

Yhtenä vaihtoehtona pääkaupunkiseudun alati pahenevaan tilanteeseen on väläytelty rokotejärjestyksen rukkaamista.

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Antti Rinne (sd) sanoi perjantaina, että viranomaisten voisi olla hyvä miettiä uudelleen nykyistä rokotusjärjestystä uusimpien koronavirustietojen valossa.

Rinteen mukaan olisi aiheellista pohtia työikäisten massarokottamisen keskittämistä alueille, jossa asutaan tiivisti ja on paljon rajanylityksiä.

Myös Husin toimitusjohtaja Juha Tuominen viittasi aiemmin Ilta-Sanomien haastattelussa aluepolitiikan jyränneen terveyspolitiikan.

Lehtonen kertoo käyneensä läpi samoja ajatuksenkulkuja.

”Kaikki on kiinni rokotemäärästä. Koska näyttää, että eletään pula-ajassa, olisi järkevää käydä riskialueet läpi.”

Esimerkiksi Länsi-Pohja olisi Lehtosen mukaan kannattanut rokottaa aluksi kokonaan. Pääkaupunkiseudulla rokotukset olisi järkevä kohdistaa sinne, missä tartuntoja on.

”Jos oltaisiin kylmän loogisia, pitäisi rokottaa ensin radanvarsi ja lähiöt, joissa tartuntoja on ollut runsaasti.”

Oikaisu: Uutisessa kerrottiin ensin virheellisesti, että lauantaina ilmoitetut tartuntaluvut olisivat sekä Suomessa että Helsingissä päiväkohtaisia ennätyksiä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat