Helsingin käräjäoikeus tuomitsi 16-vuotiaan pojan yhdeksän vuoden ja neljän kuukauden vankeuteen Vallilan taposta - Kaupunki | HS.fi

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi 16-vuotiaan pojan yhdeksän vuoden ja neljän kuukauden vankeuteen Vallilan taposta

Puukotuksessa kuoli lokakuussa vuonna 2001 syntynyt mies.

Kynttilöitä Mäkelänkadun ja Päijänteentien risteyksessä Vallilassa Helsingissä.­

23.2. 14:40 | Päivitetty 23.2. 15:16

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi 16-vuotiaan pojan yhdeksän vuoden ja neljän kuukauden vankeuteen Vallilan taposta ja törkeästä ryöstöstä.

Toinen 16-vuotias poika tuomittiin avunannosta tappoon ja törkeään ryöstöön neljän ja puolen vuoden vankeuteen.

Myös kolmas poika tuomittiin samassa jutussa osallistumisesta ryöstöön aiemmin tapon päätekijän kanssa. Hänet tuomittiin kuudeksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen ryöstöstä nuorena henkilönä.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen, ja osapuolet voivat halutessaan valittaa siitä hovioikeuteen.

Yksi Vallilan henkirikoksen epäillyistä on 14-vuotias poika, jota poliisi on kuulustellut. Alle 15-vuotiasta ei kuitenkaan Suomessa voi saattaa rikosoikeudelliseen vastuuseen.

Oikeus määräsi tuomitut maksamaan myös korvauksia uhrin omaisille heidän kokemastaan kärsimyksestä ja oikeuslääketieteellisen ruumiinavauksen kustannuksista.

Syyttäjän mukaan teko oli suunniteltu huumeryöstö.

Puukolla lyönyt nuori myönsi käräjäoikeudessa syyllistyneensä törkeään ryöstöön ja nuorena henkilönä tehtyyn tappoon.

Yksi pojista oli sopinut tapaavansa vuonna 2001 syntyneen uhrin Vallilan Alepan ulkopuolella Mäkelänkadun ja Päijänteentien risteyksessä. Uhrin tultua paikalle pojat olivat kuitenkin lyöneet uhria ja repineet hänet maahan.

16-vuotias poika löi tilanteessa uhria puukolla ympäri vartaloa ainakin 20 kertaa. Sen jälkeen pojat ottivat uhrin laukun mukaan ja pakenivat.

Uhri kuoli vammoihinsa myöhemmin sairaalassa.

Käräjäoikeuden mukaan 16-vuotiaan tuomitun pojan tavoitteena on ollut varastaa uhrin laukku, jossa hän on kyseisissä olosuhteissa voinut onnistua vain tappamalla uhrin. Tapon tarkoituksellisuus tulee käräjäoikeuden mukaan ilmi useista puukoniskuista ja tekijän tilanteessa toteamasta tappouhkauksesta.

Vallilan taposta tuomittua samaa 16-vuotiasta epäillään myös tapon yrityksestä Tampereen Kaukajärvellä lokakuun alussa. Poliisi vaati häntä tuolloin vangittavaksi, mutta Pirkanmaan käräjäoikeus määräsi hänet vain matkustuskieltoon.

MTV:n mukaan 16-vuotias yritti Tampereella toisen nuoren kanssa ryöstää mieheltä rahaa bensaan. Kaksikko oli karannut lastenkodista.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat