Kymmentä ihmistä epäillään ympäristö­rikoksesta, joka liittyy Petikon golfkentän rakentamiseen - Kaupunki | HS.fi

Kymmentä ihmistä epäillään ympäristö­rikoksesta, joka liittyy Petikon golfkentän rakentamiseen

Poliisi epäilee sekä golfyhtiön että pääurakoitsijan vastuuhenkilöitä ympäristön turmelemisesta.

Vantaan Golfpuistoon Petikossa ennätettiin rakentaa puolikas golfkenttä valmiiksi ennen kuin toiminta pysähtyi rikosepäilyihin.­

22.2. 15:58

Vantaan Petikon golfkentän rakentamisessa on poliisin esitutkinnan mukaan syytä epäillä törkeää ympäristön turmelemista. Rikosepäilyt kohdistuvat sekä Vantaan Golfpuiston että sen pääurakoitsija KRY Rakennus oy:n vastuuhenkilöihin sekä työnjohtoon.

Epäiltynä on kymmenen ihmistä.

Itä-Uudenmaan poliisi kertoi Vantaan Petikon golfpuiston ympäristörikostutkinnan valmistumisesta maanantaina. Perjantaina poliisi kertoi, ettei samaan golfkenttään kohdistuneessa petostutkinnassa ollut syytä epäillä rikosta.

Vantaan kaupunki oli tehnyt tutkintapyynnöt sekä ympäristörikoksesta ja petoksesta. Kaupunki epäili, että sitä oli erehdytetty sopimustilanteessa siten, että golfyhtiön tarkoituksena oli ansaita varoja maanläjitystoiminnalla.

Tutkinnanjohtaja Hans Pirttilä sanoo, että petostutkinnassa on olennaista näyttää toteen asianomaisten toimien tahallisuus, esimerkiksi hyötymistarkoituksessa. Tästä tahallisuudesta ei löytynyt sellaista näyttöä, että olisi ollut syytä epäillä rikosta.

”Ympäristörikosepäilyssä tutkitaan, onko ympäristölle aiheutettu vahinkoa. Ympäristövahinko voi syntyä myös törkeän huolimattomuuden kautta”, Pirttilä sanoo.

Esitutkinnan perusteella on poliisin mukaan syytä epäillä törkeää ympäristön turmelemista vuosien 2015–2018 välisenä aikana. Rakennettavalle golfkentälle on vastaanotettu suuri määrä haitta-ainepitoisuuksien sallitut raja-arvot ylittävää maa-ainesta ilman ympäristölupaa.

Aiemmin Etelä-Suomen aluehallintovirasto katsoi Petikon maamassojen käsittelyä koskevassa ympäristöluvassa, ettei ekologista riskiä voi arvioida merkitykselliseksi, koska analysoidut haitta-ainepitoisuudet olivat kohtalaisen matalia.

Aluehallintovirasto antoikin vuoden 2019 maaliskuussa Vantaan kaupungille luvan käsitellä alueen maamassoja, kunhan käsittelyn vaikutuksia muun muassa alueen hulevesiin valvotaan.

Vantaan kaupunki oli katkaissut maanvuokrasopimuksen Vantaan golfpuiston kanssa vuoden 2018 kesällä. Kaupunki teki tässä yhteydessä myös tutkintapyyntöjä poliisille. Mahdollisesta ympäristörikoksesta oli tehty tutkintapyyntö jo aiemmin.

Golfkentän mittava maanläjitys nousi uutisotsikoihin, kun alueen maansortumat aiheuttivat patoja Herukkapuroon ja toistuvia tulvia vuoden 2016 syksyllä ja sen jälkeen. Tulvajärvi ulottui Vestran Natura-alueen liepeille.

Kaupungin tekemässä laserkeilauksessa ilmeni, että maamassoja oli läjitetty vanhalle peltomaalle paljon enemmän kuin kaupunki oli ennakoinut. Ylijäämämaata oli tuotu muun muassa helsinkiläisiltä rakennustyömailta.

Läjityksen toimenpideluvassa ei ollut määritetty maamassoille tiettyjä kuutiomääriä, vaan päätöksen liitteenä oli golfkentän suunnitelma korkokuvineen.

HS:n haastattelussa vuonna 2018 Vantaan Golfpuiston toimitusjohtaja Ville Nurmi kertoi, että golfkenttien rakentamiseen on Suomessa vaikea saada rahoittajia. Golfyhtiössä katsottiin, että oli loistava idea ottaa sinne ylijäämämaita, joista saatiin tuloa. Läjitys olisi ollut tarpeen, koska maapohja tiedettiin pehmeäksi, ja sitä oli tuettava.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat