Helsinki peittyi vaaralliseen jääkerrokseen, ”punaisia tikareita” luvassa tänään lisää – Meteorologi: Epätavallisen voimakas ilmiö - Kaupunki | HS.fi

Helsinki peittyi vaaralliseen jääkerrokseen, ”punaisia tikareita” luvassa tänään lisää – Meteorologi: Epätavallisen voimakas ilmiö

Autoilijoiden ja kävelijöiden on nyt liikuttava pääkaupunkiseudulla varoen.

Jalankulkijoita on varoitettu jäätävän sateen aiheuttamasta erittäin liukkaasta säästä eteläisessä Suomessa. Jalankulkija huolella hiekoitetulla jalkakäytävällä Espoossa maanantaina.­

23.2. 14:12

Sunnuntaina pääkaupunkiseudulla satoi poikkeuksellisen paljon alijäähtynyttä vettä, mikä on tehnyt ajokelistä ja kävelystä paikoin vaarallista.

Millaisesta sääilmiöstä on kyse?

”Ylemmissä, lauhemmissa ilmakehän kerroksissa satanut vesi jäähtyy, kun maapinnan lähellä onkin reilusti kylmempi kerros. Osuessaan maanpintaan tai vaikka auton tuulilasiin se jäätyy välittömästi”, selittää ilmiötä Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Ari Mustala.

Ilmatieteen laitoksen sääennusteessa jäätävä sade on merkitty punaisin salamoin tai tikarein, jäätävä tihku punaisin pistein.

Itse jäätävä sade ei ole poikkeuksellista, mutta Mustala pitää merkittävänä nyt sataneen veden määrää.

”Suomessa esiintyvät jäätävät sateet ovat tyypillisesti melko vaisuja. Tämä sunnuntain sade yhdistettynä melko koviin pakkasiin oli epätavallisen voimakas ilmiö”, sanoo Mustala.

Jäätävää tihkua luvattiin pääkaupunkiseudulle lisää tiistaina alkuillasta.

HS on uutisoinut aiemmin, kuinka alijäähtynyt vesi on ollut etenkin autoilijoiden harmina.

Lue lisää: Alijäähtynyt vesi teki jääkuoren Tero Viherron Mersuun ja samalla sekosi nykyauton automatiikka

Lue lisää: Jää jämähtää nyt paikoin poikkeuksellisen tiukasti tuulilasiin

Loppuviikolla pakkaset pääkaupunkiseudulla väistyvät, luvassa on lauhempaa säätä ensi viikolle asti.

Pitkään jatkuneiden pakkasten myötä helsinkiläiset intoutuivat ulkoilemaan myös merenjäillä. Uskaltaako sään lämmetessä enää astua jäälle?

”Jään kestävyys riippuu siitä, miten paljon sää lauhtuu ja kuinka pitkiä lauhtumisjaksot ovat. Ei pieni lauhtuminen merkittävästi jäätä sulata”, sanoo Ilmatieteen laitoksen jääasiantuntija Jouni Vainio.

Helsingin jäät ovat suunnilleen vaaksan paksuisia nyt, sanoo Vainio. Vaaksa on levitetyn kämmenen etusormen ja peukalon väli. Vainion mukaan lumipeite on tehokas eriste, eikä lämmin sää siis välttämättä vaikuta heti jään paksuuteen.

Märkä sää on kuitenkin jo ehtinyt vähän sulattaa lumipeitettä.

”Kun lumi muuttuu sohjoksi ja vedeksi, niin kyllä se alkaa pikkuhiljaa syömään jäätä. Ja jos yöllä on pakkasta, jään päälle voi muodostua pieni kuori. Voi käydä niin, että kun siellä kävelee, jää jalan alla pettää ja jalat ovatkin sohjossa, eikä heti tajua, että alla on vielä kestävää jäätä. Muutama sydämenlyönti voi jäädä väliin”, Vainio kuvailee.

Kevät on kuitenkin tulossa, muistuttaa Vainio.

”Jos ei kunnon pakkasia enää tule, eivät jäät tästä ainakaan parane.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat