”Tarvitaan selvempää informaatiota”, sanoo Redin johtaja Aleksi Salminen – Sulkutoimet iskevät myös kauppa­keskuksiin - Kaupunki | HS.fi

”Tarvitaan selvempää informaatiota”, sanoo Redin johtaja Aleksi Salminen – Sulkutoimet iskevät myös kauppa­keskuksiin

Rajoitusten mukaan yksityisillä ja julkisilla toimijoilla on velvollisuus järjestää tilat niin, että ihmisten on mahdollista välttää lähikontakti toisiinsa.

Helsingin Kalasataman kauppakeskus Redi.­

25.2. 20:09 | Päivitetty 25.2. 20:18

Kauppakeskusten oleskelutilat suljetaan tartuntatautilain nojalla ensi maanantaista lähtien pääkaupunkiseudulla.

Sen sijaan kulku kauppakeskusten liiketiloihin ja palvelujen tarjoamiseen käytettävät tilat saavat pysyä auki.

”Ensireaktioni oli, että tarvitaan selkeämpää informaatiota. Edelleen ilmassa on paljon kysymysmerkkejä, mikä nyt muuttuu. Kauppakeskuksissahan tällaiset toimet ovat olleet voimassa jo monta kuukautta”, sanoo Helsingin Kalasatamassa sijaitsevan kauppakeskus Redin johtaja Aleksi Salminen.

Uuden tartuntalain rajoissa toteutetaan pääkaupunkiseudulla maanantaista lähtien myös muita sulkutoimia. Ne koskevat esimerkiksi kuntosaleja, uimahalleja ja sisäleikkipaikkoja.

Lue lisää: Pääkaupunki­seudulle järeimmät mahdolliset sulku­toimet ensi maanantaista lähtien: kunto­salit suljetaan, toisen asteen opiskelijoiden lähi­opetus perutaan

Salminen kertoo, että kauppakeskuksen vuokralaisille on kerrottu tieto aluehallintoviraston (avi) päätöksistä, jotka koskevat henkilömääriä ja tilojen järjestämistä lähikontaktien välttämiseksi. Jokainen vuokralainen laatii toiminnastaan ratkaisusuunnitelman.

Rajoitusten mukaan yksityisillä ja julkisilla toimijoilla on velvollisuus järjestää tilat niin, että ihmisten on mahdollista välttää lähikontakti toisiinsa. Tämän voi toteuttaa asiakasmäärän rajoituksilla, asiakaspaikka- tai tilajärjestelyillä tai muulla tavalla.

”Yleiset tilat ja istuskelupaikathan on olleet suljettuna jo yli kolme kuukautta ja vartiointi ohjeistettu seuraamaan, ettei ihmisiä kokoonnu tiloissa.”

Salmisen mukaan kauppakeskuksen eri palveluntuottajista koostuva koronaryhmä kävi keskiviikkona ja torstaina vielä läpi kaikki käytännöt, jotta kaikki rajoitukset varmasti toteutuvat. Alkuvuodesta Rediin lisättiin käsidesinfiointipisteitä ja roskakoreja kasvomaskeille.

”Koetamme löytää vuokralaisten kanssa ratkaisuja, jotta ihmisillä on mahdollisuus jatkaa liiketoimintaa. Sitten kun saadaan selkeämpää viestiä siitä, mitä tapahtuu esimerkiksi ravintoloiden kanssa, pystytään myös keskustelemaan selvemmin vuokralaisten kanssa, miten toimitaan.”

Iso osa Redin ravintoloista on kehittänyt palveluaan niin, että ne pystyvät harjoittamaan jonkinlaista liiketoimintaa noutoruoan avulla.

”Itseäni pelottaa se, jos ravintoloiden rajoitukset jatkuvat maaliskuun jälkeen vielä pitkälle kevääseen. Sitten kaivataan kyllä aika paljon apua muiltakin kuin vuokranantajilta”, Salminen sanoo.

Kauppakeskus Tripla Helsingin Pasilassa.­

Myös Helsingin Pasilassa Triplan kauppakeskusjohtaja Kati Kivimäki muistuttaa, että turvallisuuden hyväksi on tehty valtavasti asioita jo vuoden ajan.

”Nyt olemme käyneet kaikki turvallisuustoimet vielä kertaalleen lävitse. Kaikki tehdään ja vähän ekstraa, mitä tämä tilanne vaatii.”

Triplassa suljettiin esimerkiksi torstaina vielä muutama käytävä, jotka eivät estä liikkeisiin pääsyä.

”Onhan se hurjaa, että jälleen tällaiseen tilanteeseen joudumme, mutta yhdessä täytyy nyt toimia vastuullisesti, jotta saamme kokonaistilanteen haltuun. Tähän oli kyllä varauduttu.”

Kivimäen mukaan vuokralaisista aika moni on vielä odottavalla kannalla siitä, mitä rajoitukset käytännössä tarkoittavat. Esimerkiksi ravintoloita rajoitukset tulevat koskemaan suoremmin kuin muita.

”Lähdetään sitten yhdessä ratkomaan tilannetta vuokralaisten kanssa, kun tiedetään, mitä toimenpiteitä vuokralaisilta vaaditaan.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat