Pääkaupunki­seudun korona­nyrkki väläyttää jopa yksityisten liikunta­paikkojen sulkemista – Avin mukaan lievemmät rajoitukset voisivat tulla voimaan jo torstaina - Kaupunki | HS.fi

Pääkaupunki­seudun korona­nyrkki väläyttää jopa yksityisten liikunta­paikkojen sulkemista – Avin mukaan lievemmät rajoitukset voisivat tulla voimaan jo torstaina

Maanantaina voimaan tullut tartuntalaki antoi alueellisille viranomaisille vallan ja keinot sulkea myös yksityisiä tiloja.

Lilja Lasarenko treenaamassa Helsingin Pitäjänmäessä PTVGYM-salilla tiistaina.­

23.2. 15:34 | Päivitetty 23.2. 21:15

Yksityiset kuntosalit ja muut ryhmäliikuntapaikat saattavat joutua sulkemaan ovensa kokonaan pääkaupunkiseudulla ja mahdollisesti koko maakunnassa uuden tartuntatautilain nojalla.

Etelä-Suomen avi on valmistelemassa päätöstä, joka merkitsee tiukempia koronatoimia Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueelle.

Päätös liittyy maanantaina voimaan tulleeseen uuteen tartuntatautilakiin. Tartuntatautilain olennainen piirre on antaa alueellisille toimijoille lisää valtuuksia. Kunnilla ja aveilla onkin nyt valta ja keinot sulkea myös yksityisiä tiloja.

Erityisessä tarkastelussa ovat nyt lain pykälät 58 d eli niin sanottu kakkosporras ja 58 g eli niin sanottu kolmosporras. Kolmosportaassa voidaan panna säppiin liikuntaan ja harrastamiseen liittyviä toimipaikkoja.

Etelä-Suomen avin ylijohtaja Merja Ekqvistin mukaan avi valmistelee nyt päätöstä koskien pykälää 58 d eli kakkosporrasta. Tavoitteena on, että avin päätös tulee voimaan torstaina.

Kakkosportaalla (58 d) yksityiset ja julkiset toiminnanharjoittajat velvoitetaan toimimaan niin, että asiakastiloissa voi tosiasiallisesti välttää lähikontakteja. Jos kontaktien välttäminen ei ole mahdollista, koko asiakastila voidaan avin tai kunnan päätöksellä sulkea. Pykälä voi kohdistua vain toimintaan, johon osallistuu yli 10 henkeä sisällä ja yli 50 henkeä rajatussa ulkotilassa kuten kiekkokaukalossa.

”Avi tiedottaa kakkosportaalle siirtymisestä tänään tai huomenna, ja mahdollisesta siirtymisestä kolmosportaalle puhutaan torstaina koronakoordinaatioryhmän kokouksessa”, kertoi Vantaan sosiaali- ja terveydenhuollon toimialan apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö aiemmin.

Kolmosportaalla tarkoitetaan pykälää 58 g, jolloin voidaan panna säppiin monia liikuntaan ja harrastamiseen liittyviä toimipaikkoja.

Suljettavaksi voidaan esittää esimerkiksi joukkueurheilun, ryhmäliikunnan ja kontaktilajien tiloja sekä kuntosaleja. Kiinni voisivat mennä myös yksityiset yleiset saunat ja uimahallit sekä maauimalat, kylpylöiden allastilat ja pukuhuonetilat.

Myös tanssipaikat ja kuorolauluun liittyvät tilat suljettaisiin. Sama pätisi harrastajateattereihin, huvipuistoihin ja eläintarhojen sisätiloihin. Myös sisäleikkipuistot ja -leikkipaikat sekä kauppakeskusten oleskelutilat menisivät kiinni.

Aronkytö on itse sitä mieltä, että kolmosportaalle siirtymisessä pitää lainkin mukaan ottaa huomioon kokonaisarvio eli esimerkiksi sulun sosiaaliset ja kulttuuriset vaikutukset.

”Jos kakkosportaan ohjeita noudatetaan, niin kolmosportaalle ei tarvitse siirtyä. Ongelmahan on, että ihmiset eivät noudata ohjeita.”

Avin on myös mahdollista päätöksessään linjata siitä, koskeeko kolmosportaan käyttöönotto myös alle 20-vuotiaiden lasten ja nuorten harrastustiloja, jotka avattiin rajatusti helmikuussa.

Hus, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) asiantuntijanäkemykset sekä pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä suosittelevat kaikki avia ryhtymään tiukempiin koronatoimiin.

”Olemme ilmaisseet aville, että meidän mielestämme pykälän g (kolmosporras) käyttöönotto mahdollisimman pian on välttämätöntä niin terveydenhuollon kantokyvyn, hengen ja terveyden suojelun sekä leviämisen estämisen kannalta”, sanoo THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta.

”Välttämättömyys koskee kaikkia tiloja, mutta erityisesti tärkeää on päästä estämään aikuisten kontakteja.”

Husin hallintoylilääkäri Veli-Matti Ulander on samoilla linjoilla.

”Pandemiatilanne on pahentunut voimakkaasti, ja nyt pitäisi käyttää kaikkia niitä keinoja, joita käytettävissä on. Terveydenhuollon tilanne on kriittinen.”

Myös pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä suosittelee avia tekemään päätöksen pykälän 58 d (kakkosporras) toimeenpanosta välittömästi.

Lisäksi koordinaatioryhmä suosittelee avin tekevän päätöksen pykälän 58 g (kolmosporras) ottamisesta pääosin käyttöön mahdollisimman pian.

Pykälän 58 g osalta koordinaatioryhmä kokoontuu torstaina arvioimaan päätöksen välttämättömyyttä ja laajempia vaikutuksia sekä niiden perusteella mahdollisesti tehtäviä kohdennuksia ja rajauksia alueellisesti, asiallisesti ja ajallisesti, kaupungin tiedotteessa kerrotaan.

Nyt ollaan lain porrasluokituksessa alimmalla portaalla, jossa tilanne ei oikeastaan eroa ajasta ennen maanantaita, jolloin laki tuli voimaan.

Alimmalla portaalla asiakastiloissa, kuten kaupoissa, kampaamoissa, kuntosaleilla ja terveysasemilla, pitää olla mahdollisuus käsien puhdistamiseen käsienpesupisteellä tai käsidesin avulla. Siivousta ja pintojen puhdistamista pitää tehostaa. Asiakaspaikkojen tulee olla sijoiteltuna riittävän väljästi. Lisäksi esillä pitäisi olla selkeä ohjeistus esimerkiksi käsien puhdistamisesta, maskien käytöstä ja turvavälien pitämisestä.

Ravintoloita mitkään näistä muutoksista eivät koske, vaan niiden mahdollisia lisärajoituksia varten on meneillään erillinen lainvalmistelu. Jos siis kuntosalit ja ryhmäliikuntapaikat päädytään sulkemaan, ollaan tilanteessa, jossa ravintolat ja baarit ovat auki mutta liikuntapaikat kiinni.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori ilmoitti eilen aikaistaneensa koordinaatioryhmän kokoontumista tiistaille. Toistaiseksi ei ole kerrottu, milloin ryhmä kertoo päätöksistään. Vapaavuori kirjoitti eilen Twitterissä, että ”kiristyksiä on varmasti tiedossa”.

Tänään Vapaavuori kommentoi Twitterissä, että ”käytettävien keinojen pitää olla oikeasuhtaisia”.

Artikkelia tarkennettu 23.2.2021 kello 21.15: Artikkelin alusta saattoi saada kuvan, että avi olisi valmistelemassa torstaiksi kolmosportaan (pykälä 58 g) rajoituksia. Niistä kuitenkin vasta keskustellaan torstaina. Välittömästi avi valmistelee päätöstä niin sanotusta kakkosportaasta (58 d).

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat