Helsinkiläisen hoiva­kodin kaikki vanhat asukkaat on nyt rokotettu, läheisten tapaamiseen merkittävä muutos – ”Mennään kohti normaalia”, sanoo 75-vuotias Leena Suominen - Kaupunki | HS.fi

Helsinkiläisen hoiva­kodin kaikki vanhat asukkaat on nyt rokotettu, läheisten tapaamiseen merkittävä muutos – ”Mennään kohti normaalia”, sanoo 75-vuotias Leena Suominen

Vierailuaika Helsingin seniorikeskuksissa pitenee tuntiin, mutta muut vierailuohjeet pysyvät ennallaan.

75-vuotias Leena Suominen asuu Helsingissä Kustaankartanon seniorikeskuksessa ja on saanut jo molemmat koronavirusrokotteet.­

24.2. 2:00 | Päivitetty 24.2. 8:45

Kustaankartanon seniorikeskuksen asukas Leena Suominen, 75, iloitsee sitä, että on jo saanut koronavirusrokotteen.

Helsingin Oulunkylässä sijaitseva Kustaankartano oli kaupungin ensimmäinen seniorikeskus, jossa aloitettiin rokotukset heti tammikuun alussa. Nyt sen asukkaille on annettu rokotteiden molemmat osat muutamaa uutta asukasta lukuun ottamatta.

Ympärivuorokautisia hoivapalveluita saavia ihmisiä on Helsingissä noin 4 400. Heistä kaupungin seniorikeskuksissa asuu 2 300 ihmistä ja ostopalveluissa 2 100. Yhteensä seniorikeskuksia on kymmenen.

Kustaankartanon seniorikeskuksen työntekijöistä yli puolet on saanut rokotuksen.

Helsingin kaupungin tietojen mukaan rokotus on annettu noin 90 prosentille kaikista kaupungin iäkkäiden ympärivuorokautisen hoivan henkilökunnasta ja asukkaista.

Suureen juhlaan ei kuitenkaan ole vielä aihetta, sillä Suomessa levinnyt uusi virusmuunnos huolestuttaa myös seniorikeskuksessa. Turvajärjestelyistä pidetään yhä tiukasti kiinni.

Yksi suuri muutos silti sallitaan: läheisten tapaamisen kesto piteni maanantaina Kustaankartanossa vartista tuntiin.

”Se on hieno juttu, mennään kohti normaalia. Kyllä rokotus helpottaa. On turvallisempaa liikkua eikä tarvitse ajatella, että koska virus tulee minulle”, Leena Suominen sanoo.

Vierailuaika piteni tunnin mittaiseksi myös muissa Helsingin seniorikeskuksissa ja palvelutaloissa. Muut vierailuohjeet pysyvät ennallaan.

Suomisen mielestä tilanne on entistä parempi sitten kun työntekijätkin voivat olla ilman maskeja. Nyt hoitajat näyttävät erilaiselta ja heidät on täytynyt oppia tunnistamaan silmistä.

Kustaankartanon seniorikeskuksen johtaja Tarja Sainio on helpottunut rokotteista mutta huolissaan leviävästä virusmuunnoksesta.­

Kustaankartanon seniorikeskuksen johtaja Tarja Sainio kertoo olevansa erittäin huojentunut ja iloinen.

Hän on mielissään, jos seniorikeskuksessa voidaan myöhemmin järjestää taas erilaista toimintaa ja kulttuuritapahtumia.

”Taistellaan nyt kuitenkin ensin tämä taistelu loppuun. Olemme oppineet kaikki, että edetään päivä kerrallaan. Olemme valmiita taas nopeisiinkin muutoksiin, jos tarve vaatii.”

Viimeksi kulunut vuosi on ollut henkisesti todella raskas niin Sainiolle kuin koko henkilökunnalle, asiakkaille ja omaisillekin. Rajoitukset ovat aiheuttaneet paljon eettistä painetta, mutta myös pelko, muutokset ja omaisten hätä ovat kuormittaneet.

”Omaisten ikävä on ollut käsin kosketeltavaa. Odotan kovasti myös sitä, että työntekijöilläni tilanne helpottaa.”

Kustaankartanon seniorikeskuksessa on ollut vuoden aikana muutamia koronatapauksia ja altistuksia sekä pari kuolemantapausta.

92-vuotias Maija Seitsonen iloitsee läheisten näkemisestä.­

Pari vuotta seniorikeskuksessa asunut Maija Seitsonen, 92, on ollut harmissaan, kun läheisten tapaaminen on jäänyt viime aikoina vähemmälle.

”Kyllä tässä on tarpeeksi taivalta eletty, kaksi evakkomatkaakin ja sitä rataa. Ja nyt tuli sitten tämä korona tähän vielä ihan ylimääräisenä.”

Seitsonen odottaa paluuta normaaliin. Omaisia on ollut kova ikävä.

”Veljen lapset käyvät minua katsomassa, heitä on enemmän tai vähemmän. Toiset heistä tulevat pidemmältäkin, niin kiva, että 15 minuutin sijaan voimme tavata vähän pidempään.”

Lisäksi koronaviruksen takia ovat olleet tauolla seniorikeskuksen kerhot, kuten käsityökerho, johon Seitsonenkin on osallistunut. Kerhoja ei rokotuksista huolimatta aloiteta vielä uudestaan mutta mahdollisesti myöhemmin.

Pääkaupunkiseudun kovat pakkaslukemat rajoittivat myös Seitsosen ulkokävelyitä.

”Muuten on mennyt ihan hyvin. Koronasta ei olla paljon puhuttu osastokavereiden kanssa, niin kuin ei sairauksista ylipäänsä.”

Parhaillaan valtaosassa Suomen suurista kaupungeista rokotetaan 80 vuotta tänä vuonna täyttäviä ja sitä vanhempia.

Myös sairautensa vuoksi riskiryhmään kuuluvien rokotukset on aloitettu.

Ensimmäiseen riskiryhmään kuuluvilla on esimerkiksi vaikea krooninen munuaissairaus, vaikea krooninen keuhkosairaus tai vaikea elimistön vastustuskykyä heikentävä tila, kuten elinsiirto tai akuutti syöpähoito.

Se, milloin kaikki suomalaiset on rokotettu, riippuu Suomeen saatavien rokotteiden määrästä ja aikavälistä ensimmäisen ja toisen rokotteen välissä.

Lue lisää: Milloin kaikki suomalaiset on rokotettu? Grafiikka näyttää THL:n skenaariot

Kaikkiaan rokotteita oli saanut Suomessa 22. helmikuuta mennessä yhteensä 282 730 ihmistä. Helsingissä ensimmäisen annoksen on saanut yhteensä 31 317 ihmistä ja pelkän ensimmäisen annoksen 8 080 ihmistä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat