Uusi rajoitus Uudellemaalle torstaina: Yli 10 hengen tiloissa on pystyttävä pitämään kahden metrin turvaväliä, koskee myös kuntosaliketjuja ja ruokakauppoja - Kaupunki | HS.fi

Uusi rajoitus Uudellemaalle torstaina: Yli 10 hengen tiloissa on pystyttävä pitämään kahden metrin turvaväliä, koskee myös kuntosaliketjuja ja ruokakauppoja

Uudellamaalla tulee torstaina voimaan tartuntatautilain tiukennus, joka koskee ihmisten kokoontumisia kaikissa tiloissa paitsi yksityistiloissa.

Asiakkaat vetivät leukoja Elixia Flamingo -kuntosalilla Vantaalla huhtikuussa 2020. Nyt kaikkien yrittäjien on Uudellamaalla huolehdittava siitä, että yli kymmenen hengen tiloissa säilyvät kahden metrin turvavälit.­

24.2. 11:56 | Päivitetty 24.2. 17:16

Kaikki julkisissa tai edes puolijulkisissa tiloissa tapahtuvat tiiviit kokoontumiset kielletään Uudellamaalla. Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) päätti keskiviikkona uusista rajoituksista uudistetun tartuntatautilain mukaisesti.

Torstaina voimaan tuleva rajoitus koskee kaikkia tiloja, joissa voi olla yli 10 henkeä kerrallaan. Ulkotiloissa vastaava raja on 50 ihmistä. Rajoitus on tartuntatautilain pykälänä 58 d tunnetuksi tullut päätös. Määräys on voimassa 14. maaliskuuta asti, ja se kattaa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueen.

Kaikissa yli 10 henkeä kerrallaan vetävissä tiloissa on pystyttävä säilyttämään kahden metrin etäisyys toiseen ihmiseen. Esimerkiksi yritysten ylläpitämillä kuntosaleilla tai ruokakaupoissa toiminnan ylläpitäjien on siis huolehdittava, etteivät ihmiset ole liian lähellä toisiaan ja lähikontaktit todella pystytään välttämään.

Avi määrittää lähikontaktiksi yli vartin oleilun fyysisessä kontaktissa tai kasvokkain.

Jo aiemmin on rajoitettu julkisten tilojen käyttöä ja yleisötilaisuuksia, ja kunnat ovat voineet rajata omien tilojensa käyttöä. Nyt kokoontumisrajoitus ulottuu siis myös kaupallisten toimijoiden ja esimerkiksi uskonnollisten yhteisöjen tiloihin. Laki ei koske pieniä tiloja, kuten alle 10 hengen kampaamoja.

”Muuten se koskee kaikenlaisia tiloja, joissa ihmisiä kokoontuu. Rajoitus on siis hyvin laaja ja koskee kaikkia muita tiloja paitsi yksityisiä”, sanoo vastuualuejohtajan sijainen Riku-Matti Lehikoinen avista.

Yksityistilat tarkoittavat koteja ja vastaavia tiloja.

Jollei kontaktien välttäminen ole mahdollista, koko asiakastila voidaan avin tai kunnan päätöksellä sulkea kokonaan.

Tiloja ylläpitävien toimijoiden tulee avin mukaan tehdä kirjallinen suunnitelma, miten ne käytännössä estävät yleisön ja asiakkaiden lähikontaktit. Toimijat voivat itse määritellä keinot.

Päätöstä on valmistellut avissa ryhmä, johon kuuluvat Lehikoisen lisäksi ylijohtaja Merja Ekqvist, terveydenhuoltoyksikön lakimies ja aluehallintoylilääkäreitä. Koska lainmuutos on tuore, sen tulkintaa on Lehikoisen mukaan pohdittu myös Suomen muiden avien kanssa.

Esimerkiksi liikunnan ja muun harrastamisen tilat kuuluvat rajoituksen piiriin. Ravintoloista sitä vastoin ei tällä rajoituksella voi säätää, sillä ravintoloiden rajoituksista päättää valtioneuvosto.

Rajoitukset koskevat myös kaikkea lasten ja nuorten harrastustoimintaa.

Lasten ja nuorten harrastustoimintaa kaupunkien tiloissa tarjoavien toimijoiden on lisäksi tehtävä kirjallinen suunnitelma lähikontaktien estämiseksi. Suunnitelmana toimii terveysturvallisuuslomake, joka lasten ja nuorten harrastustoimintaa tarjoavien toimijoiden tulee toimittaa kaupungille.

Päivitetty, tartuntatautilain mukainen terveysturvallisuuslomake lähetetään toiminnan järjestäjille täytettäväksi maaliskuun ensimmäisellä viikolla, kaupungin tiedotteessa kerrotaan. Päivitetyn lomakkeen täyttämistä edellytetään myös jo sen kertaalleen palauttaneilta.

Samalla avissa on jo esillä vielä kovempi tiukennus kokoontumisiin. Mahdollisesti ensi viikolla on edessä tartuntatautilain pykälänä 58 g esitelty päätös, jonka mukaan yleisötiloja voidaan sulkea kokonaan. Asiakas- tai toimitilat voitaisiin sulkea enintään kahdeksi viikoksi, jos se on koronaepidemian takia välttämätöntä.

Silloin voidaan esittää suljettaviksi esimerkiksi joukkueurheilun, ryhmäliikunnan ja kontaktilajien tiloja sekä kuntosaleja. Sulkeutua voisivat myös uimahallit, tanssipaikat ja harrastajateatterit.

”Pohdimme kolmosporrasta vielä erityisesti terveydenhuollon kuormitukseen ja tehohoidon kapasiteettiin liittyvän kriteerin kannalta. Se on vielä harkinnassa”, Lehikoinen sanoo.

Kaikki koronatilanteen ennusmerkit näyttävät Lehikoisen mukaan nyt olevan menossa huonompaan suuntaan. Siksi kolmosportaan tiukat rajoitukset ovat avin vakavassa harkinnassa. Päätös olisi tehtävissä vain osalle Uuttamaata.

Tiukin rajoitus koskettaisi Lehikoisen mukaan ainakin pääkaupunkiseutua ja mahdollisesti myös joitain muita Uudenmaan kuntia mutta ei ilmeisesti koko maakuntaa.

”Toivomme, että ihmiset nyt ylläpitäisivät turvavälejä ja tilojen ylläpitäjät ottaisivat sisään vain vähän väkeä. Silloin ei olisi edellytyksiä 58 g:n käyttöönottoon”, Lehikoinen sanoo.

Jos kaikkein tiukimpaan kokoontumisrajoitukseen mennään, se voi olla voimassa vain kaksi viikkoa kerrallaan. Tilanteen edellyttäessä päätöksen voi kyllä tehdä aina uudestaan.

Lisäksi Uudenmaan kunnilla on nyt valta säätää tiukimmasta pykälän 58 g mukaisesta yleisötilojen sulkemisesta. Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä on suositellut, että avi tekee molemmat päätökset eli aluksi kokoontumisten rajoittamisen ja seuraavaksi tilojen sulkemisen.

Oikaisu keskiviikkona kello 12.27: Uudenmaan uusi rajoitus ei kiellä 10 ihmisen läsnäoloa samassa tilassa, vaan 10 hengen tiloissa on pystyttävä pitämään kahden metrin turvaväli.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat