Yksi Koskelan murhasta syytetyistä pojista kertoi teosta kahden päivän kuluttua tyttöystävälleen: ”Mä sanoin, että sun pitää kertoo heti sun vanhemmille” - Kaupunki | HS.fi

Yksi Koskelan murhasta syytetyistä pojista kertoi teosta kahden päivän kuluttua tyttöystävälleen: ”Mä sanoin, että sun pitää kertoo heti sun vanhemmille”

Poliisin esitutkinta-aineisto tuli julkiseksi maanantaina.

Muistokynttilöitä murhatun teinipojan ruumin löytöpaikalla Koskelan sairaalan lähistöllä Helsingissä sunnuntaina 20. joulukuuta 2020.­

22.2. 11:42 | Päivitetty 22.2. 15:40

Koskelan murhasta syytetyt pojat myönsivät ensimmäisistä kuulusteluista lähtien pahoinpidelleensä uhria surmailtana. He eivät kuitenkaan osanneet sanoa mitään syytä väkivallalle.

”En tiedä. Tyhmyyttäni. Ja sit ku olin niin päihtynyt. Luultavasti johtui siitä”, eräs murhasta epäillyistä sanoi kuulusteluissa, kun poliisi kysyi häneltä syytä uhrin lyömiseen.

Samalta pojalta kysyttiin kuulustelussa myös, mitä hän ajattelee tapahtuneesta nyt.

”Kaduttaa niin paljon ja oon tosi pahoillani [uhrin] läheisten puolesta”, hän vastasi kuulustelijalle.

Yksi syytetyistä sanoi kuulusteluissa, että hän halusi toiminnallaan ainakin osaksi miellyttää kahta muuta syytettyä, jotta pääsisi osaksi kaveriporukkaa.

”Mulla ei oo mitään käsitystä, miksi tunsin sitä raivoa silloin. En tiedä, kun en oikeastaan tunne edes [uhria]”, hän kertoi poliisille.

Poliisin esitutkinta-aineisto julkistettiin maanantaina osittain salattuna.

Murhasta syytettyjä on kuultu oikeudenkäynnissä yleisöltä suljettujen ovien takana, mutta esitutkinta-aineistossa heidän lausuntonsa ovat pääosin julkisia.

Oikeudenkäynti alkoi Helsingin käräjäoikeudessa viime keskiviikkona.

Lue lisää: Koskelan murhan oikeudenkäynti: Syytetyt suunnittelivat uhrin hakkaamista etukäteen, yksi syytetyistä kävi katsomassa uhria kaksi kertaa surman jälkeen.

Syyttäjä vaatii kolmelle vuonna 2004 syntyneelle pojalle rangaistusta murhasta. Heidän epäillään murhanneen ikätoverinsa raakaa väkivaltaa käyttäen 4. joulukuuta Helsingin Koskelassa.

Kaikkia murhasta syytettyjä syytetään myös uhrin pahoinpitelyistä, jotka tapahtuivat marraskuussa 2020.

Kaikki syytetyt ovat kiistäneet syytteet murhasta.

Kaksi heistä on myöntänyt teot pääpiirteissään ja syyllisyyden törkeään pahoinpitelyyn sekä törkeään kuolemantuottamukseen. Kolmas syytetty on myöntänyt syyllistyneensä vain perusmuotoiseen pahoinpitelyyn.

Murhasta syytetyt pojat kertoivat kuulusteluissa uhrin olleen hiljainen ja välttäneen sosiaalisia tilanteita. Hänellä ei ollut myöskään juurikaan kavereita.

”[Uhri] on aina palannut takaisin epäiltyjen seuraan, vaikka heidän epäillään kohdistaneen häneen väkivaltaa ja muita nöyryyttäviä tekoja. Tätä ovat myös osaltaan ihmetelleet epäillytkin kuulusteluissa”, poliisi toteaa esitutkinta-aineistossa.

Uhri ei poliisin esitutkinnan mukaan uskaltanut tai ymmärtänyt kertoa aiemmista väkivallanteoista kenellekään.

Hänen lähisukulaisensa oli kuitenkin epäillyt uhrin joutuneen pahoinpidellyksi aiemmin. Pojalla oli havaittu vammoja.

Yksi syytetyistä kertoi tunteneensa uhrin nelivuotiaasta asti ja luonnehti välejään häneen hyviksi. Syytetyn mukaan sekä uhria että häntä itseään kiusattiin peruskoulussa.

Kyseinen syytetty ei halunnut poliisikuulusteluissa katsoa videotallenteita heidän uhrille tekemästään väkivallasta eikä kuulla niiden ääniä. Hän ei myöskään katsonut valokuvaa uhrin pahoinpidellyistä kasvoista.

Syytetty sanoi, että heidän tekemänsä väkivallanteot ”kuulostavat kidutukselta”, koska ”pahoinpitely on kestänyt kuitenkin aika pitkään”.

Syytetyt poistuivat murhailtana perjantaina tekopaikalta yhdessä puolenyön aikaan. Yksi syytetyistä kertoi heidän menneen sen jälkeen ympäri vuorokauden avoinna olevaan elintarvikeliikkeeseen, josta hän osti itselleen ruokaa ja toiselle syytetylle suklaapatukan ja pillimehun.

Syytetyt viestittelivät viikonlopun aikana keskenään ruumiin hävittämisestä, johon he eivät kuitenkaan ryhtyneet. Esillä oli ainakin ruumiin kuljettaminen mahdollisesti Pikkukoskelle tai Hyvinkäälle.

Yksi syytetyistä kertoi poliisille muun muassa ehdottaneensa vainajan puhdistamista valkaisuaineella dna-tunnisteiden ja sormenjälkien hävittämiseksi. Hänen mukaansa esillä oli ollut myös suuren tynnyrin hankkiminen, johon he laittaisivat uhrin.

Syytetyn puhelimen selaushistoriassa oli hakuja sanoilla ”k-rauta” ja ”sadevesitynnyri 210L, sadevesitynnyri 300L”.

”Mä katoin, et kuinka isoja ne on, et jos oltais viety [uhri] tynnyrissä auton takakontissa pois”, poika kertoi.

Yksi syytetty kertoi esitutkinnan mukaan seuraavana maanantaina aamukymmenen aikaan äidilleen, että uhria oli pahoinpidelty perjantaina. Hän nimesi myös kaikki henkilöt, jotka olivat paikalla. Äiti välitti tiedot poliisille.

Poliisi oli tuolloin jo tapahtumapaikalla, sillä rakennusmies oli löytänyt uhrin kuolleena maanantaiaamuna kahdeksan aikaan.

Poliisin esitutkinta-aineistossa julkaistu ilmakuva Koskelan tapahtumapaikasta.­

Sama poika oli kertonut jo sunnuntaina tyttöystävälleen, että yksi pojista oli pahoinpidellyt uhrin kuoliaaksi. Tyttö oli kehottanut poikaa kertomaan asiasta vanhemmilleen.

”Mä sanoin, että [syytetyn nimi] sun pitää kertoo heti sun vanhemmille. [Syytetty] pelkäsi tosi paljon ja kertoi tehneensä väärin. Minä en ymmärtänyt tätä, mutta [syytetty] ei kertonutkaan minulle heti omaa osuuttaan tässä asiassa”, tyttöystävä kertoi poliisille.

Myöhemmin poika myönsi itsekin lyöneensä uhria pari kertaa.

”Jossain vaiheessa kaikki kolme [syytettyä ] oli tehnyt jonkun ryhmächatin, jossa oli asiaa pohdittu. [Poikaystävä] sitten sanoi, että olivat [toisen syytetyn] kanssa päättäneet viettää vielä viimeisen illan, sen sunnuntain, ihan normaalisti perheen kesken ja kertoa sitten maanantaina asiasta vanhemmille”, tyttöystävä sanoi.

Tyttö meni poikaystävänsä kotiin maanantaina, jolloin poliisin tiedettiin olevan tulossa sinne.

”Tässä vaiheessa [syytetty] alkoi sitten itkien kertoa myös omaa osuuttaan tapahtumiin. [Syytetty] alkoi itkeä ja kertoi lyöneensä [uhria] pari kertaa.”

Syyttäjä on vaatinut, että syytetyille tehdään mielentilatutkimus.

Oikeudenkäynti jatkuu ensi viikolla

Fakta

Koskelan henkirikosta ja muita siihen liittyviä rikosepäilyjä alettiin käsitellä Helsingin käräjäoikeudessa viime keskiviikkona. Toinen istuntopäivä oli perjantaina, jolloin kuultiin todistajia ja syytettyjä.

Kolmas istuntopäivä on ensi maanantaina. Sen lisäksi käräjäoikeus on varannut ensi viikon keskiviikon varapäiväksi, jolloin istuntoa voidaan tarvittaessa jatkaa.

Käräjäoikeus ei ole vielä ilmoittanut, milloin tuomio annetaan.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat