Kirsi Piha luopuu Helsingin pormestari­ehdokkuudesta – Valtuusto­ryhmän puheen­johtaja kuuli päätöksestä hetkeä ennen julkista ilmoitusta - Kaupunki | HS.fi

Kirsi Piha luopuu Helsingin pormestari­ehdokkuudesta – Valtuusto­ryhmän puheen­johtaja kuuli päätöksestä hetkeä ennen julkista ilmoitusta

Piha kertoo epäilevänsä, pystyisikö edustamaan kokoomuksen ”arvojen kirjoa”. Myös kokoomuksen kuntavaaliehdokas Hanna Gullichsen ilmoitti lauantaina luopuvansa.

Kirsi Piha­

27.2. 18:51 | Päivitetty 27.2. 21:25

Kokoomuksen ehdokas Helsingin pormestariksi Kirsi Piha kertoo luopuvansa pormestariehdokkuudesta. Hän kertoo asiasta lauantaina julkistamassaan blogikirjoituksessa.

”Tänään ilmoitan, että en ole enää käytettävissä tehtävään”, hän kirjoittaa.

”Kokoomuksen perusarvo on luoda hyvinvoiva ja toimelias yhteiskunta, jossa kaikilla on mahdollisuus yrittää, tehdä työtä ja elää hyvää elämää. Kaikilla. Se ei perustu ennakkoluuloiseen ja eri ryhmiä syrjivään ajatteluun. Ihmisarvolla ei politikoida”, Piha toteaa kirjoituksessaan.

Kirjoituksessaan Piha antaa ymmärtää, että hänellä voisi ”nykytilanteessa” olla pormestarina vaikeuksia edustaa kaikkien kokoomuslaisten arvoja.

”Jos en olisi varma siitä, että valtaosa kokoomuslaisista ajattelee samaan suuntaan kokoomuslaisuudesta kuin itse, en voisi olla tässä puolueessa. On toinen asia kuitenkin pystyä edustamaan pormestariehdokkaana sitä arvojen kirjoa, joka tällä hetkellä kokoomuksessa on. Nykytilanteessa on olemassa todellinen vaara, että minulla ei olisi edellytyksiä onnistua kokoomuslaisena pormestarina.”

Lue myös Lari Malmbergin kommentti: Kirsi Piha pudotti uutispommin pahimmalla mahdollisella hetkellä – Syyt päätöksen taustalla kertovat paljon politiikan nykytodellisuudesta

Piha antaa ymmärtää, ettei hän ole lainkaan ehdolla kuntavaaleissa.

”Kuntavaaleissa käytän äänioikeuttani”, hän toteaa blogikirjoituksessaan.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kertoo Twitterissä olevansa pettynyt Pihan vetäytymisestä.

”Kokoomuksen Helsingin piiri etsii uuden pormestariehdokkaan pikimmiten”, hän kertoo twiitissään.

Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Daniel Sazonov kertoo, että sai tiedon Pihan päätöksestä hetkeä ennen julkista ilmoitusta.

”Tämä on ollut Kirsi Pihan henkilökohtainen ratkaisu. Totta kai hänellä oli ja on ollut Helsingin kokoomuksen piirikokouksen selkeän enemmistön tuki”, sanoo Sazonov.

Sazonov kuvailee tilannetta valitettavaksi ja erittäin poikkeukselliseksi.

”Seuraavan muutaman viikon aikana meidän pitää vaaleihin valmistautumisen ja ehdokaslistan viimeistelyn lisäksi valita uusi pormestariehdokas. Helsinkiläiset ansaitsevat tietää, mille pormestariehdokkaalle antavat tukensa.”

Uutta pormestariehdokasta puolueella ei ole vielä tiedossa, sillä ilmoitus tuli puolueellekin uutisena. Sazonov toivoo aiemmin ehdokkaiksi esillä olleiden Juhana Vartiaisen, Sari Sarkomaan ja Pia Pakarisen harkitsevan pormestarikisaan lähtemistä uudelleen.

”Toivoisin, että tässä tilanteessa myös aiemmin esillä olleet nimet ottaisivat uudestaan harkintaan sen, olisivatko käytettävissä tähän”, sanoo Sazonov.

”Omalta osaltani voin sanoa, että valtuustoryhmän ja kaupunginhallitusryhmän puheenjohtajana koen, että on velvollisuuteni harkita sitä, olenko käytettävissä.”

Piha kertoo ilmoituksessaan, ettei ole varma, pystyykö ”edustamaan pormestariehdokkaana sitä arvojen kirjoa, joka tällä hetkellä kokoomuksessa on”.

Sazonov kertoo luottavansa kokoomuksen perusarvoihin, vaikka välillä puolueen sisällä niistä täytyy keskustella kovastikin.

”Meidän arvomme ovat selkeät, puolueen määritetyssä arvopohjassa on vapaus, vastuunkanto, demokratia, suvaitsevaisuus, sivistys ja mahdollisuuksien tasa-arvo. Puolueen on hyvä säännöllisesti palata perusarvojensa äärelle.”

Helsingin kokoomuksen ylimääräinen piirikokous valitsi Pihan pormestariehdokkaaksi 15. helmikuuta.

”Olemme äärettömän iloisia saadessamme pormestariehdokkaaksemme Kirsin”, kommentoi tuolloin Helsingin kokoomuksen piirihallituksen puheenjohtaja Maarit Vierunen.

Ennen Pihan valintaa ehdokkaaksi myös kansanedustaja Wille Rydman kertoi olevansa kiinnostunut ryhtymään Helsingin kokoomuksen pormestariehdokkaaksi. Lopulta kokoomuksen piirikokous äänesti Pihan ja Rydmanin välillä, valiten Pihan ehdokkaaksi äänin 67–34.

Rydman ei halunnut lauantai-iltana kommentoida Pihan vetäytymistä HS:lle.

Myöskään Helsingin nykyinen pormestari Jan Vapaavuori (kok) ei halunnut kommentoida Pihan päätöstä.

Vapaavuori on aiemmin ilmoittautunut, ettei ole käytettävissä uudelle pormestarikaudelle.

Kirsi Piha työskentelee perustamassaan Ellun kanat -viestintätoimistossa.

Hän oli pitkään poissa politiikasta toimittuaan vuosina 1994–1996 ja 1999–2003 kansanedustajana, vuosina 1996–1999 europarlamentaarikkona ja vuosina 1992–1996 sekä 2004–2009 Helsingin kaupunginvaltuutettuna.

Pormestariehdokkuus merkitsi Pihalle paluuta politiikkaan pitkän tauon jälkeen.

Lauantaina lisäksi kokoomuksen kuntavaaliehdokas Hanna Gullichsen ilmoitti luopuvansa kuntavaaliehdokkuudesta. Myös hän viittaa arvoihin kirjoituksessa, jonka hän julkaisi Instagramissa.

”Kuluneella viikolla huomiota ovat saaneet useat kokoomuslaiset lausunnot, jotka mielestäni polkevat puolueen arvoja anteeksiantamattomalla tavalla. Ihmisryhmiä tarkoituksellisesti loukkaavat puheet eivät kuulu sivistyspuolueeseen”, Gullichsen kirjoittaa Instagramissa.

”Minua hävettää tulla rinnastetuksi arvojemme vastaisiin ajatuksiin, joille sallitaan tilaa puolueessa”, hän kirjoittaa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat