Koronaepidemia näkyy jopa Helsingin väestönkasvussa: Muuttovirrat hyytyivät viime vuonna - Kaupunki | HS.fi

Koronaepidemia näkyy jopa Helsingin väestönkasvussa: Muuttovirrat hyytyivät viime vuonna

Helsingin kaupunki ennakoi koronapandemian vieneen parituhatta ihmistä väestönkasvustaan. Samalla pikkulasten määrä on viime vuosina pienentynyt.

Koronapandemia on hidastanut Helsingin väestönkasvua. Kuva on Lauttasaaresta.­

22.2. 15:32

Koronavuosi näyttää vieneen Helsingin väestönkasvusta noin parituhatta uutta asukasta. Kaupungin väestönkasvu näyttää jääneen viime vuonna alle 4 000:een, kun se ilman koronapandemian vaikutuksia olisi aiempien vuosien perusteella voinut olla jopa 6 000 uutta helsinkiläistä.

Tilanne ilmenee Helsingin kaupunkitietoyksikön ennakkotiedoista. Viralliset väestönkasvutilastot julkistetaan alkukeväällä.

Osittain väestönkasvun notkahdus selittyy nuorten muuttoliikkeen hiipumisella. Nuoret eivät viime vuonna muuttaneet aiempien vuosien tapaan Helsinkiin opiskelemaan tai töihin.

Todennäköisiä syitä nuorten muuttamatta jättämiselle ovat kaupunkitietopäällikön Timo Cantellin mukaan etäopiskelun yleistyminen sekä nuoria työllistävien elinkeinojen vaikeudet koronarajoitusten takia. Cantell käsittelee asiaa kaupunkitiedon Kvartti-verkkojulkaisussa.

Ulkomailta Helsinkiin muutettiin melko vilkkaasti. Myös syntyvyys oli viime vuonna suurempi kuin edellisvuonna. Helsingin väkiluku on nyt runsaat 657 000 ihmistä.

Syntyvyydestä huolimatta Helsingin kasvua on verottanut viime vuosina lasten määrän väheneminen. Alle kouluikäisten lasten määrä näyttää nyt kasvavan vain asuntorakentamisen uusilla alueilla. Käänne on tapahtunut lähes kymmenen vuoden sellaisen jakson jälkeen, jona lasten määrä kasvoi myös vanhoilla asuinalueilla.

Pysyvää väkiluvun kasvun taittumista Helsinki ei ennakoi. Kun koronapandemian vaikutus laantuu, Kvartti-lehden haastattelemat asiantuntijat pitävät todennäköisenä, ettei kaupunkikeskustoja aleta merkittävästi välttää.

Mahdollista on silti, että Helsingin väestönkasvu pysyy koronapandemian jäljiltä muutaman vuoden tavanomaista hitaampana.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat